Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

Evropeitsy in New Light

Omlaag om voordeel van de ontdekking Kolumba niet vertraagd, ispantsy en portugaltsy gemaakt in Centrale en Zuid Amerika grote imperiumen te nemen. Veel belated begon beheersen niet zo rijke op het eerst uitzicht van Noord-Amerika.

Naar het eind de dagen Kolumb zo en erkende niet die kan niet dobratsya tot toe India. Zato andere ispantsy eerlang besliste, door dat wil van het geval natknulis op de extensief neizvedannye landen welk kunnen straffeloos geroofd, zavoevyvat en naar proselytize zijn. In het dit avantiure erin was niet mededingers behalve portugaltsev, per de avontuur otkryvshikh Brasilia in 1500 g. Omdat dit land voorloog naar het oosten van voerde in 1494 g uit. Het geslacht van het hoofdstuk opnieuw van geopend belandt op zones van Spaanse aan en Portugese invloed, ze werd Portugese nederzetting. Spanje werd alle anderen Centrale en Zuid Amerika van De new Mexico tot toe Tierra del fuego bezworen, alsmede - theoretische - minder blagodatnye strijkt nader noordwaarts neer, waartegen ispantsy manifesteerde niet van bijzonder interst.

Ispantsy op eerst bezet de meeste ruime eilanden van Carribean zwembad. Vele poselentsy waren bezet op nieuwe landen door landelijke economie en anders in 1501 g. De staal van zavozit slaven van Afrika. Maar gemakkelijke mijnbouw - van het goud, van de zolver en kostbare Stones - wil het bleek veel kleiner, dan wachtte. Daarvandaan ambitieuze velmozhi en ondiepte dvoryane, niet hebben tijd van skolotit eigen toestand, met gemak wierf mercenaries voor nieuwe gevaarlijke expedities in glub Amerikaan continent aan.

Namelijk deze mensen - predvoditeli en hen prispeshniki - sniskali twijfelachtige beroemdheid konkistadorov ("veroveraar's). In behalf van de zegening van Spanje en katholieke trouw deze onbevreesde en besposhchadnye avonturiersters razgromili grote imperiumen atstekov en inkov. Elk veroverd door hen territorium werd door het eigendom van Spaanse kroon verklaard, hoewel alle expedities werden exclusief op de vrees en gewaagdheid getracht. Is blijje geregeld bezoeken zij verdiende koninklijke patenten garanderend in geval van succes van de afspraak en rijkdom.


Befaamdheden omstreeks nieuwe imperium

Met 1509 g. Op de noordkust van Zuid Amerika begonnen om eerst materikovye volksplantingen te verschijnen. In 1513 g. Vasko Nonnen de Balboa gecroste Panamskii peresheek en voorop van evropeitsev trof Stille zuidzee aan. Het totchas het verklaarde door het eigendom van Spaanse koning en erkend rastushchee veroordeling van wat grote waterige kamer schift New Light van zo begroeten voor Kolumba India. En nauwelijks tot toe ispantsev de volksoverleveringen zenden van plaatselijke stammen omstreeks de aanzijn op continent grote en dreamlikely rijke imperium, New Light stopgezete te zijn ongelegene barricade en zelve met betrekking tot zichzelf draaiden zich in lakomyi homp. Makend deel uit van beheersend van Cuba avonturierster Ernando Kortes deze befaamdheden accepteerde voor het leiderschap naar de handeling en werd voorop van groot konkistadorov.


Kortes schip brandt

In 1519 g. Kortes werd op opene ongehoorzaamheid naar de bestuurder van Cuba en otplyl naar de kustlijnen van Mexico in het hoofdstuk van de afdeling samengestelde uit 600 soldaten, 17 paarden en 10 vuurmonden beslist. Vysadivshis op de kustlijn, het maakte van twee symbolisch gebaar: Gevondene stad Veracruz en szheg schip gevend om soratnikam te begrijpen die de terugweg niet.

Omstreeks de campagne Kortesa in glub continent aangeleerd, keizer Montesuma meubileerde naar naar hem gontsov met vriendelijke boodschap en op gelijke tijdperk rasporyadilsya om ambuscade af te rekenen. Wanneer militaire hebbelijkheid falen, maakte Montesuma, niettegenstaande grote superioriteit in de machten, niet langer van evenmin ene serieuze poging om vooruitgang ispantsev te stoppen. Moeten zijn, Spaanse soldaten vnushali atstekam blagogoveinyi zielsangst hoe soshedshie op het land van god, voor de zij gingen op top op nevidannykh schepsels af, stonden dospekhi door en wapen van nevedomogo metaal (stalen) en vijand schroken op een afstand de "gremyashchimi door de tabakspijp'en" op.

