Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

De trouw uur

Christen trouw was de basis van middeleeuwse Europese beschaving. Maar dan ruimer mogushchestvo - en met hem en privilege - kerk kochten, van de thema's meer dikwijls gloorden de vonken van de misnoegen, razzhigaemye eindeloos inner raspryami, raskolami en door de verontwaardigingen.

In De x eeuw christen Europa begon om het bereik, stap voor stap ottesnyaya vijanden te verruimen. Wat dat tijdperk deze werkwijzen verrezen hoe in de west, waar regeerden katolichestvo, zo en in de naar het oosten, waar overheen de behandeling slavyan in de christenheid neustanno trudilas orthodoxe kerk. Door dat tijdperk tussen deze twee aanwijzing als vroeg als kwam verstoring voor, wederzijdse otdalenie en de formatie van het eigen grondstellingen, hoewel nu en opnieuw werden pogingen vossoedineniya getracht.

Meer die, allen van deze kerken wachtte sundry toekomst op. Pravoslaviiu eerlang suzhdeno was worden wreed natisku islama onderworpen. En voor De west meerdere aanstaande eeuwen zullen het UUR van de trouw" worden, wanneer het leven van iedere persoon zal pronizana beinvloeden kerken en godsdiensten.


Otklik in de geesten

De meest van de inwoners van dat tijdvak van vlachili complete ontberingen, hopeloze aanzijn welk maakte vooral aanlokkelijk Christelijk eisen omstreeks eeuwig blessedness op de lucht, oplossingen waarvan verbleven in het hands van de kerk op. Naar clerus behoorde alleenhandel en op enlightenment. Woord, godsdienst was de focus van alle leven, en clergymen naar het buitenland de wereld achtte hoe van superieure schepsels.


Geestelijk elite

Op zare de middeleeuwen vele clerus beschouwden, vooral monastyrskoe, door "geestelijk elite". Prinosya de geloftes van de armoede, van tselomudriya en gehoorzaamheid, monakhi leefden zamknutymi obshchinami met betrekking tot ernstig statuut, naglukho otgorodivshis af bedoening profaneren. Namelijk zodanig manier van leven moet zijn in ideaal om naar alle manier van khristianin te lijmen, en van V eeuw de echte bloem begon van de christenheid en monashestva welk doorstond op ontwikkelde zwede afgesloofd zich. Benediktom.

X en XI vv, oznamenovalis door de nader geestelijke conversies, begonnen welk steken baseerden in 910 g. In Frankrijk abdij Kliuni. Naar eerlang voorbeeld van deze ruime abdij gevolgd alles behalve van 1500 mannenkloosters. Kliuniiskoe invloed werd totaliter naar het westen Christenheid, podvigaya kerk op iskorenenie ondeugden en de submissie van clerus naar onbuigzaame discipline gevoeld.


Papstvo

In DE XI eeuw lag de toerbeurt nieuw monasheskikh ordenov vast, incluis tsistertsianskii onderkende, pozhalui, het meeste ernstige statuut. Papstvo erop ging van onder de mogendheid van de keizers van Heilig Romeinse Rijk uit en slag begon voor juist om superieur tserkovnykh ierarkhov te benoemen. Vormsskii konkordat (1122) leidde dit conflict is een kwestie voor investituru - om volksplanting overeen te stemmen. Het is tussentijd verklaard door paps Urbanom II Eerst krestovyi campagne groef gezag svyateishego prestola op nieuwe hoogtepunten op. Naar de beginneling van volgende eeuw Vaticaanstad als vroeg als beduidende rol speelde in Europese politiek, niet begrenzend naar puur geestelijke invloed. XII en XIII eeuwen worden door het tijdvak van de bloem van middeleeuwse beschaving beschouwd.


De geboorte van de universiteiten

Een van de resultaten van algemene kweken werd de hekje uitbouwing van het vereiste voor onderlegd deskundigen (hoogwaardigheidsbekleders, secratarisen en advocaten) die leidde tot verschijning en de ontwikkeling van de instelling van hogere onderwijzen van nieuw type - van de universiteiten. Eerst van hen werden baseerden in 1158 g. Bolonskii universiteit. Daarvoor Parijs volgde, Oxford, Cantabrigian en Geidelbergskii, en in XIV eeuw universiteiten fungeerden als vroeg als met betrekking tot alle Europa.

In ditmaal op latyn - de taal van de west wijsheid - perevodilis menig in het verleden niet de gewetene composities van drevnegrecheskikh bedenkers. Stellende nieuwe aanwijzing in zodanig beta's, op welke wijze logica, meetkunde, medicijn en sterrenkunde, deze arbeidsplaatsen verwekkene serieuze verstandelijke problematiek, voor dikwijls sprak de kerk doctrine tegen. Naar de volksplanting van deze problematiek gewijde aan onszelf de vele grote denkers van de middeleeuwen, kwamen in de geschiedenis op welke wijze wijsgeren-skholasty binnen. De grootst van hen was zwede. Foma Akvinskii (ok. 1225- 74), de bedenker van de verhandeling 'De hoeveelheid van de theologie" verzoenende trouw en geest en met betrekking tot sei dag componerende de basis van de filosofie katolitsizma.


