Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

Geboorte islama

Islam, een van belangrijkste wereld godsdiensten, nasazhdalsya door de macht van de wapen op grote ruimtes van Spanje tot toe India. Voor onvolledige eeuw het de leven leende van nieuwe machtige beschaving uit.

In VII eeuw n. E. De Arabie better half wildernis presenteerde, bevolkt door de stammen kochevnikov-bedoeienen. Niettemin op vruchtbare landen met betrekking tot de kustlijnen van Rode zee en Indische Oceaan gingen geblazd over van aanwezige behuizing, vanwaar namen begonnen karavaan doorgangen zanden in de steden van De syrie en De tweestromenland (van presenteren Irak). Op de karavaan handel floreerde ongewoone oazisy mee commerciele wegen, incluis kleine dorpen Mekka en Medina welk in de geschiedenis islama was suzhdeno om sleutelrol te spelen.

Voorspeller Mukhammed

Voorspeller Mukhammed werd in De mekka, in het gezin van cameleer bevallen van. Ouderpaar in vroege leeftijd verloren, het deed karavaan handel op de aanwending op rijke vdovy Khadiji. In 20 met toegeefl zijnen voor jaren oud het trouwde de gastvrouw hebbend tijd door dat tijdperk tweemaal ovdovet. Na enige tijd het hebbelijkheid te dwalen met betrekking tot okrestnym bergen vruchten apporteerden. Naar hem begon naar zij verschijning, bij wie het gebabbeld met engel Jabrailom. Het behest het schreef door de dichtkunst, binnengekomen in drevneishuiu het deel van heilig boek islama Koran (Kur'an) op. In laatste vorm Koran bestaaatt uit 114 afflatuses, naar nisposlannykh voorspeller voor 21 jaar. Intussen Mukhammed begon om handhavend te preken die bestaan leix ene Almachtige en vsevedushchii god, Allah, en weg om onwaarheden door complete submissie Het bullock te bergen. "Submissie", of "pokornost", - als Naar-Arabische "islam" - werd de titel van nieuwe trouw, en zijn nageslacht van stalen om musulmanami, of "demissionair" te noemen.

IN Mecca Mukhammed zamelde de kleine groepering van de aanhang in, waar kwam dichtstbijzijnd dependents binnen, maar het doctrine niet stijvingen ontving in oorspronkelijke Mekka. Omdat de welzijn stad was worden verplicht om palomnikov komst boog Kaabe - naar de tempel toe te stroomt, gewijd aan 360 met toegeefl zijnen voor goden en geur welk novoyavlennyi voorspeller verklaarde valse een of anders. Positie werd zo veel gevaarlijk die in 622 g. Mukhammed met de nageslacht onbeheerde Mekka. De traditionele datum ervan ontsnappen bekend als Khijra, belated werd worden door de eerst dagen van het eerst jaar van nieuwe Islamitische kalender beschouwd.

Mukhammed gevonden asiel in naburige Medine, waar snel zavoeval autoriteit op welke wijze tussenpersoon in de kwesties en begon om alle nieuw adeptov te bekoren. In de lange gerende, inwoners Mediny bekende het "Bozhim door de voorspeller" en pleegde eronder beginneling meerdere militaire campagnes op De mekka. Na De mekka wipen 630 g aan. Mukhammed teruggegeven huiswaarts vladykoi, 360 idoolen vernietigden in Kaabe en tempel besteedden naar De allah.


Verkiezing preemnika

Tegen de tijd dodental van de voorspeller in 632 g. Alles behalve alle Arabische schiereiland werd in islam gedraaid. Maar te dragen zorg voor preemnike Mukhammed had tijd niet die later genereerde meningsverschillen, opstanden, vergieten en burgerlijke oorlogen bloed.

Op eerst dichtstbijzijnde spodvizhnikam voorspeller geregeld om de kandidatuur van kalief (preemnika) bij te stellen, en daaruit porie de triomfantelijke tijdvak begon van Het arabisch veroveringen. Vrazhdovavshie weleer volksstammen nu stelden beneden het dundoek islama samen en ontpopte zich de waardig rivaal van twee grote mogendheden van togdashnego Midden-oosten - christen Byzantijnse Rijk en Persii (van Iran), waar van de regel dinastiya Sasanidov en regeerde godsdienst zoroastrizma.


