Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

De culturen van Afrika

Afrika was van rodinoi menig buiten de geslagene paadje culturen en machtige toestanden. Maar met de tijdperk uitwendige machten - aanvankelijk Arabiers, later evropeitsy - staal naar het akkoord erop steeds meer verstorende invloed.

Het is zoals, namelijk Afrika was van kolybeliu menselijkheid. In de kloof Oldovai (Tanzania) worden het gebeente van onze verre primogenitors gevonden en het boordgeschut van de arbeid, leeftijd welk deskundigen stelen meer dan in twee miljoen jaren oud vast.

Onweerstaanbaare slagboom

Begin ongeveer met 8000 g. Tot toe n. E., De mensen van de stenige leeftijd bevolkte alle overvloedige territorium dan van anderse brink en vruchtbare Noord-Afrika. Erover de getuige talrijke stalen naskalnoi schilderstuk. Niettemin tussen 4000 en 2000 gg. Tot toe n. E. Klimaat veranderd, land vysokhla en scheen De suiker wildernis. Te daaruit timen nieuwe voorstellingen en technologieen werden eeuwen genodigd hebben, om te ondervangen deze serieuze barricade welk verreweg vertraagden omlaag de ontwikkeling van De Afrika van iuzhnee Sahara. Ondertussen Noord-Afrika werd het deel van middellandse zee cultuur, aanvankelijk Egypte, en belated vlivshis in oeroud (drevnegrecheskuiu en Romein) beschaving en, tenslotte, in Islamitische wereld gegenereerd.

Leven in andere landstreken van Afrika werd door voornamelijk geografische vastgesteld en klimatisch conditioneert verstoppende communicatie met uitwendige wereld en versterkende de verstorende uitwerking van de ziektes. Tussen geografische meewerken oorzaaken tvloeit om uitgebreide wildernissen voor en jungli op te roepen, alsmede hoog plat, waarmee van rivier obrushivalis door de gezwind waterfalls welk stremde om deze natuurlijke verkeer verbindingen voor de migratie en handel te benutten. Het is toch, lang voor onze tijdperk op De Afrika territorium naar het zuiden van De sahara binnengedrongene landelijke economie, en waar-die met II in. Tot toe n. E. Van noordoost - en de technologie van verwerkend van de metalen. De weg van deze kennissen op het zuiden was uiterst langzaam, niettemin naar 1200 n. E. Pigmei en bushmeny verbleef door allene afrikanen, bestaan in de stenige leeftijd. Echter landbouwkunde alle overheen de plaats verbleven op bijzonder primitieve hoogte, en wiel en beploegen in autochtoon Afrikaan culturen praktisch liepen.


Svyazuiushchii weg

De nile vallei was belangrijkste verkeer verbinding tussen noord en zuiden, daarvandaan neudivitelno die voorop beduidend van niet middellandse zee Afrikaan cultuur scheen naar het zuiden van De egypte, in land Kush, op de territoria van moderne Soedan. Naar 1000 g. Tot toe n. E. Kush werd hoe eigenstandig tsarstvo met de hoofdstad in Napate geordend. Tegen het eind VIII in. Tot toe n. E. Deze toestand was als vroeg als tamelijk machtig, om zavoevat Egypte en te vernam er de dinastiiu faraonov. Niettemin in 80 gg. VII in. Tot toe n. E. Kushitov verbande assiriitsy. Deze buil had en positieve kanten - zoals, kushity leerden het geheim van de dooi van de metalen van assiriitsev aan. Deze kennissen verkregen ruime betekenis volgende eeuw, wanneer door de toestand hoofdstad werd hoge-muzieknoot erts Meroe situeerde in 500 km naar zuid. Zijnend verschuldigd om te strijken en goud Kush razbogatel, werd om complex en izyskannaya cultuur zich te ontwikkelen. Erop, zeker, beinvloeden Egypte - tot toe ons zenden kushitskie ieroglificheskie inscripties en piramideen op.

Kульtуры AфрhkhKush prosushchestvoval gaat blij lang, maar over 300 g. N. E. Werd vers constell, voznikshim in De noord-oosten-Afrika - Axumom, of Ethiopie vernietigd. Ethiopie Christenheid accepteerde in IV in., Maar door drie eeuwen was otrezana van het overblijfsel van de Christelijke wereld Musulmanami-Arabiers, pokorivshimi alle Noord-Afrika.

Overheen de eeuwen Ethiopie was louter christen toestand in Afrika. Middeleeuws evropeitsy wist over hem slechts van de volksoverleveringen. Anders dan het was overblijfsel van de, van vooral niet Islamitische Afrikaan culturen, Ethiopie land met hoge alfabetisme. In de onsamenhangende positie ze kon om uniek te ontwikkelen en ontwikkelde christen beschaving. Vorsten, pravivshie het er toe 1974 g., Beginnend de kin van tsarya Solomona en tsaritsy Savskoi voerde titel werkblad "lev Iudei".