Heilige armoede

Een van de meeste betoverende personen van de middeleeuwen was italianets zwede. Frantsisk Assizskii (1182 -1216), otrekshiisya van heritage in behalf van het leven in "heilige armoede". Het dushevnaya calorieke en liefde naar allemaal Real - om tenminste ernaar propoved vogelstand - privnesli nieuwe lommer in christen trouw welk tot toe te herdenken die met de verachting schreef aan materiele wereld toe. Zwede. Frantsisk gevondene orden frantsiskantsev, leden welk geweest om de geloftes van de armoede te verrichten, van tselomudriya en gehoorzaamheid, maar leefden in de wereld zamelende aalmoes, propoveduya en makende de kwesties van barmhartigheid. Het dichtstbijzijnde spodvizhnitsa zwede. Klara Assizskaya gevonden voor vrouwen lijkend op orden klariss. Op het begin XIII in. Werd een andere deftig nishchenstvuiushchii orden - dominikanskii gevonden. Echter armoede en smirenie zwede. Frantsiska totaliter hun assonance naar evangelskomu animo exposeerde in nepriglyadnom ontsteken pogryazshuiu in de luxeartikel papskuiu top en alle kerk. Naar middellang XIII in. Paps werd udelnym vladykoi in Italie en op gelijke tijdperk door het hoofdstuk van grote internationale agentuur met fantastisch otlazhennym chinovnichim gereedschap en de samenstel van bewegende delen van het verzamelen van dues. Lager op de ondersteuning pastvy, tserkovnosluzhiteli naar het buitenland de wereld bezet voorrangs positie en waren naar podsudny slechts bijzondere rechtbanken welk waar myagche karali clerus, nezheli miryan, voor gelijkaardige misdaden.

Xac ceрыTussentijd steden verbouwden en bogateli, in profaneren samenleving scheen steeds meer geletterde mensen, in de natie mondig verontwaardiging door de ondeugden van de kerk. Het is hereto, vroom miryane richtte zich om elk actievere rol in godsdienstig leven te spelen. Van middellang XII in. Dit blagoe vuur werd gemanifesteerd in de oprichting van het mannelijk lid van grote gotische domen welk zou zij het is onmogelijks zonder overvloedige gaves gorozhan.

Door de uiterste waarneembaar verschijnsel van de misnoegen door ascendant kerk werden zarozhdenie ketterijen - van de lopen van christen trouw uiteenlopend met ingestellen papsen katholiek dogmatikoi. Anders in XII eeuw in Provanse (de bezuiden Frankrijk) scheen machtige ereticheskoe motie katarov, of albigoitsev welk pustilo in dat stroomt over zo veel diepe wortels welk paps Innokentii III verklaard tegen hen krestovyi campagne. Katary waren alles behalve pogolovno worden koning Liudovikom VIII en severofrantsuzskoi znatiu welk dit voina voor de trouw zuiverheid bezorgd groot materieel en politiek abvantages ontvolkt.


Verschillen in de trouw

De enkele eist van de doctrine katarov - allereerst trouw in de voornaamste wreedheid van materiele wereld - in de wortel geweeste in strijd de grondstellingen van katholieke kerk op. Andere kerkgenootschappen, bijvoorbeeld, valdensy, instellen in het hoofdstuk van de hoek komen op bijbelse eenvoud levens terug, napodobie die welk gedraagden zich Jezus en het leerlingen, - en, sommige, verschillend van de luxeartikel en gordyni, in wat pogryazli paps en andere ierarkhi kerken.

Gelijkaardige voorstellingen preekten en zwede. Frantsisk, maar het, toch, bleef in de boezem van de kerk en belated werd een van zijn heilig. Maar na de dood zwede. Frantsiska maakten hen orden podvergsya reorganizatsii in de canon animo, en tegen de nageslacht heilige gerichte om nestyazhatelskii beschikking ordena te weerhouden, werden bar karatelnye afmetingen getracht. In XIII eeuw was toughened de kerk houding naar elk waarneembaar verschijnsels inakomysliya, en in 1232 g. Voor de slag met de ketterij lag sniskavshaya sombere beroemdheid heilig inkvizitsiya vast.