Verbreid islama

Eerst campagnes voor varieren Arabie begonnen anders in kalief Aba Bekre (632 - 34), maar cruciale successen in de veroveringen werden in kalief Omare (634 - bereikt44). In 635 g. Viel Damascus, en jaar na groot Arabisch kapitein Khalid ibn Al-geldig nagolovu brak Byzantijns voisko in de strijd op Yarmuka aan en raakte het van De syrie los. Arabiers vtorglis in drukke persami Tweestromenland, en in 642 g. Veroverde en ons eigen Iran. De Alexandrie aanwipen gelijk jaar uvenchalo de verovering van De egypte welk werd tramplinom voor de nader campagnes met betrekking tot alle Noord-Afrika.

In poglotivshei de menigte van verschillende naties en landstreken nieuwe musulmanskoi imperium welk pravili stammen voenachalniki, niet veroorzaakten ons lange om inner meningsverschillen te wachten. Derde kalief Osman (644 - 56) werd gedood, en het preemnikom werd Ali, neef en zyat Mukhammeda. Maar ook kalifaat Ali (656 - 61) was omrachen stammen en godsdienstig raspryami welk leidden tot burgerlijke oorlog en de moord van de zelve kalief. Ditmaal verdedigers ubitogo afkeurden om de volgende kalief Muaviiu te bekennen en verklaarde ons "shia" (door de groepering, kerkgenootschap). Nadien dit conflict pereros in laatste verstoring tussen sunnitskim door de meerderheid en enkel kerkgenootschap shiitov. Hoewel in de verschillende momenten van Islamitische geschiedenis schenen en andere kerkgenootschappen, maar afscheiding op sunnitov en shiitov er toe deze datum verbleven door belangrijkste waterscheiding in islame.

Met de dood Ali werd "klassieker", of orthodox, het tijdvak van het kalifaat bewerkt. In Muavii (661 - 80) kalief werd eerder profaneren gosudarem met het verblijf in grote hoofdstad (Damascus, Syrie) welk verplaatste de titel werkblad naar de zoon van of dichtstbijzijnde rodstvenniku en regels door centraliseerde chinovnichiu systeem, waar werden de zaakkundige hoogwaardigheidsbekleders van Niet arabisch oorsprong gedraaid.


Gemeenschappelijke toestand

Muaviya werd de oprichter van eerst dinastii kalieven - Omeiyadov, - hoewel laatst te vinden een vast materiaal positioneren ze kon leix na 30-zomer burgerlijke oorlogen in kalief Abdal-malike (685 -705). Met de vernieuwing inner op last respectievelijk werd vernieuwd en buitenzijde expansiya islama. In de naar het oosten musulmanskoe voisko veroverde Middle Asia tot toe Tasjkent presenteren, zavoevalo Sind en South Punjab (presenteren Pakistan). In de west alle kust van Noord-Afrika veroverd, Arabiers werden doorgeseind door Gibraltarskii en vtorglis in Spanje gestort. In 718 g. Musulmanskaya leger gecroste Pyrennes en getroffen tot toe het centrum van Frankrijk, waar werd in de strijd met het leger van francs beneden Turom (gestopt732). Deze strijd gestoken beeindigen naar de vooruitgang van De arabiers in Europa.

Islamitische wereld hoe gemeenschappelijke toestand zonder enkel commerciele slagbomen van Spanje tot toe India presteerde in Omeiyadakh hoogste bloem. Anders dan andere veroveraars, Arabiers gewillig perenimali nuttige ervaring op demissionaire naties, adaptiruya naar de noodzakelijkheden de systemen van de plank van Byzantijnse Rijk en Persii, de ervaring van de strijd op sushe en zee, alsmede kunst en beta. Het breed spreekt, Arabiers is blij bearably schreven aan inovertsam, vooral naar "de naties Pisaniya" - iudeyam en khristianam scheidend met musulmanami algemene bijbelse traditie toe. Is akkoord gaan islamu, Ibragim (Avraam), Musa (Moisei) en Isa (Jezus) waren echte voorspellers, arbeidsplaatsen welk geoefende Mukhammed. Het is begeleidende, nemusulmanskie de naties van nieuwe imperium betaald aan toestand podati, waarvan werden musulmane bevrijd die in de lang gerend droegen circulerend van beduidend hun onderdeel in islam bij. Omdat alle manier van de vertalingen Korana van Het arabisch origineel werden verboden, bekeerlingen musulmane snel internalized taal, en daardoor Arabiers en door zavoevannye hen naties beten door beten versmeltten in gemeenschappelijke universaliteit. Vandaar door "De arabier" van stalen om elk man levend sprekend te noemen als Naar het -arabisch, en alles behalve alle Islamitische wereld gedeeld gemeenschappelijke trouw, taal en cultuur.