Commerciele stropdassen

Begin met ik in. N. E., Wanneer in Noord-Afrika kamels scheen, van De suiker stopgezete te zijn onweerstaanbaare slagboom. Ertussendoor werden karavaan wegen met betrekking tot welk in Sredizemnomore en nader in Europa vezli goud, ivory safianovuiu ("marokkanskuiu") leder, en back - doeken en artikel van de luxeartikelen gelegen.

Kульtуры AфрhkhEnkel steden, bijvoorbeeld, Timbuk op het zuiden landsgrens van De sahara, gefloreerde zijndee verschuldigd hieraan handel, en met betrekking tot de kustlijnen van rivier Niger (West Sudan) van en tsjaadmeer meerdere imperiumen scheen. Ghanees, Gering, Songai en Kanem-bornu sosushchestvovali of smenyali elkander naar het eind XVI poosje oorlog met Marokko brak niet dit teritoriiu op de gering, vrazhduiushchie tussen elkaar tsarstva aan. Vele moderne Afrikaan landen heling onafhankelijkheid slechts in 1960 of straks nam zichzelf noemt van de geschiedenis van Afrika - Ghanees, Gering, Zimbabwe, Lesotho, daarvandaan het is onmogelijk putat oud en nieuwe toestanden door gelijkaardige namen welk dikwijls zetelen op de kaart in verschillende plaatsen.

Omstreeks 1000 g. N. E. Samen met Arabisch salesmen naar De suiker kruiste en islam. De lineaalen van grote Afrikaan imperiumen West Sudan werden in nieuwe trouw gedraaid, niettemin meeste hun onderdanen verbleven naar getrouwe oude goden en kultam. Werd om rijke Islamitische cultuur te ontwikkelen, en eerlang in Timbuktu, naam welk voor evropeitsev werd geassocieerd van de meest afgeweken ugolkami ontsteken, scheen universitair won beroemdheid totaliter Islamitische wereld. De better half van kennissen erover de landstreek wij pocherpnuli van de memorandums van Het arabisch traveler, bijvoorbeeld, historicus XIV in. Ibn Battuty.

Arabiers apporteerden islam ook in East Africa, waarin stammen van de kust als vroeg als executeerden de rol van tussenpersonen op commerciele wegen, protyanuvshikhsya van de dieptes van continent tot toe Azie. Arabiers poselilis op de kust omstreeks 800 g. En eerlang gemengd met bevolking sprekend op de boog. Daardoor scheen taal suakhili.


Naar het oosten kustlijn

Met de ontwikkeling van Portugese handel in Indische Oceaan de oostkust van Afrika werd verrijkt zijnend verschuldigd naar het goud export. Voznikshie nieuwe steden, Zanzibar, Mombasa en Kilva, floreerden. Arabische odnomachtovye dau tijdperk en opnieuw kruiste wereldzee en doplyvali tot toe India lang voor Portugese moreplavatelya Vasko ja Gamy. Naar hem niet waarschijnlijk zou doplyt in 1498 g regelen.Tot toe Calcutta, als het meubileerde niet daarheen zaakkundig lotsmany Naar het oosten-afrikaan kust. Niettemin aardige houdingen beklijfden even - als vroeg als door het paar jaar portugaltsy razgrabili Mombasu en ander Arabisch steden welk werden eerst Portugese koloniaale voorposten beneden generaal titelen Mozambique.

Kульtуры AфрhkhHet goud better half slaan op de kust van uitgebreid tsarstva in de diepte van continent, door het centrum welk, duidelijk, gehad wacht graniet dvortsovyi complex in Great Zimbabwe. De meest van de constructies in De Afrika van het verleden eeuwen, quitte paleisen, waren maakten van niet ontzagwekkende materielen (kleien, van de baksteen en rieten), daarvandaan vnushitelnye constructies Zimbabwe uniek voor de bezuiden Afrika - van hun muur en torens vozvedeny de methode van dor leggend, bij wie losse bloc netjes en reliably podgonyaiutsya bij elkaar zonder svyazuiushchego materieel.


Die Zimbabwe bouwde?