Op dit tijdvak apostolical aantreffen bereikte toppunt de politiek mogushchestva eind naar de pogingen van de keizers van Heilig Romeinse Rijk om controle overheen De duitsland gestoken en Italie te houden. Niettemin nieuwe tegenstanders niet veroorzaakten ons om te wachten. Op het begin XIV in. De vorsten van energiek ontwikkelden nationale toestanden - bijvoorbeeld, Engeland en Frankrijk, - konfijtend de allegiance van de kerk, toch probeerden om de vreemde van de hindering met de interne aangelegenheden te weren; En in de clerus omgeving de formatie begon van het concept van nationale kerk. En in die het meeste uur, wanneer paps Bonifatsii (1294 -1303) kwamen voorwaarts met grootst in de geschiedenis door pretensions heilig prestola op de submissie zichzelf alle profaneren vladyk, mogushchestvo papskoi mogendheid duurde ubyl, en in snelle tijdperk gryanula echte catastrofe voort. Beda kwamen tijdens pontifikata (planken) papsen Klimenta V (1305 - 14) die eigenlijk werd de gevangene van Fransen koning Filippa IV. In 1307 g. Kliment beneden de aandrang van de koning bevorderde annihilation rytsarskogo orden tamplierov beroemdheid won door de deelname krestovykh campagnes en door basnoslovnymi rijkdom. Menigte-toonladder arresteert en kreeg beneden de folteringen erkenningen geleid tot terechtwijzing tamplierov voor cantrip, sgovor met adulterant macht en anderen bogoprotivnye deyaniya welk vandaan buiten altijd er waren niet geloofwaardige bewijsmaterialen. Vele tampliery waren kazneny, en rijkdom ordena draaide zich in het eigendom van de koning.


Derogation papstva

In 1309 g. Kliment werd op de bezuiden Frankrijk, in de dorp Avignon welk tot toe 1377 g onderbouwd. Gebleven papskoi door het verblijf. Op dit tijdvak "avinionskogo de gevangenschap" van paps waren obrecheny op de rol van de tonnetjes van Franstalige kroon, en politieke complotten en nenasytnaya de greed van paps Ioanna XXII (1316 - 34) leix bevorderde nader opspraak papskoi mogendheid.

Maar slechter was voorafgaand aan. Na jaar na gevend van paps Grigoriya XI in De Rome van papsen zal het bleek dvoe. Verkiezing Urbana VI (1378 - 89) wil het was van node niet met betrekking tot geest frantsuzam, en de groepering van inzonderheid Fransen kardinalen pikten de antipapu Klimenta VII (1378 - uit97). Zo begon 40-zomer Grote verstoring. Frankrijk en zijn geallieerden Klimenta handhaafden, terwijl Engeland, Heilig Romeinse Rijk en hun geallieerden - Urbana.

Tegenstrijdigheid continueerde er toe 1409 g., Wanneer tserkovnyi dom besliste nizlozhit zowel togdashnikh papsen als voor hen moeten nieuwe uitkiezen. Maar omdat papsen toewensten niet om mogendheid afstand te doen van, positie slechts verergerd, en volledige acht jaren oud in christen wereld was troe papsen. Beeindig naar de verstoring werd 1417 g gestoken. Op Vselenskom dom in g.  Konstants (Duitsland), waar alle troe papsen waren nizlozheny, en op svyateishii prestol vzoshel legaal kozen Martin V. uit

Verstoring regelde om leix door middel van de convocation van vselenskikh domen zamelende gedeputeerdeen van alle onafhankelijke plaatselijke kerken te ondervangen, en in elk moment geschenen, naar die namelijk domen zullen alle opperste autoriteit behoren. Maar na lange slag paps Evgenii IV regelde om de in de door het -verlof van Bazelskogo dom (1431 - te verkrijgen 49), en daaruit timen alle navolgende domen onveranderd beantwoordden aan paps.


De onbeschaamde roep van de kerk

Waar elk meere verschrikkelijke waren consequenties zwanger doof raskaty inakomysliya, donosivshiesya van verschillende ugolkov Europa. IN England Jon Uiklif (ok. 13.30- 84) kalfde met de aanranding op de acquisitiveness van de kerk, propoveduya dat superieure wet moet Heilig pisanie, veeleer zijn dan canon (tserkovnoe) juist. Belated gelijke voorstellingen otstaival Yan Gus (ok. 1369-1415) in Bohemen (nyne west onderdeel Chekhii).

Het is zeer anecdotic, als die, en andere deed De Bijbel vertaling op colloquial volkstaal. Revolutionair met betrekking tot de wezenheid voorstelling - in staat te stellen iedere persoon moet lezen en te duiden Heilige pisanie - grozila om de voorrangs positie van clerus te ondermijnen en de van niet autoriteit kibbelde van de kerk. De meest van de nageslacht Uiklifa - lollardy - werden goneniyam en kaznyam onderworpen. Gus was oplichting zavlechen op Konstantsskii dom, wordt bemachtigd en sozhzhen op bonfire. Maar usmirit het zemlyakov wil het bleek niet zo zonder de moeilijkheid. Zij groeven opstand en, deels zijnde verschuldigd naar benuttend van de vuurmonden, onverwachts gekregen het best ervan in verklaard tegen hen "krestovom campagne" op. Leix Bazelskii dom, poidya op het een aantal van cesses, usmiril gusitov, en naar middellang XV in. Kerk, scheen, zonder het ongeval vybralas van niet ging van cheredy conflicten, sotryasavshikh zijn tradities voor 150 jaren oud heen.