Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

Oeroude Egypte

De beschaving van Ancient Egypt prosushchestvovala alles behalve 3000 jaren oud zaaden voorname gedenktekens en dreamlike schatten gelaten. Egypte werd kolybeliu seconde (na shumerskoi) door grote beschaving in de wereld geschiedenis. Ze zarodilas in de vallei van Nile door meerdere eeuwen belated shumerskoi beschaving in De tweestromenland, okazavshei zekere invloed op de vroege ontwikkeling van Ancient Egypt.

De nile schenking

Ene Griek historicus met betrekking tot juist Egypte riep door de "schenking van Nile" op. Mensen hier altijd selilis op de smalle bef van land met betrekking tot beide kustlijnen rivieren, staend de wateren door de honderden van de kilometers van de wildernis naar de delta, waar, razdelivshis op de menigte protokov, ze vpadaet naar Middellandse zee zee.

Begin

Eghпet эпoхh фaрaoнocDe wateren van Nile jaarlijks geklommen en liepen vertrekkend in bottomed-land de stratum van vruchtbare dichtslibben terug en latend om complex orositelnye systemen te funderen. Dit maakte Ancient Egypt bogateishei granary voedende de bevolking van land en verrichtend de groot dragen-overs van de etenswaar-dingt, waarover zizhdilas ingewikkeld maatschappelijk systeem en nevidannye met betrekking tot gebied constructie projecten. De documentaire geschiedenis van Ancient Egypt begint ongeveer met 3000 g. Tot toe n. E., Wanneer tsar Bovenste (zuiden) van Egypt Menes, of Narmer, verenigd land, pokoriv Lower Egypt (Delta). Het is anecdotic die deze vereniging verbleef nerushimym op 1000 jaren oud (als nemen in acht niet van niet continueerde tijdvakken smuty), en Menes werd oprichter voorop van 33 egyptenaar dinastii. Laatst dinastiya werd in 30 g geinterrumpeerd. Tot toe n. E., Wanneer Kleopatra pokonchila aaneen toegestaan te bijten ons vergiftig aspidu.

Razobratsya in de geschiedenis van Pristine Egypt gemakkelijker alles zijn op drie belangrijkste tijdvak van lange stabiliteit - Oeroude onderverdeeld, Middelmaat en Nieuw tsarstva schiftte door van de elkander ik en II tussenpersoon tijdvakken, wanneer traditionele orde in land werd door burgerlijke oorlogen en chuzhezemnymi invasies beschadigd. Verschillende historici noemen verschillende data begonnen van en het eind van ieder tijdvak, en de meest van de dateringen tot toe 2000 g. Tot toe n. E. Zeer benaderen.

Tijdvak twee eerst dinastii (3000-2600 tot toe n. E.) Naam Vroeg tsarstvom voorafgaand Oeroud tsarstvu. Naar maar zelfs die verre tijdperken als vroeg als waren prisushchi de vele eeuwige eigenschappen van de egyptenaar beschaving. Als vroeg als dan tsar was bogoravnym schepsel, hoewel alle gewetene titel werkblad "faraon" (woordelijk "groot huis") liep gebruik leix in de tijdperken van Nieuw tsarstva binnen. Ingewikkeld met betrekking tot structuur egyptenaar godsdienst betaalde de grote aandacht van na het -leven, en egiptyane de menigte bekokstoofde van de methodes mumifikatsii de pochivshikh tsarei, om te stijven door hem waardige aanzijn in potustoronnem wereld. In dit tijdvak scheen en gevonden een vast materiaal kastes positioneren van zhretsov en hoogwaardigheidsbekleders.


Oeroud tsarstvo

Dрecнee caрctcoIn het tijdvak Oeroud tsarstva (2600-2150 tot toe n. E.) Egypte de top bereikte van de stabiliteit en samoizolyatsii, opgeblazen niet omringende wereld vernemen. Alles behalve alle ineens begonnen oprichting van het mannelijk lid stenig monumentov, van welk de meeste gewetene grandioznye tsarskie usypalnitsy - piramideen. Onderkende "stupenchataya piramide" in Sakkare, met betrekking tot buurt met oeroude hoofdstad Memphis, was vozvedena voor tsarya III dinastii Josera met betrekking tot het project ervan adviseur Imkhotepa. Dit polulegendarnyi mudrets en eerst zodchii, geweete te ons met betrekking tot naam, belated werden egyptenaar god vrachevaniya. De meeste ruime piramide werd Gize voor faraona Kheopsa (Khufu) ingebouwd. Piramideen, precies sorientirovannye met betrekking tot de kanten van ontsteken, werden van op de basis eenvoudigste technologieen gebouwd. Hun oprichting van het mannelijk lid was, met betrekking tot wezenheid, de zegepraal van organiserend van de arbeid in nevidannykh in het verleden toonladders.