Maar gelijke godsdienstige zachtmoedigheid diende een van de aanleidingen van de drop dinastii Omeiyadov. Verwaarloos Omeiyadov door de schuld zich te draaien in islam onderdanen-inovertsev nog grotere verontwaardiging veroorzaakten. Alle deze godsdienstig turbulence hiernaast met de misnoegen van de Arabiers van De tweestromenland en Iran door de mogendheid van Damascus werd voedingsbodem voor de opstand, recht overeind staand in 747 g. Door de afstammeling van de oom van de voorspeller Aba Al-abbasom. Alle voor drie jaren het sverg Omeiyadov die waren besposhchadno worden erbuit gesneden. Louter verblijvend heel het partijlid van het dit kin was Abd Al-rakhman welk rende in Spanje en gevonden eigenstandig dinastiiu florerend alles behalve 300 jaren oud. Dinastiya Abbasidov onbeheerde Damascus en ingebouwde Tweestromenland nieuwe hoofdstad Bagdad welk eerstdaags draaide zich in grote stad met het miljoen bevolking. Nu centreren van het kalifaat Abbasidov peremestilsya in elk meere rijke naar het oosten landstreken, waar allemaal sterkere gemanifesteerde Pers invloed. Op dit tijdvak vsyacheski werd behandeling inovertsev in islam bemoedigd, en het Islamitische-arabisch beschikking van het kalifaat kreeg zelfs meere lichtende uitdrukking. Het is uiteindelijk, maar Iran, niettegenstaande de adoptie islama, hield eigen taal farsi en cultureel samobytnost.


Briljante beschaving

Bлectящaя chchлhзachяIslam kwam in de nieuwe etappe van de ontwikkeling binnen, waarover het het niet enkel continueerde om op andere culturen te krijgen les maar ook maakte eigen grote beschaving. Kalief Al-mansur 'De huis vestigde van cognition", waarin wetenschappers vertaalden drevnegrecheskie arbeidsplaatsen met betrekking tot filosofie en medicijn en indiase wiskunde beheersten, incluis door "Arabische" cijfers welk wij benutten met betrekking tot sei dag. Islamitische denker Ibn-blauw werd een van de meeste invloedrijke filosoofen en de medische autoriteiten van de middeleeuwen. IN Europa, waarin het wist beneden de naam Avitsenna, het verhandelingen gebruikte generaal notoriety. Wiskundige Al-khorezmi was de ontdekker van de stelkunde (zelve titel wordt Arabisch taal) ontleend aan, en grote pers Omar Khaiyam verschilde redkostnym door de combinatie van talenten wiskunde, astronoom en dichter. Hoogst apices bereikte literatuur en kunst.

In de steden geglansde koepeltenten van mechetei en paleisen met de muren garneerden glazirovannymi izraztsami. Magisters verbazende producten maakten van het metaal en keramiek, pokrytye door zamyslovatymi knippatroonen van plantaardige beweegredenen, door het net van de lijnen en elegant Arabisch vyaziu. Hiernaast met de kostbare aanslibbingen van de dichtkunst met betrekking tot alle Azie van ust in usta peredavalis populaire skazaniya wordende de echte decoratie van Islamitische wereld en met de tijdperk binnengekomen in de klassieker ontmoeting van de geest-relaasen "1000 en een avond" (in de west het noemen 'De geest-relaasen van Het arabisch avond'en). Islamitische beta en cultuur overheen vele eeuwen vandaan buiten anticipeerde christen Europa welk pocherpnula van Het arabisch bronnen vele wetenschappelijk, filosofisch, wiskundig en medisch cognitions, incluis het geheim van fabricage van papieren. De bloem van Islamitische beschaving continueerde, nevziraya op wat de na onvolledige eeuw van de plank Abbasidov groot unruled kalifaat begon om door te breken. Hebb maakten Naar het oosten door de basis de mogushchestva, zij eerlang utratili controle overheen Noord-Afrika, waarbinnen nieuwe hoofdstad Cairo gevondene een vaste positie dinastiya Fatimidov (909 -1171).

171).