Ecрoпeйcы c Hocom CceteHet is begeleidend, en zelve ispantsy ervoer niet minder sterk pang, wanneer in De november 1519 g. Voor het eerst zag grote hoofdstad atstekov - ozernyi stad Tenochtitlan, niet komen naar de ruimste steden van Europa overeen. Kortes die Montesuma gaf de meeste hartelijke toelating weder, in eerst gelegenheid keizer veroverde in de gevangenschap. Naar demissionair pokorivshis voorland, Montesuma maakte allemaal die van hem werd genodigd hebben. En omdat onderdanen achtten haar keizer op welke wijze godheid, otreshenie het van de mogendheid vverglo toestand in complete warboel. Niettemin namelijk in dit moment Kortesu wil het was noodzakelijk pressend om op de kust te vergelden, als niet te de pogingen te veronderstellen van de bestuurder van Cuba om het de stavlennikom te vervangen. Vozvrativshis in de hoofdstad, Kortes ontdekte die liet in de stad namestnik door de wreedheden veroorzaakte atstekov op de opstand. Montesuma gestrengeld in de poging om haar onderdanen te bevredigen, of gestorven van de wonden, of werd ispantsami gedood. Door de macht van de wapen Kortes en tasen het soratnikov fort brak van de omstreken, gezonden achter corroborations en regelde om op het kant de toerbeurt van indeiskikh stammen te bekoren. Verreweg bolstered boven machten, Kortes omcirkelde en bedotte beleg Tenochtitlan, van en 13 Augustus 1521g. Stad viel na wanhopige seminedelnogo tegenstand. Vladychestvo atstekov was slomleno eens voor alle. Tenochtitlan werd van de persoon van land gegumd, en erop plaats bebouwde stad Mekhiko wordende de hoofdstad 'van New Spaing. Indeitsy - en vijanden, en geallieerden - werden in de slavernij gedraaid. Bloedige zhertvennaya godsdienst atstekov besposhchadno werd ontworteld, en indeiskie stammen hevig golden in de christenheid.

Ecрoпeйcы c Hocom CcetePokoritelem andere grote indeiskoi imperium werd persoon, niet willigen Kortesu evenmin in bravery, evenmin in barefacedness, evenmin alle de meer in de blindheid in. Fransisko Pisarro was ongeletterde avonturierster, van eerst trees assisterend in kolonizatsii continent. In 1520 gg. Pisarro nam door de volksoverleveringen omstreeks de aanzijn waar in-die op de bezuiden geheimzinnig "goud imperium", zocht kust Peru onder en doshel tot toe de stad van Tumbes op de zeer boorden-lijn inxkikh eigenaarschap. Ubedivshis in wat van het goud hier werkelijk behoorlijk wat, Pisarro overreede Spanje koning het te benoemen door bestuurder hebben nog niet zavoevannoi imperiumen. In 1531 g., Pokoriv extensief primorskie territoria, het dvinulsya in glub continent in het hoofdstuk van anderse minder afdeling, dan Kortes. Keizer inkov Ataualpa kon op elk moment vernietigen ellendig gorstku mercenaries, maar voor het dit gemeubileerd naar gontsov met de groetjes en ordende prisheltsam waardige borrel. In het symbool van goodwill keizer erop ging navstrechu naar Pisarrovo in het hoofdstuk groot armless svity uit. In gelijk moment ispantsy besposhchadno perebili bezzashchitnykh inkov, en zelve Ataualpu beving in de gevangenschap. En hier bleef zonder leider indeitsy niets kon om te trachten. Ataualpa afgesproken op buyback voor de osobu - de talloze boel van het goud en zolver, levering welk bezet meerdere maanden. Maar na uplaty van buyback ispantsy verraadde naar Ataualpu "baan" en veroordeeld naar de dood. En omdat door dat tijdperk het werd in de christenheid gedraaid die in het symbool van bijzondere wet van de sierlijkheid het niet sozhgli op bonfire, en udavili.

Vozvedya op prestol de stavlennika, 15 November 1533 g. Pisarro triomfe aanmelding beging in de hoofdstad inkov Cuzco. Belated inki groef voorgaand grote opstand tegen chuzhezemtsev welk nauwelijks niet uvenchalsya door het succes, en hen partizanskaya tactiek anders paar jaar aangedragene hinders naar de indringers op. Niettemin waar elk meere serieuze conflicten razgorelis tussen Pisarro en het leden, iv 1541 g. Het werd politieke mededingers gedood.


Latijn Amerika

Intussen begon andere konkistadory affirmed Spaanse vladychestvo totaliter Centrale en Zuid Amerika, en de volledig beheersend van nieuwe landen. Novoyavlennye messrs waren bezet door landelijke economie positie feodalnykh seniorov bezet.