Door het eind van het tijdvak Oeroude tsarstva ysililos de invloed van ruim patriciaat, centrale mogendheid verzwakte. Tijdens ik tussenpersoon tijdvak (2150-1950 tot toe n. E.) Egypte gebikt op meerdere vrazhduiushchikh dinastii, en piramideen andere groeven werden despoliation aangedaan.


Middelmaat tsarstvo

In het tijdvak Middelmaat tsarstva (1950-1785 tot toe n. E.) De egypte eenheid werd herlaad, en het hoofdstad wordt van verblijvend chut hoger boven De delta's van Memphis in Thebes overgeboekt die in Upper Egypt. Situeerde hieromtrent Vallei tsarei werd plaats pogrebeniya vele vladyk, en in twee gebieden Fiv - Karnake en Luxor - voor andere bebouwde fantastische tempelen en voorname gedenktekens.

Door dat tijdperk godsdienst verkreeg zeer vysokorazvitye vormen de mogelijkheid van na het -leven niet enkel voor tsarei, maar - in juiste toebereiding - en voor elk egiptyanina opengesteld. Het is zoals, namelijk dit wordt toegeschreven aan naar nieuw pasklaar om zakhoroneniya van hout figurki voinov in te steken, artificers of bediendeen, om zij mijnheer begeleidden in zagrobnom wereld. Dit figurki (ushebti) in vele hielp naar ons moet alledaags leven oeroud egiptyan presenteren.

Cрedнee caрctcoBelated tijdvak Middelmaat tsarstva wordt door de plank geducht en udachlivykh faraonov aangetekend. Zij usmirili patriciaat, voerde ruime irrigatsionnye projecten uit en verbreiden van vladychestvo Egypte op het zuiden, pokoriv Nubie. Niettemin met de vooruitgang van II tussenpersoon tijdvak (1785-1570 tot toe n. E.) Land opnieuw de schrap liep van de meningsverschillen binnen en afname, en door de top alle bed werd de verovering van De delta van Nile Asian kochevnikami, gixosami.


Nieuw tsarstvo

Nieuw tsarstvo (1570-1075 tot toe n. E.) Was voorgaand groot tijdvak in de gedragse beta's van de egyptenaar beschaving. Ze schonk naar het land van zijn de meeste deftige gedeputeerdeen. Voor Ancient Egypt dit anders was en het tijdvak van doorlopende conflicten met Het midden-oosten - op eerst als grote mogendheid, en nader om te voleindigen als vroeg als als opoffering. Door de por hieraan in aanzienlijke afmeting gediend gixosy. Egiptyane perenyali de erin nieuwe toelatingen van de eiser van de oorlog (onder andere, bestrijden auto's) en, izgnav hateful chuzhakov, ottesnili hen tot toe de beperkingen van De palestina en Syrie Egypte in grote imperium, afmeting welk teetered in verschillende tijdperk vervormd.

Alle deze evenementen imparted Roman tsarstvu bijzondere dampkring. Bijvoorbeeld, meer van de aandacht van stalen om vozvelicheniiu faraona hoe van aardse veroveraar en kleiner - het gezegend door de traditie naar goddelijke afbeelding uit te keren. Beoordelend door uitgeschrevene bronnen, politiek leven elk meere ingewikkelde beschikking verkreeg. Naar het aantal van de meeste persoonlijkheid Nieuwe tsarstva betr tsaritsa Khatshepsut die werd van rond tsarskimi bijvoeglijke bepalingen, er toe gegrendeld naar podborodku slechte baard geportretteerd! Het een aantal van energieke lineaalen verruimde de landsgrenzen van Egyptische imperium tot toe de vruchtbaar bocht van De eufraat. Top de mogushchestva en welzijn Egypte presteerde in faraone-voine Tutmose III (1479-1426 tot toe n. E.). En van de correspondentie Amenkhotepa III (1390-1353 tot toe n. E.) Erbij preemnikom Amenkhotepom IV weerhield op glinyanykh tablichkakh in Amarne, wij willen komen te weten omstreeks de brede diplomatieke stropdassen van Ancient Egypt van vladykami alle East Sredizemnomoria en Midden-oosten.


