Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

Zwarte dood

Alle voor het paar jaar pest stond vandaan door zodat minder meten het kwartaal van de bevolking van Europa. Perezhivshim ongeremde razgul "Zwarte dood" scheen die kwam de hel beeindigen.

Deze afschuwelijke ziekte, prozvannaya in dat timt 'Door grote morom" of "Zwarte dood", Europa ledigde, seya paniek in serdtsakh levend. Redding van de om haar was niet. In het eerst geval op persoon obrushivalas onverdraaglijke hoofdpijn, koortsachtige vurigheid smenyalsya oznobom. Op het lichaam op ziek met de tijdperk scheen ruime bezwangerde gnoem zwellingen. Dit "bubony" vzduvalis beneden muizen, op de nek en in pakhu. Op eerst chut rose, zij beten door beten bagroveli en cherneli, razrastayas tot toe de afmeting van oranje. Zielsangsten ziek meestal beeindigd door kwellende dood.

Verschijning in Europa

Xeрнaя cmeрtьHet eerst geval van de ziekte in Europa wordt in de oktober 1347 g aangetekend., Wanneer 12 Italiaan schip, vernuvshikhsya van zeil naar Zwarte zee, prishvartovalis in De siciliaan porto Messina. Op deks vpovalku lagen schipperen en inzittenden, overledenen of sterven "van morovoi plaag, pronikshei tot toe het meeste gebeente".

De epidemie aanleiding waren gebruikelijk korabelnye krysy. De schip van perevozili langszij niet alleen mensen maar ook krys. Wanneer van de baan gearriveerde aankondiging rem bestemmingen, korabelnye krysy met de indigeen sorodichami. Nabravshis blokh aangestoken chumnoi door bacterie, krysy verplaatsten hen back op het schip, en die de bloed biken van de nieuwe logementhouders, gebesmet met hun pest. Wanneer krysy-logementhouders begonnen dokhnut, blokhi gevonden voor de onszelf de nieuwe bron van het bloed - mensen. Etend het bloed van korabelnykh schipperen, zij besmetten met de pest van en hen. Wanneer schip kwamen in De messina, krysy perebralis op de kustlijn, prikhvativ aaneen en basilisk blokh.


Algemene graven

Van gestorvene zodanig menigte plagen naar de natie welk voor de kadavers werd ryt grote generaal graven gekomen. Het is begeleidende, zij ook snel perepolnyalis, van en het lichaam van vele opofferingen zo en bleef gnit waarin hen zastala dood.

Xeрнaя cmeрtьHoe veronderstellen, pest voor het eerst scheen in Middle Asia in 1330 jaren. Vandaar te kloppen epidemie aangeschaffene valuta naar het oosten (China en India) en westelijk, waar, totdat om Europa, gekalfd op Het midden-oosten en Noord-Afrika. Enkel landstreken, bijvoorbeeld Skandinaviya, alles behalve helemaal obezliudeli. Noorse volksplanting in Groenland vymerlo tot toe laatste persoon. Bogachei en bedelaars, oud en jong - dood kosila alle. Vooral hoge was mortaliteit tussen clergymen gedragende veel keer met het sterven. In dat tijdperk losse territoria - bijvoorbeeld, Italiaan stad Milaan - otdelalis door leix gering opofferingen.

Niemand wist niet van de echte aanleiding van de ziekte, daarvandaan ninget gaen beeldspraak en over die, hoe zijn om te genezen. Doktoren probeerden om de meeste barok direct toegankelijk aan te dienen. In de compositie ene zodanig snadobia mengeling liep van patoki 10-zomer zetsel, ondiep izrublennykh slang, wijnen van en 60 andere componenten binnen. Is akkoord gaan naar andere methode, ziek moet om in het eerst geval op het recht boku zijn, en dan op gelatene te slapen. Ik balk van zodanig behandeling, zelve soboi, was niet. Vele gold achter de bijstand naar de godsdiensten. Vele probeerden om van chumnykh steden te rennen, ander naglukho op slot deed in de huizen. Waren en zodanig, die in het gezicht van neotvratimoi dood geprobeerd naposledok om tijdperk in vermaken uit te voeren.

Allermeeste hersengymnastiek genereerden de pest indeterminism. Waarom in een stad gestorven leix het tiende deel van bevolking, en in andere - aard half? Nu weten wij die in een en gelijke de tijdperk van de mensen kosili drietal diverse shtamma (van het type) van de pest. Bubonnaya pest getroffen de meest frequent, van zato twee ander type verschillen door ruimer ferocity. Pulmonary pest ontwikkeld in de binnendringing van de zaden in gemakkelijke een of anders. Airi-kapelnym door middel van ze snel spreidde met betrekking tot alle canton moordpartij snel en besposhchadno.

Als na de knauw aangestokene blokhi chumnaya bacterie maar meteen slaan krovenosnuiu systeem, dood te voet stak op na schitannye klok (primari-septicheskaya vorm) over. Niet doorbrengen tijdperk dat opoffering ter ruste begaf zich, niet bevroeden omstreeks de ziekte, en niet dozhivala tot toe morgen.


Pest terugkomsten

Xуma coзcрaщaetcяNaar 1351 jaar pest prokatilas met betrekking tot alle continent. Met betrekking tot betuigend van middeleeuwse historicus Fruassara, verongelukte de ene-derd van de bevolking van de planeet. Deze vasstelling erkennen en nieuwste onderzoeken. IN Europa vymerla als een kleinst mogelijke hoeveelheid kwartaal van alle bevolking.

"Zwarte dood" minovala, maar zelve ziekte verbleef. Ze vergold anders in 1361, 1369 jaren, ja en straks blij geregeld bezoeken navedyvalas in Europa er toe eind XV eeuwen. Later werden pauzes tussen epidemieen alles prodolzhitelnee. IN Engeland de voorgaand ruim opengebarst van de pest voorgekomen in 1665 jaar beer vandaan omstreeks 100 000 levens.

Pest en vandaag gaat met betrekking tot ontsteken. Tegen het eind XIX in. Ze opnieuw gloorde in Azie (in maar India gestorven 6 mln. Persoon is). En helemaal niet langgeleden - in 1995 jaar - ze veroorzaakte in Indies volgende staking.