Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

Eerst wereld voina

Was tijdperk, wanneer zijn genoemde "Grote oorlog", voor naar de om haar was niet gelijkmatig met betrekking tot de toonladders van de vernietigingen naar en nummer pogibshikh.

De aanleidingen van ik wereldoorlog zarodilis anders in XIX eeuw, wanneer van ondiepe prinsdommen komende verschillende tijdperk in de compositie van verschillende landen, begon worden gemeenschappelijke toestanden gevormd. Zodanig nieuwe mogendheden, op welke wijze Duitsland en Italie, maar meteen wenste om een vaste positie in een toerbeurt met oud metropoliyami - door Rusland toe, Frankrijk en Groot-Brittannie, shatkoi Avstro-Hongaarse imperium in het centrum van Europa en klonyashcheisya naar de zonsondergang door Turkish Ottoman imperium op Het midden-oosten te vinden.

Mededingers en vijanden

Naar 1914 g. Grote mogendheden werden op twee verzettend bij elkaar van het verbond onderverdeeld. In een kamp van splotilis tsentralnoevropeiskie mogendheid. Door grotste invloed van hen erop hielden Duitsland en Avstro-hongarije na. Hun door de compagnon kwam voorwaarts Italie, maar met de houding tijdperk ervan okhladeli tegen de achtergrond geleidelijke verzoening met De turkije en Bulgarije. Andere bloc - Antanta, of Geallieerde mogendheden - verenigde Frankrijk, Rusland en Groot-Brittannie.

Op ieder partijlid van deze verenigingen waren van de geducht en blanco kant. Duitsland draaide zich in de ruimste militaire macht van Europa. Zijn poging om met Groot-Brittannie op de zee veroorzaakte voltage te wedijveren als tussen beide landen. Avstro-hongarije, tegen, extensief presenteerde, maar dryakhleiushchuiu imperium, skolochennuiu van de menigte niet kalm en landstreken ergerde.

Groot-Brittannie, de voortrekker van industrieele ontwikkeling, regels beskrainei door oversea imperium. De belangrijkste bulwark van zijn Defensie was eerder moguchii militaire vloot, nezheli klein professioneel leger vormend 386 000 chel. Rusland op aard 40 jaren oud lagen achter met betrekking tot hoogte van militair achter en technologisch, maar zato konden beneden ruzhe miljoenen soldaten instellen. Frankrijk hebben nog niet opravilas van de nederlaag veroorzaakt door naar haar Duitsland in Franko-pruis oorlog 1870-71 gg., En payings kontributsii.

Het is begeleidende, oorlog gryanula niet ergens, en op Balkan. Tot toe recent timen dit deel van continent verbleven beneden de mogendheid van De osmaan imperium, maar met ukhodom turok hier werd de zone van de invloed, zavladet welk gerichte en Rusland, en Avstro-hongarije bevrijd. In 1908 g. Avstro-hongarije veroverde Bosniiu en Gertsegovinu, razgnevav niet enkel tamoshnikh serbov maar ook onafhankelijke naburige koninkrijk Serbiiu. Rusland, traditioneel handhavende Serbiiu, kwam voorwaarts met de tegenwerping, maar niet klaar zijn voor vastberadene handelingen. Voltage in de landstreek werd kritisch, wanneer 28 Juni 1914 g. In bosniiskom stad Sarajevo van de hand van serbskogo de student van Gavrilo Principle verongelukte opvolger Oostenrijker prestola aartshertog van Frants Ferdinand en het gade.


Algemene oorlog

Razyarennaya Avstro-hongarije aangeklaagde Serbiiu in wat namelijk ze kosten hierachter vermoorden, van en 28 Juli vtorglas in dit land. Rusland vstala op de bescherming van serbov en na tweedaags ingebeld leger 1,2 mln. Persoon. Duitsland vertraagde niet omlaag vvyazatsya in draku ultimatum in het Rusland - geproduceerd of om mobilisatie voor 24 uur te annuleren, of naar de om haar zal oorlog verklaard worden. Weigering ontvangen, De duitsland 1 Augustus de oorlog verklaarde van Rusland, van en 3 Augustus en Frankrijk, hoe zijn soiuznitse.

Met betrekking tot Shliffena plannen, Duitsland moet raspravitsya met Frankrijk voormalig zijn, dan Rusland zal hebben tijd om naar de oorlog zich te klasseren, als niet te om twee voorst - in de west en naar het oosten te beoorlogen. Kratchaishii weg in door het -verlof Fransen prigranichnykh ukreplenii lagen door Belgie. Wanneer neutrale Belgie keurde om duits troepen af, de Duitsers 4 Augustus vtorglis op zijn territorium te verzuimen. Groot-Brittannie is een assurer van Belg neutraliteit - in gelijke dag verklaarde De duitsland oorlog. Brengen niet van en zes weken, hoe polykhala alle Europa door. En in De november in de oorlog kwam en Turkije op het kant van Centrale mogendheden binnen.


