Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

Oeroude Griekenland

Van "Donkere eeuw'en - van het tijdvak van komst trekken in DE XI-ix vv terug. Tot toe n. E. - Ellada de zaden droeg van nieuwe toestand apparaat. Van eerst tsarstv verbleven aanslibbingen dorpen voedende dichtstbijzijnde stad is een centrum van het verenigingsleven, markt en toevlucht voor keer van de oorlog. Aaneen zij componeerden toestand-stad ("polis"). De ruimste polisami waren Athene, Sparta, Korintie en Thebes.

Heropleving van tmy

In de tijdperken van Donkere eeuwen, Griek volksplantingen valuta verkregen van het zuiden deel van Balkan schiereiland tot toe de west kust van minderjarige in het Azie (de aanwezige territorium van De turkije) de eilanden omvaten van Egeische zee. Naar de beginneling van VIII eeuw tot toe n. E. Grieken begonnen om commerciele houdingen met andere naties exporterende olivkovoe boter, wijn, goncharnye en metaal producten te herladen. Zijnend verschuldigd naar de recente vinding van het alfabet finikiitsami begon vozrozhdatsya pismennost, utrachennaya in het tijdvak van Donkere eeuwen. Niettemin vestigde wereld en welvaart geleid tot het accuraate wasdom van bevolking, en prokormit het werd alles meer moeilijk wegens gelimiteerde landbouwkundige basis.

Gefolterd om dit probleem te beslissen, grieken begonnen de volledige leden door te sturen van de burgers moeten van novaya zemlya beheersen, naar gevondene nieuwe nederzettingen, bekwame om ons te stijven. Vele Griek nederzettingen werden op de bezuiden Italie onderbouwd en op Sicilie, daarvandaan alle deze territorium werd om 'Door ruime Griekenland" te heten. Voor 2 eeuwen grieken fundeerden aanzienlijk van de steden om Middellandse zee en zelfs op de kust van Zwarte zee.

Werkwijze kolonizatsii was vergezeld van accuraat draait zich in polisakh. Monarchie de plaats willigde van het patriciaat in, te namelijk stappen de meest van znatnykh landeigenaren in. Maar met breidend van de handel en door de inleiding naar het verloop van coinage ongeveer in 600 jaar tot toe n. E. Met betrekking tot voorbeeld naburige tsarstva Lydie op de bezuiden De Azie minderjarige van hun positie noticeably werden verwikt.

In VI eeuw tot toe n. E. In polisakh alsmaar conflicten schenen, naar de mogendheid dikwijls kwamen geweldenaaren. "Geweldenaar" is een woord Griek, net als "patriciaat", maar op oude grieken het werd geimpliceerd die regime tirana is niet onbuigzaam en antinaroden, en bedoelde dat persoon hevig mogendheid veroverde, maar kon whereat zijn reformatorom.

Niettegenstaande de vernieuwingen onderkende zakonodatelya Solona, mogendheid in De athene veroverde geweldenaar Pisistrat. Maar na de verbanning van De athene preemnika Pisistrata Gippiya in 510 jaar tot toe n. E. Werd democratische grondwet geadministreerd. Dit andere woord van Griek oorsprong welk de plank bedoelt van de demo's, namelijk van de natie. Griek democratie werd begrensd, omdat vrouwen en slaven hebben niet suffrage. Maar in de macht van de kleine afmeting van de steden burgers konden niet aangewezen op uitgekozen door hen van de gedeputeerdeen zijn, omdat accepteerden directe deelneming aan de vereenzelviging van de wetten en de bespreking op van in het bijzonder belangrijke beslissingen op populaire ontmoetingen.

In V eeuw tot toe n. E. In vele polisakh gloorden conflicten tussen democratische en oligarkhicheskimi leden. Aanhang oligarkhii veronderstelde dat mogendheid in de samenleving moet de meest sostoyatelnym gorozhanam behoren.


Athene en Sparta

Als Athene kan door de bulwark van democratie heten, toen Sparta met betrekking tot rechter werd door het centrum oligarkhii beschouwd. Sparta onderkende van je welste aantal van en andere eigenaardigheden.