Gemeenschappelijke god

Niettemin plank Amenkhotepa IV (1353-1336 tot toe n. E.) BinnenLiep geschiedenis door aller tijdene godsdienstige revolutie welk voerde zelve faraon uit. Amenkhotep nizverg talloze rat egyptenaar goden, zelfs machtige Amona-ra niet geredetwist, wiens naam sluiten in de naam faraona in. Egiptyanam was veleno om gemeenschappelijke god in de afbeelding van zonne plaat of Atona te vereren. In oznamenovanie dit faraon smenil gene naam op Ekhnaton en gevonden in Amarne nieuwe hoofdstad.

De bedekt-boven besef van deze evenementen verblijf unobvious met betrekking tot sei dag, en als een historici verhefen Ekhnatona hoe eerst vladyku vestigende kult single vsesilnogo god (monoteizm) dat andere verwerpen het hoe opnverdraagzaam bigot. Gade faraona Nefertiti, schijnbaar, actief maakte deel uit van deze revolutie welk werd door de machten van vsevlastnoi chinovnichei kaste en door proslavlyalas talloze inscripties en monumentami uitgevoerd. Godsdienstige autoriteit Ekhnatona ging zo ruim die over opene tegenstand was niet en toespraken, maar in de samenleving smouldered van ugli misnoegen.

Is mogelijk, naar serieus uron gezag Ekhnatona berokkend het verzaking door de kwesties van imperium. Poosje het deed vragen godsdiensten, geallieerden van en satellity Egypte voor andere viel beneden natiskom vijanden. Sowieso, eerstdaags na de dood faraona het revolutie kwam beeindigen, en het naam berokkende zodanig haat welk werd erbuit van alle togdashnikh de lijsten van de lineaalen van Ancient Egypt gekruist. Inscripties werden gegumd, en monumenty worden vernietigd, om naveki om geheugen omstreeks hem te vernietigen.


Tutankhamon

Alle die was maakte namens zyatya Ekhnatona, faraona-jongen Tutankhatona. Tsarskii yard teruggegeven in Thebes, en faraon van de naam pristavku "Aton" ingesloten, liep geschiedenis hoe Tutankhamon binnen.

Vzoidya op de troon door jongen jaren oud tiental en protsarstvovav leix paar jaar (1332-1323 tot toe n. E.), Tutankhamon niet waarschijnlijk zou merkwaardig cijfer in de egyptenaar geschiedenis worden, als zal niet een toevalligheid. Het werd verraad om in De vallei tsarei aan te aarden, waarin het kleine groeve ontpopte zich zasypannoi de stratum van de ballast, vynutogo in de constructie usypalnitsy later faraona. Daardoor alle gewetene graven faraonov waren razgrableny, en groeve Tutankhamona verbleef alles behalve onberoerd. Na drie 1000 jaren oud, in 1922 jaar, ze was worden Britse archeologist Govardom Banjo gevonden en ontpopte zich doverkhu nabitoi schatten.


Faraony-voiteli

Intens uvyazshii in blizhnevostochnykh oorlogen Egypte opnieuw werd grote imperium in faraonakh-voinakh Network I (1290-1279 tot toe n. E.) En Ramzese II (1279-1213 tot toe n. E.). Ramzes uitvoerde grandioznye constructie projecten dubbele punt hal in Karnake en skalnye tempelen Aba-simbela bewerkt. Het grootsprakige inscripties en enorm izvayaniya welsprekend spreken van onbeperkte begoocheling van grandeur.

Echter oorlogen Ramzesa verpauperde de machten van De egypte, en eerstdaags na het het dood de tijdvak begon van dolgogo zonsondergang. Slotfase kwam in De x eeuw tot toe n. E., Wanneer huiselijk dinastii begon om c chuzhezemnymi - libyan, nubiiskoi, en 660 g uit te wisselen. G. - Assyrian. Door de laatste strev van imperskoi zal Egypte pokoril Syrie, maar leix dan, om in 605 g. Tot toe n. E. Poterpet vernietigende nederlaag omstreeks De babel in Carchemish en worden van alle blizhnevostochnykh eigenaarschap ontnomen.


Laatste afname

In 525 g. Egypte werd het deel van Pers imperium. Toen land zavoeval Alexandr Great (356-323 tot toe n. E.).  Het preemnikom werd een van het voenachalnikov - Ptolemei, van wiens dinastiya regel er toe 30 g. Tot toe n. E. Ptolemei bleef door grieken met betrekking tot taal en cultuur, en dit tijdvak wordt van geleidelijke ellinizatsiei Egypte aangetekend.

Het eind van de onafhankelijkheid van De egypte kwam met de dood Kleopatry, en hoewel enkel Egyptische kulty wedergegevene noticeably invloed op de godsdienstige gisting van pozdnerimskogo wereld, oud egyptenaar beschaving beet door beet ugasla, en op de wijziging naar de om haar kwam Greko-roomse cultuur