Okopnaya oorlog

Polutoramillionnuiu duits leger, scheen, nichto kon niet stoppen. Ze potesnila frantsuzov met betrekking tot alle West voorkant van en 31 Augustus prorvala in de strijd op Monsa Defensie malochislennogo Britse expeditsionnogo corpora. Niettemin als vroeg als in de september frantsuzam regelde om Duitsers in de strijd op Marne te stoppen. Beide leden, zaryvshis in land, gebouwde uitgebreide systemen okopov. Deze lijn okopov protyanulas op 700 km door alle Frankrijk.

Peрcaя mhрocaя cohнaNaar Okopnoi oorlog op De west voorkant was suzhdeno worden volledige vier jaren uitgebreid. Gevechten werden door de maanden gedraagd. Komandovanie alsmaar gooiden troepen vooraf, en een dagen stonden mee de levens van de dozijnen de 1000 van mensen, pogibshikh in behalf van ellendig klochka land door. Alles behalve naar het bittere eind oorlogen geslacht van strijd niet smeshchalas meer, dan op 65 km in dat kant.

De gemasseerde vooruitgangen van Geallieerden (belangrijkste, frantsuzov) in 1915 g. Waren vergezeld van grote liudskimi aderlatingen, niet van prinosya merkwaardige successen.


Op Het oostfront

Wrakke Avstro-hongarije beneden de stakingen van Russisch leger genoodzaakte De duitsland van perebrosit naar het oosten meere troepen, dan werd geplannen. Seconde voorkant welk Duitsers zo afraided, werden realiteit. Niettemin in levert met Russische zij bereikte onverwachte successen, oderzhav ruime overwinningen in 1914 g. In Tannenberge en op Mazurskikh plassen, en in 1915 g. Het Russische deel van Polen veroverd. In gelijk jaar Bulgarije kwam in de oorlog op het kant van De duitsland, en Germano-Bulgaarse troepen snel bezet Serbiiu binnen. De klokje verliezen op Naar het oosten en Balkan voorkanten, avstriitsy aardden in levert met italiantsami welk filieerden met Geallieerden in 1915 jaar af. Wanneer in 1916 g. Roemenie ook kwam in de oorlog op het kant van Geallieerden binnen, Duitsers snel bezet dit land gezwind en briljante staking strategische olie-velden veroverd.


Alle wereld binnen de brand van de oorlog

Peрcaя mhрocaя cohнa22 Augustus 1915 g. Japan de oorlog van De duitsland verklaard, administreren mep met betrekking tot Duits nederzetting Qingdao. Na 11 weken, 7 November, deze militaire basis viel beneden gemeenschappelijke stakingen van De jap en Britse troepen. Naar de aanslagen werden onderworpen en duits nederzettingen in Afrika. Op iugo de-west van continent voevali iuzhnoafrikanskie troepen, en in de naar het oosten - englishmen.

Nieuwste militaire vindingen totchas puskalis in de motie, seya dood en vernietigingen. Germantsy eerst toegepaste zware artillerie. De hiaaten van de kinkhoorns vrijgemaakt op continent gigantische vuurmond "Larger Berta", waren hoorbaar met betrekking tot ander kant van Engels kanaal. Maar allermeeste opofferingen was op afbetaling op de machine-boordgeschut en op khlora uitdaging blindheid en verstikkingsdood en vooral gevaarlijk wat wijziging vetra dikwijls vergiftige wolk dirigeerde op de troepen. Wanneer in de strijd op Somme voor het eerst was applicated verzon englishmen tank, voorkwam dat oorlog als vroeg als vyigrana. Maar de uitwerking van abruptness was uteryan, tanken pustili in de gevecht eerder, dan hun vervaardiging bereikte hoogte garanderende snelle overwinning.


Luchtaanvallen

Zowel leden gebruikt als van niet langgeleden vliegtuig bekokstoofden. Namelijk in deze oorlog voor het eerst werd beschietingen burgerlijke bevolking aangedaan.

Ondertussen de oorlog in de west ging de cheredom. Net zo eerder, Brits komandovanie in het hoofdstuk door hem feldmarshalom door Douglas Kheigom wereldlijke verwachtingen op steeds meer gemasseerde vooruitgangen vergende nog grotere opofferingen afkeurende elk andere wegen van de uitgang van blinde steeg. Door allene uitzondering werd plan suggereerde door de eerst lord van Admiralty Uinstonom Cherchillem. Het veronderstelde die overwinningen kunnen worden verkregen van de oorlog Turkije uitgevoerd. Maar in predprinyatoi in 1915 g. Dardanellskoi expeditie Britse vloot regelde niet om Turkse hoofdstad te veroveren. Turkse leger regelde om te weerkaatsen en vysazhennyi op p-ove Gallipolp desant Brits, van Australische en novozelandskikh troepen, waartegen belated filieerde frantsuzy en indiitsy af.