Zimbabwe altijd werd geheim omcirkeld, omdat werd niet weerhouden van evenmin getuigenissen schreef erover de geschiedenis uit. Vroeg Europese poselentsy waren zo veel wis in de superioriteit overheen afrikanen welk is ongedeeld kon niet geloven in ableness duister om zodanig ruime constructies te bouwen, en daarvandaan schreef aan hen finikiitsam en tsaritse Savskoi toe. Toestand Zimbabwe werd natie shona gemaakt, is mogelijk, anders op het begin VII in. Tot toe n. E. En prosushchestvovalo tot toe XIX in. Constructie in de hoofdstad - Great Zimbabwe - begon omstreeks 1200 g. En continueerde tot toe XVI in., Wanneer stad werd met betrekking tot onbekende redenen gelaten. Met de aankomst van Portugees mariners voor West Africa en alle continent nieuw tijdperk begon.

Op de territoria van moderne Nigeria, nedaleko van de kust, portugaltsy ontdekte tsarstvo Benin, prosushchestvovavshee er toe Brits kolonizatsii in 1897 g. IN Benin en het dichte buur Ife werden de meesterwerken van de beeldhouwkunst, zavoevavshie erkenning alle overheen de wereld gemaakt. Beeldhouwkunst - de meest fantastisch van de lettere van Afrika. Meestal wij stelen stilizovannymi figurkami tevreden en vermommingen erbuit snijden van de boom voor kultovykh doelen. De beeldhouwkunst van Benin, tegen, op de verrassing realistichna. Vele werken werden voor de paleis van technisch elk meere complex materieel - van het brons gemaakt.

Afrikaan stammen hebben geen noch technische kennis, van evenmin het systeem van collectieve zekerheid welk zal deelneming aan ruime politieke bonden uitlenen. Razroznennye wet van de levering en klany werd door gemakkelijke mijnbouw rabotorgovtsev. Arabiers door de eeuwen gepleegd nabegi op Afrikaan stammen, maar evropeitsy fungeerden met veel ruimer gebied. Begin met XVII in. Zij vyvezli in Amerika dozijnen miljoenen afrikanen.

De elk meere geducht Afrikaan toestanden van Afrika ook niet brezgovali door deze schandelijke materie. Naar de beginneling XVIII in. Koninkrijk Ashanti zo veel razbogatelo op de handel door hard werkt en goud die, pokhvalyayas door de wet van braveries, voiny jaarlijks vyveshivali het goud postmortem vermommingen van ubitykh vijanden op heilig goud troon. De efficiente orgelen van de controle in de hoofdstad Kumasi gemaakt en het net van de dienst lijnen nationaal (ordes raznosili gontsy), koninkrijk werd om in de landstreek te bovenliggen, en was tamelijk sterke, om te betomen expansiiu bijstere inktkoker wapende evropeitsev er toe eind van XIX eeuw. Contacten met evropeitsami maakten mezhplemennye oorlogen elk meer verstorend. Boryas voor de gebieden van de invloed, vele Europese landen probeerden om naar Afrikaan lineaalen wapen te verhandelen. Est, slechts van Birmingham (Engeland) in Afrika rond de middelmaat van XVIII in. Gedragen100,000 mushketov. Als gevolg oorlogen continueerden om (te verschijnen en verdwenen) alles nieuwe en nieuwe toestanden - poosje Europese hindering niet geworden direct en kaal.


Zulus

Laatste grote veroveraars waren zulus in Zuid-Afrika. Hun stammen stelden op het begin XIX in samen. Beneden de beginneling Dingisvaio, rechterarm welk was agadic Shaka (Chaka). Genialnyi kapitein, Shaka de tactiek bekokstoofde van vechten, zijnde verschuldigd waartegen leger van zulus werd nepobedimoi. Na de dood Dingivaio Shaka werd koning van zulus en gedraagde zich doorlopende oorlogen met andere stammen. Naar 1820 g. Shaka regels op de territoria elk meere 10 000 kwadraat. Miles. Absolute mogendheid het haalde polubezumnym despoot, met betrekking tot bevlieging welk kon kaznen niet alleen gevangenen vijanden maar ook het eigen voenachalniki zijn. Tal van hen renden in naburige landen, om te de leven behoeden. In 1828 g. Bloedige plank Shaki werd beeindigd - het was y6it de svodnym broer Dingaanom. In en volgende tientallen zulus werden door verschrikkelijke militaire macht, in gelaten dan 1879 g. Wil het was noodzakelijk te zijn zeker britantsam. In de werkwijze van cased stalen strijd niettemin werd naar Europese technische superioriteit gezegd, en tenslotte zulusskaya leger werd broken.


Slag voor Afrika

In 1800 g. Evropeitsy gecontroleerd betreffende de kleine territorium van Afrika, algemeen op de kust. Bek XIX werd de eeuw van kranige explorers en christen missionairies, maar voor hen, als vroeg als begin met 1809 g, volgde politici en militair. In de resultaten van "de strijd voor Afrika" alles behalve alle kontinet ontpopte zich in directe koloniaal submissie of beneden de "protectorates van Europese mogendheden.