Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

Beschavingen van centrale en Zuid Amerika

De oeroude naties van Amerika ontwikkeelden zich alles behalve in complete isolatie van het overblijfsel van de wereld en, onder andere, op deze rekening vergelijkenderwijs weinig technische ontdekkingen maakten. Echter zij beschavingen maakten met grote steden en bijzondere successen verkregen in de kunst en beta's.

Eerst amerikanen, schijnbaar, arriveerden op continent van Azie 20-40 ge. Jaren geleden. Hoewel alle pogen van archeologists, elk meer exact tot vandaag dit evenement het is onmogelijk. Ongeveer 40 ge. Jaren geleden persoon rasselilsya op alle het overblijfsel van de obitaemykh de landen van de planeet, daarvandaan totaliter zoals die toen het perebralsya en door peresheek, anders parend in dat porie Siberie en Alaska.

Ontwikkeling in de isolatie

Dit peresheek bestond voor de voorgaand de ijsje leeftijd, wanneer in grote polaire hoofdletter was skovano ijsje zodanig boel van het water welk hoogte van de wereld wereldzee was verreweg onderaan, dan nu. Pervoprokhodtsami Amerika's, schijnbare, waren okhotnichi stammen welk gering groeperingen doorgegeven op ander continent op zoek naar mijnbouw. Voor 1000 jaren oud zij rasselilis met betrekking tot alle continent en waar-die naar 9000 g. Tot toe n. E. Getroffene tot toe Tierra del fuego.

Na ongeveer 1000 jaren oud ijzige hoofdletter gedoorbrande, peresheek ischez en gevormde Straat bering schiftende Azie van Amerika. Hoewel belated primogenitors eskimosov getroffene tot toe Alaska op de boten en zaselili niet gastvrije Utmost North en Groenland, brede wereldzeeen gedurende lange tijd schiftten obitatelei Amerika's van het overblijfsel van de wereld. Dit feit helpt erbuit om en belated zarozhdenie beschaving op continent toe te lichten, en die, waarom oeroude amerikanen regelden niet om van zodanig vitaale technische ontdekkingen te maken, hoe, willen zeggen, wiel of alfabetisch pismennost. Meer dan die, paard, eeuwen dienend de meeste waarde 'samenstel van bewegende "delen" in Europa en Azie, was naar onbekende oeroude amerikanen totdat, poosje in XVI eeuw zijn van niet zavezli Spaans konkistadory. In de macht van deze aanleidingen van de beschaving van Amerika verreweg onderscheidde van de beschavingen van Europa en Azie, en in de afwezigheid van enkel gedenktekens pismennosti vele met betrekking tot sei dag okutano door de deken geheim.


Oeroude amerikanen

Zonder het ongeval pereplyv Atlantiku, Kolumb werd overtuigd die haalde tot toe India, en daarvandaan narek plaatselijke inwoners "indeitsami" in. Deze titel zo en werd voor hen, niettegenstaande duidelijke dwaling geadapteerd. Eigenlijk Amerikaanse indeitsy waren ook niet gemeenschappelijke natie. Erin was van vele algemene eigenschappen - bruine leder, hoog skuly, zwarte kuifen en ogen, de chemische compositie van het bloed. Echter zij razitelno verschilden door van elkaar wasdom en verschijning, spraken op de honderden van de talen en gemaakt van de monding mnogoobrazie douane en verovanii. Tussen "indeiskimi" stammen was van zelfs kleinere gelijkenis, dan tussen elk twee Europese naties op elk moment hun geschiedenis. Het feit is dat brede spectrum van de natuurlijke wijze voorwaardes verzwaarde deze verschillen uitdaging indeitsev om naar het leven in de bergen, op ravninakh en in de moerassen, op koude uitgebreidheden tundry en in tropisch junglyakh te adapteren. Indeitsy de Noord-Amerika (van moderne Canada en USA) stalen zemledeltsami in de naar het oosten, door de jagers op okrainakh Grote ravnin en vissers in Californie. Verderop naar het zuiden beet door de stukje werd osedlyi manier van leven in landbouwkundige volksplantingen gebaseerd op oogst groeiend gevormd. Namelijk leende het in de lang gerend de por van zarozhdeniiu vysokorazvitykh de culturen van ancientness uit. Enkel van hen vooralsnog floreerden, wanneer in 1492 g. Kolumb de kustlijnen bereikte van New Light.