In de meerderheid van Grieks betuigt de procent houding van slaven moet bevrijden burgers was tamelijk laag, poosje spartiaty leefde hoe "ascendant geslacht" in de omstreken van de superieure boel van in potentie gevaarlijke slaven-ilotov. Voor de ondersteuning van het bewind alle natie van De sparta werd gedraaid in kaste voinov welk van vroege kindertijd treinde terpet pijn en om in kazarmennykh voorwaardes te leven.

Hoewel grieken waren yarymi de vaderlanders van de steden, zij erkend die zijn een natie - ellinami. Hen verenigde dichtkunst Gomera, trouw in Almachtige Zeus van en andere olympische goden, en kult ontwikkelingen van geestelijke en lichamelijke geschiktheden, uitdrukking welk waren Olympische wedstrijden. Behalve deze grieken, chtivshie de suprematie van juist, gevoeld het verschil van andere naties welk zij ogulno doopten door "wreedaard'en. In democratie alsmede in oligarkhicheskikh polisakh helemaal waren wettelijke rechten, en burger het is onmogelijks was om levens met betrekking tot de bevlieging van de keizer - anders dan te ontnemen, bijvoorbeeld, persov welk grieken beschouwden door wreedaarden.

Dрecняя gрechяHet is toch, Perzisch expansiya, nachavshayasya in VI eeuw tot toe n. E. En gedirigeerd tegen de naties van Ancient Greece en minderjarige in het Azie, dreigende voorkwam. Het is begeleidend, persy vooral belangstelde niet in de landen van grieken - van de kwaad en afgelegen tegenover Egeische zee, poosje Athene niet ondersteunde Asiatic grieken, vzbuntovavshikhsya tegen Perzische plank. Opstand werd, en in 490 jaar tot toe n gedeprimeerd. E. Pers tsar Darii verzondene troepen naar de wraak Athene. Niettemin afinyane oderzhali aanneembare overwinning in de strijd in Marathon - in 42 km van De athene. Ter herdenking omstreeks de wet van bravery gontsa, probezhavshego alle dat afstand verstoken van halthouden, om pobystree om gelukkige nest mede te delen, in het programma van Olympische wedstrijden wordt marathon omvatten.

Tien jaren oud na de zoon en preemnik Dariya Xerx verreweg elk meere gemasseerde aanslag regelde. Het vertelde vystroit naast elkaar de schip brug gevormd door Hellespontus scheidende minderjarige in het Azie gegoten en Europa (eigentijds Dardanelly) gegoten, met betrekking tot welk verstreek het enorm voisko. In het gezicht van algemeen gevaar Griek steden geweest om samen te stellen. Leger Xerxa ging van de noord, en grieken, sobravshie troepen van verschillende steden, gepleegd heden wet van bravery zaslon op fairways persov verstrakt. Tsar Leonid en het 300 spartantsev gaf de levens proberend op welke wijze het is mogelijk dolshe houden smalle Fermopilskoe kloof achter.

Helaas, dood spartantsev was tevergeefs, omdat Ancient Greece alle gelijk viel beneden natiskom tegenstander. De inwoners van De athene geevacuerd, en indringers sozhgli alle tempelen in De acropolis. Hoewel voor jaar tot toe oorlog predvoditel afinyan Femistokl serieus bolstered vloot verhogen, met betrekking tot de boel van het expedieert voorbij de verwachting overeengekomen naar superieure machten persov en abdiceerde door hen finikiitsev. Maar Femistoklu regelde zagnat Pers armada in smalle Salaminskii gestort, waarin ze werd mogelijkheden manevra ontnomen. Dit berokkende paniek in de toerbeurten persov en toestond grieken nachisto om vijand vloot te breken.


Cruciale strijd

Salaminskoe strijd kan worden een van de grotste evenementen van de geschiedenis beschouwd. Jaar na De pers leger werd Plateyakh, en Griekenland opnieuw obrela disengagement ingebroken.

Omdat Sparta eigenlijk werd van osvoboditelnoi slag verwijderd, Athene werd ontwijfelbaare leider in Ancient Greece. In 478 jaar tot toe n. E. Werd geconcludeerd Delosskii vereniging welk stond te Athene toe en hun geallieerden moeten de hulpbronnen aaneenvoegen en om oorlog te continueren. Echter eerlang vereniging draaide zich in het vuurwapen politiek radikalizma. Geallieerden geweest om in de toestanden de democratische vormen van de plank na de mode van De athene te introduceren en te financieren de inhoud alsmaar van vloot vergrootten voor de noodzakelijkheden van algemene verdediging. Na de oorlog eindigen op persami in 449 jaar tot toe n. E. Vereniging werd weerhouden, en alle pogingen om ervan bar presekalis uit te gaan erop.