Rabskii arbeid op collieries

Arbeid indeitsev met ongehoord asperity werd op de beplantingen en collieries ontgonnen. IN Mexico en Potos (presenteren Bolivia) werden de rijke waterbekkens van de zolver, en in XVI-xvii vv opengesteld. Dobytyi er edelmetaal werd door Atlantiku voor de achterban ambitieuze ustremlenii Spanje naar Europees bewind doorgestuurd. En omdat Spaanse kroon was niet niet sorry voor van direct toegankelijk in behalf van de verrichting van de ambitsioznykh doelen, zolver door overvloedige toeloop vlivalos in Europees economisch systeem.

Europa, in zijn zwenk, ook verre-varierende invloed gaf op de voorland van beide Amerika's weder. Scheen zogenaamde "Latin Amerika, katholiek met betrekking tot kerkgenootschap, Spaans en Portugees met betrekking tot taal en cultuur. Zavezennye evropeitsami ziektes verricht van enorme uitputting tussen plaatselijke bevolking por naar zavozu chernokozhikh slaven van Afrika uitgeleend. Als gevolg verwardheid Europees, van Afrikaan en indeiskoi geslachten werd uiterst brindled bevolking, praktisch op vrije voeten van raciaale vooringenomenheden gevormd. In dat tijdperk naar de stand van messrs in Latijnse amerikaanse samenleving behoord inzonderheid ispantsy met betrekking tot geboorte of oorsprong, en blooded indeitsy in het algemeen componeerde de armst klassikaal van bevolking.


Vooruitgang op de noord

Tegen de achtergrond talloze rijkdom De centrale en Zuid Amerika van aarden liggende nader noordwaarts aan, scheen ispantsam minder aantrekkelijk. Het overblijfsel van de evropeitsy ook spoedde zich niet voor de wereldzee, en de succesrijk beheersend van deze boorden begon slechts in XVII eeuw.
In 1580 gg. Favorit koningin Elizavety Uolter Reli tweemaal probeerde naar gevondene Engelse nederzetting op het eiland Roanoke van bliz de kust van Virginia, van maar beide tijdperk hoosde een blanco. Door eerst nederzetting welk regelden pustit ontzagwekkende wortels, werden Jamestown (Virginia) baseerden in 1607 g. In 1620 g. Arriveerde op historische boot "Meiflauer" "vaders piligrimy" begonnen beheersen van New England. Zes jaren oud na gollandtsy verblijvend dan op de top mogushchestva verkregen op indeitsev eiland Mankhetten voor 24 dollar met het doel naar gevondene New Holland, en in Canada frantsuzy beneden predvoditelstvom Samiuelya de Shampleina werden op de kustlijnen van rivier Sv geadapteerd. Lavrentiya en vond stad Quebec.


Nieuwe immigranten

Daling "piligrimov" op kaapse Code binnenliep geschiedenis het symbool van het een aantal van de bijvoeglijke bepaling van Engelse koloniaale veroveringen geworden. Anders dan prinadlezhavshikh naar de anglican trouw van poselentsev Jamestown, "piligrimy" waren religiioznymi dissidentami - puritanami (belated hen riepen kongregatsionalistami welk wijken van veroucheniem anglican kerk af en werden voor de wereldzee doorgestuurd, om vrij om de trouw toe te geven. Daaruit porie Amerikaanse nederzettingen werden vakantieoord voor alle, die maakte goneniyam op rodine (bijvoorbeeld, Maryland - voor katholieken, en Pennsylvania - voor kvakerov) door.


Blauwe gemeenschap

Ecрoпeйcы c Hocom CceteBezhavshie van godsdienstige gonenii puritane zelve gemanifesteerd zelfde neterpimost gefolterd om de trouw andere door te drijven. Vooral droevige beroemdheid verkregen door de ernstige blauwe douane nederzetting Massachusetts, razrosshayasya van de volksplanting op kaapse Code. Maar met de rijkdom van nieuwe immigranten werd alles meer moeilijk om godsdienstige superioriteit te conserveren. Nederzettingen werden gekoloniseerd door de mensen van verschillende kerkgenootschappen welk beten door beten studeerden vredig uzhivatsya met elkaar. Streven piligrimov werd gestoken en begonnen naar de tradities van koloniaale onafhankelijkheid.

In 1664 g. Englishmen veroverde New Amsterdam en Nederlandse nederzetting op Mankhettene zijn naar New York hernoemd. Weinig-pomalu werden gevormd en andere nederzettingen, laatst - 13 - van welk werden in 1733 g. Georgia. Zo werd de basis van de toekomst toestand - van de Verenigde staten van amerika gestoken.