Beschaving olmekov

Voorop van de gewetene beschavingen van Midden-Amerika was cultuur olmekov in East Mexico. Zijn centrum verbleven in uitgebreide landstreek, pokrytom door tropische wouden en moerassen. Namelijk in deze ongunstige persoon baffling boorden verbouwden grandioznye godsdienstige centra. Op de apices van zemlyanykh heuvels beforetime zag voorname tempelen over. Het is niettemin, niettegenstaande grote toonladders, deze centra waren niet steden presenteren, voor, hoewel voor de deelneming aan godsdienstig ritualakh hier zamelden van de menigte van mensen in, hun permanente bevolking bestaane uiten meerdere honderden van zhretsov en khramovykh verzorgers.

Chchлhзachя oльmekocMet jaren van hout tempelen ischezli van de persoon van land, maar enorme stenige izvayaniya olmekov werden tot toe onze dagen hiernaast met minder beeldhouwkunst van nefrita, van het basalt en obsidiana weerhouden. Oeroud vayateli, doorgaans, portretteerden van woeste schepsels - yaguarov, van orlov en haaien, dikwijls pridavaya hen menselijke eigenschappen en makend navodivshie op reine indeitsev zielsangst fantastische afbeeldingen.

Eindelijk sformirovavshis naar 1200 g. Tot toe n. E., Cultuur olmekov verkreeg valuta tot toe 800 g. Tot toe n. E. Alles behalve op alle Midden-Amerika en Pacific kust, maar na 400 jaren oud verongelukten voor enkel onbekende reden. Niettemin in pozdneishie eeuwen monumentaale constructies, bovenste beste izvayaniya en goden olmekov alsmaar vsplyvali van nebytiya lager bewijsmateriaal omstreeks wat in Midden-Amerika dolgoe tijdperk bestond moguchaya culturele traditie. Daarentegen, was niet worden gevonden van geen schreef gedenkteken olmekov uit, hoewel eerstdaags na het eind van olmexkogo tijdvak, schijnbare, werd piktograficheskoe brief verzonnen.

Meerdere eeuwen na, ooit rond 150 g. N. E., Was vozveden de eerst aanwezige stad van Amerika. Ruiny Teotiuakana onwaarheid in 30 miles naar de northeast van eigentijds Mekhiko. Beforetime dit vruchtbare plat van de vallei Mekhiko was de noord deel van territorium olmekov. Natie leefde in deze stad alsmede verbleef onbekend, maar dit was de voornaam ingewikkeld van de piramideen, van de paleisen, van de behuizing huizen en winkels met de regelmatige rechthoek planning van de verblijfplaats. Tot toe nu verzaakt overheen okrugoi het de ruimste monument - 60-metrovaya de piramide van De zon. Teotiuakan was, zonder de twijfel, grootzakelijk centrum en, is mogelijke, heilige stad, voor de keizers van atstekov na de eeuw pleegde er palomnichestva. Echter het er toe deze datum verbleven door de puzzel, omdat werd van de niet weerhouden noch schreef getuigenissen ervan stichting, geschiedenissen of dodental ok uit. 700 g. N. E.

Verreweg meer geweten over grote beschaving maiya, omdat deze stam gebruikte verstaanbaare vorm piktograficheskogo brieven. Het zapechatleno in de inscripties vereeuwigende enkel data en de memorabele episodes van hun geschiedenis. Maiya tleefde schiereiland Yucatan (Mexico), grote raming dor, vrezavshemsya in Carribeans voor. Net zo in het tijdvak olmekov, de better half van deze territorium werd dikke tropische wouden, daarvandaan hun blanking van en raschistka landen benodigd van neimovernogo arbeid gedekt. Wanneer cultuur maiya kwam in de afname, van hun stad van het bed junglyami en bleef in bezvestnosti, poosje werden niet opnieuw vandaag de dag opengesteld, en enkel van hen anders wachten haar ontdekkers af.


Verrichtingen maiya

Hoofdstad maiya Chichen-itsa en andere steden waren, zeker, worden vysokoorganizovannym samenleving, bij wie bezrazdelno vlastvoval godsdienstig kult gemaakt. Door de getuigenis die legen quitte verrichtingen maiya in de wiskunde en sterrenkunde voor. Docthfeнhя maйяDeze beta's waren alles behalve exclusief stellen op de aanwending naar samenstellend van ingewikkelde kalenders in, toegedacht 1000 jaren oud blijken voorteken wat maiya waren het demonische concept van de tijdperk, pridavaya naar hem bijzonder godsdienstig besef. In dat tijdperk maiya laten niet in het bijzonder van bijzondere gedenktekens de dukhovnosti toe. De artificers van deze natie continueerden algemeen voor De Midden-Amerika van de traditie, met de grotste handigheid portretterende preternatural schepsels in de vorm van de horrendous bovenste beste rotventen van klassiek tijdvak (300-800 n. E.) En benuttend whereat door eenvoudigst stenig boordgeschut. Belated, waarschijnlijk aangeschoten van prishedshikh van De Mexico van toltexkikh veroveraars, maiya perenyali de gewoonte van prineseniya gevangenen in de opoffering naar goden. Met keer de territorium van de verbreid van de cultuur maiya steeds meer suzhalas, bloem smenilsya vertragen ugasaniem,