Klassieke Athene

V eeuw tot toe n. E. Wordt beschouwd door grote eeuw klassitsizma Griek beschaving welk allereerst wordt met De athene geidentificeerd. Maar ook tot toe, van en volgend tijdvak andere Griek polisy zeer essentiele bijdrage binnenliep in Griek cultuur gedaan toekom naar de wereld is aanzienlijk van de meesterwerken van de dichtkunst, van het keramiek en beeldhouwkunst, alsmede eerst filosoofen folterden om schepping van de posities van de fysica, door veeleer uit te leggen dan volshebstvom en mirakels.

Dрecняя gрechяNiettemin belangrijkste verrichtingen menselijk eraan denken om en lettere worden Athene verbonden aan. Tussen otstroennykh in De acropolis van de tempelen de meeste onderkennene is Parfenon erbij perfecte proporties en uitstekende lepnymi decoraties. Voorop in de wereld dramatische werken schenen op de basis athenian ritualov in de eerbewijs van god Dionisa. Athenian filosoofen, incluis onderkenden Sokrat en Platon, eerst deden diepe analyse de kwesties van zedelijkheid en politieke idealen aan. Het is tevens, Athene waren rodinoi Gerodota Galikarnasskogo, de eerst aanwezige historicus (namelijk van de wetenschapper bezet kritische bestuderingen, veeleer dan is eenvoudig van pereskazyvaniem basen en befaamdheden).

Dрecняя gрechяNiet minder bijzondere was historicus Fukidid, voormalig niet enkel voenachalnikom athenian leger maar ook de annalist van grote Peloponnesskoi de oorlog 431-404 jaren tot toe n. E. Verdriet deed door de vermeerdering van mogushchestva Athene, spartiaty gevondene Peloponnesskii vereniging, bij wie binnengekomene de gedeputeerdeen van ruime Peloponnesskogo schiereiland op het zuiden materikovoi de territorium van Ancient Greece. Eerst ramt tussen twee verenigingen waren besluiteloos, en scheen, zodanig positie wordt gedurende lange tijd weerhouden. Niettemin post die als in De athene gegloorde pest, unesshaya leven predvoditelya afinyan Perikla, Sparta gekregen het best ervan in deze tegenstrijdigheid. Maar hoewel spartantsy en territorium controleerde om De athene (Attica), zelve stad bleef voor hen nepristupnym, omdat omcirkelende stad onderkende Lange muren otrezali podstupy naar porto Piraeus, vanwaar in De athene werden pripasy gedragen. Zodoende, het bewind van De athene op de zee werd weerhouden.


Pobezhdennye overwinnaaren

Na semiletnego van de wapenstilstand opnieuw brak oorlog uit, wanneer athenian voisko, oblozhivshee machtige Griek stad op De Sicilie van Syracuse, zelve wil het bleek in de omstreken, en alle expeditsionnyi lichaam werd helemaal vernietigd. Spartantsy zamknuli Athene in de dichte beugel van blokkeren. Athenian vloot was razgromlen in de strijd in Egospotamakh. In 404 jaar tot toe n. E. Verhongerende stad was moet capituleren.


Sparta en Thebes

Dominirovanie Sparta ook werd even uitgebreid, naar haar verzette banding van De athene, van Korintie en Fiv. In 371 g. Tot toe en. E. Fivantsy beneden predvoditelstvom Epaminonda in de strijd in Lovktrakh veroorzaakte naar De sparta vernietigende nederlaag.

Superioriteit Fiv wil het bleek zelfs meer bystrotechnym, en in de seconde half van IV eeuw Griekenland binnenkwam hoe op de Griek calends draaide. Versus andere toestanden, Macedonie verblijvend op de benoorden Griekenland, bleef slaborazvitoi randgebied, van maar het regels begaafde tsar Filipp II Makedonskii, en in de om haar werd fantastisch leger getreind. In 338 jaar tot toe n. E. In de strijd in Kheronee makedonskoe voisko helemaal razgromilo belichaamde leger afinyan en fivantsev. IN Griekenland gemeenschappelijke lineaal scheen. Begon nieuw tijdperk.