In 1916 g. Vrazhduiushchie kanten breidden fabricage van bewapeningen uit. Groot-Brittannie algemene mobilisatie verklaarde, en door premier werd Lloid Jorj. IN De duitsland door de bestrijding gezete koers generaals Gindenburg en Liudendorf. En slechts in 1917 g. Frankrijk regelde om leider met zo wil van onbuigzaam in Zhorzhe Klemanso met betrekking tot bijnaam "Tijger" te vinden.


Oorlog op de zee

Voor alle oorlog Britse vloot regeerde op alle zeeen. Slechts in 1916 g. Duits VMF schonk naar koninklijke vloot strijd royale op p-ova Jutland. Englishmen verloren meer van de schip en levende macht, maar regelde zagnat duits vloot back in de poort, waarin het en bleef naar het eind oorlogen. Daardoor koninklijk VMF Duitsland nam in de blokkade debared van zijn toebehoren van strategische grondstof.


Onderzeeboot ontzetting

Belangrijkste verwachtingen Duitsland leke op kontrblokadu de machten van de onderzeeboot welk topili schip verdragend pripasy naar Groot-Brittannie. Wanneer 8 Mag 1915 g. Duits onderzeeboot potopila inzittende lainer "Luzitaniya", langszij welk 128 invloedrijke amerikanen verbleef, totaliter Real werd inleiding in de oorlog angered USA op het kant van Geallieerden.

Duitsers hieven "onbeperkte onderzeeboot oorlog" tot toe 1917 g op., Wanneer, spustiv op waterhoudende nieuwe onderzeeboten, zij vernieuwden campania. Basilisk Duits submariny potopili de honderden van commerciele rechtbanken, poosje naar englishmen niet gekomen in beeldenaar de voorstelling van provodki vrijgeleiden beneden de lijfwacht esmintsev. Duits onderzeeboot oorlog poterpela zaken in elkaar, en in De april 1917 g. President USA Vudro Vilson verklaarde De duitsland oorlog.

Poosje USA schikkingen maakte voor de uitzending van de troepen, oorlog in de west ging de cheredom. Naar duitsers zal het was noodzakelijk om omlaag, maar op bijstere goede geoefende posities (lijn Ginden-burga) te steunen. Englishmen met betrekking tot oren uvyazli in de vuiligheid van flandrskikh moerassen, en in Fransen leger alsmaar gloorde opstanden. Elk meere merkwaardige successen verkregen germantsy in de naar het oosten, waarbinnen De november 1917 g. Gryanula revolutie in Rusland, en naar de mogendheid zenden bolsheviks met hun toezeggingen van de wereld op.


Machten op de resultaat

De machten van de geallieerden van De duitsland werden verpauperd. Oostenrijker keizer probeerde om omstreeks de conclusie van separatnogo wereld zaken te doen, en turki verscheidde op alle voorkanten Bagdad en Jeruzalem verloren. Nog groter attrition en demoralization geomvat en Duits soldaten - en omdat op de benadering waren amerikanen. Eerst troepen beneden komandovaniem generaal-maiora Pershinga streek in De Europa 27 Juni 1917 g neer.

Wanneer 3 Betogen 1918 g. Bolsheviks ondertekende met Germany Brestskii pacific overeenkomst, Liudendorf was vangst tenslotte riskeren om oorlog te bemachtigen. Duitsland totchas perebrosila miljoen leger op De west voorkant. In de werkwijze van nachatoi 31 Lentemaand van aanvallende operatie Liudendorfa geallieerde troepen waren moeten terug omlaag, maar leix op korte tijd. Beide leden aangedragene enorme aderlatingen, maar naar De juli op de bijstand naar Geallieerden begonnen om Amerikaanse troepen - met betrekking tot te arriveren300,000 persoon in de maand.


IN LAATST Uur

Peрcaя mhрocaя cohнa8 Augustus 1918 g. Geallieerden machten beneden de beginneling van gemeenschappelijke opperste glavkoma marshal Fosha aaneengevoegd, trachtte vooruitgang beneden Amiens en prorvali duits Defensie. Verscheidend naar Belgie, Duitsers angrily gevochten, en naar het moment van de beeindiging van de gevechten verbleven op vreemd land.

In de oktober voorgekomene onderverdeling Avstro-Hongaarse imperium, Brits en Arabisch troepen beneden komandovaniem maiora Lourensa Damascus nam, gecapituleerde Turkije en Bulgarije. Op duits vloot gespiegelde opstanden, en kaizer was moeten abjure van prestola. 31 Oktober 1918 g. Duitsland toegepast roepend omstreeks de wapenstilstand (wapenstilstand) welk werd in 11 uur morgen 11 November 1918 g geconcludeerd. In juni 1919 g triomfantelijke Geallieerden De duitsland dreven van de bijzonder strenge voorwaarde van Versalskogo pacific overeenkomst door. Naar de oorlog "welk moet worden te geworden voorgaand in de geschiedenis" werd eind gestoken.