Maar erin anders teplilas leven totdat, poosje ispantsy eindelijk vernietigde niet zijn in XVI eeuw. Ondertussen de oorlogen en de invasies van verschillende stammen gingen de cheredom. Op de wijziging toltekam in de vallei Mekhiko kwam atsteki. Het is op eerst, ongeveer in 1300 g., Prisheltsy werden leix op klein klochke land geadapteerd, maar voor twee navolgende eeuwen zij regelden pokorit de stammen van praktisch alle Midden-Amerika. Hen expansiya anders continueerden, wanneer belandden in New Light ispantsy geopend "Azteekse beschaving" aan. Niettemin atsteki leix enkel verrijkte oeroude cultuur geschiedenis meer hoe aller tijden voiny binnengelopen.


Bloedige godsdienst atstekov

Kрocacaя рeлhghя actekocAtsteki bekenden van kult bloedige opofferingen, dokhodivshii tot toe monsterachtig extremes, wanneer want eenmalige werden de opoffering van de 1000 van mensen ingenomen. Behoefte atstekov in de permanent influx van gevangenen voor de vervaardiging bloedig ritualov hun krijgshaftige natie maakte, alsmaar gereed om te vechten. Demissionaire atstekami stammen haatten van de messrs. Het is daarvandaan, niettegenstaande de toonladders en mogushchestvo, imperium atstekov, in de uitwerking, was zeer niet ontzagwekkend. Met expansiei atstekov op de noord praktisch samenviel met betrekking tot creatie timen in de Zuid Amerika van de imperium inkov welk met betrekking tot eigentijds yardsticks breidde van North Ecuador tot toe Central Chile uit. Zoals atstekam, inki scheen in Het Andesgebergte van de tegen het eind lang tijdvak van de ontwikkeling. Andskie stammen vozdelyvali aarden aan, vrezayas door gigantische stupenchatymi terrassen in de hellingen van de bergen consoliderende hun stenige muren en gebouw complex orositelnye systemen. Zij ook fabriceerden krasochnye doeken en keramiek, verbazende decoraties van het goud, van de zolver en andere metalen.

Terzijde van zodanig alpene beschavingen, op welke wijze imperium Tiauanako (ok. 500-1000 n. E.), In deze landstreek floreerde en het een aantal van kuste culturen, bijvoorbeeld, naar De urine en Chimu.

Mnogovekovye de tradities van plaatselijke stammen geerfd, inki nog maakten eigen toestand met de onbuigzaam reglamentatsiei er toe geringst melochei. De wil van de keizer Sapa Inka naar het buitenland de wereld besprekoslovno werd volbracht. De 1000 van de miles van uitstekende rijwegen verre eigenaarschap koppelde; Naar het gedrag werden skorokhodami, smenyavshimi elkander op alle wegen van de beweging gedragen. Hoewel op inkov was niet de pismennosti, detailleerde mandaten en informatie werden bijzonder systeem uzelkov op raznotsvetnykh draden, of "kipu" geadapteerd.


Ijzer plank inkov

Eenvoudige natie verbleven beneden de onbuigzaam controle en controle. Naar mensen werd perebiratsya in andere domicilie niet toegestaan, zij betaalden hoge dues, volbrachte militaire en arbeid povinnosti uit. Daarentegen, toestand mogendheid en het efficiente systeem van de uitreiking van de etenswaar-vullingen leven maakten betreffende verantwoorde.

Inki ging groot zodchimi, over dan staan bewijsmateriaal van ruiny hun oeroude hoofdstad Cuzco en bedekt-boven in de bergen stad Machu-pikchu door. Stenige bloc zijn adzed en podognany zonder calcimine met zodanig nauwkeurigheid welk tussen hen niet prosunesh quitte kling van het mes.

Alles behalve niet boggle in waarachter 1000 g. N. E. Groepering vikingov getroffene tot toe de kustlijnen van Amerika en nenadolgo poselilas of kamp braken op Newfoundland. Maar deze episode 'geen voortzetting" hebben. Helemaal andere was materie tournee Khristofora Kolumba door Atlantiku in 1492 g., Voor de verschijning evropeitsev in New Light leidde tot rampzalige uitwerkingen voor atstekov, inkov en alle anderen Amerikaan indeitsev.