Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

Kiev Rus

Op de beginnende eerst millennium van onze tijdperk Naar het oosten-euroeese ravnina gedeeld op drietal is blijje duidelijk ocherchennykh ceinturen. Noord en noord-west bevolkte zemledeltsy, raschishchavshie woud voor posevov brand door het het schenkingen en verdedigden door de wouden en moerassen, van de invasies alsmede van uitwendige invloeden.

Steppe was plaats obitaniya, van de strijd en de talloze shiften van kochevykh naties komst van Naar het oosten. Prichernomore met the times van de oudheid gepresenteerde de 'winkel venster" van stedelijke beschaving - in het eerst geval drevnegrecheskoi, en dan Byzantijns.

Zemledeltsami lesnoi en woud-steppe zones waren in het algemeen slavyane, als vroeg als obitavshie op deze landen of prishedshie van De west en mengden met elk meere oeroude bevolking (de meest van moderne historici adapteert prarodinu slavyan in het zwembad van De weichsel en Pripyat). Het blijkt, als vroeg als in II-iv vv. De motie van duits stammen op het zuiden draagt obosobleniiu west en naar het oosten slavyan, en na de mogendheid drop gunnov tegen het eind V in aan. Begint van Het slavisch kolonizatsiya Balkan schiereiland en daardoor - de formatie van iuzhnoslavyanskoi het gezin van de stammen. Naar het oosten slavyane lenen Upper Podneprove en het noord periferiiu, naar prinadlezhavshuiu in het verleden Baltische Zee en finno-ugorskim stammen, met de territorium uitbouwing afscheiding rijdt op de stammen van de groepering. In VII in. Naar het oosten slavyane beet door beet uitgekomen van de "lommer van de wouden op de geschiedenis" arena.


Polyane en Kiev

Het is zoals, als vroeg als door dat tijdperk zij omvate 13 of 14 stammen, de meest invloedrijk van welk waren polyane bevolkende de middelmaat loop van Dnipro. Behalve generaal animistic verovanii en goden, hen verenigde taal. Centraliseerde mogendheid liep. Stareishiny gestaan in het hoofdstuk van de stammen en wet van de levering, land en vee werden door algemeen eigendom beschouwd. Belangrijke vragen werden op de stammen skhodakh in bolstered boven "gradakh" ingebouwd het centrum van ieder klassikaal van de volksplantingen beslist. Op volgend richten van de ontwikkeling vostochnoslavyanskoi universaliteit (VIII-ix vv in.), Met de kweken van de handel en landbouwkunde, deze stammen centra begonnen om in rannefeodalnye steden zich te draaien. Door belangrijkste stad polyan welk, is mogelijk, als vroeg als in VII in. Kopten de ankylosis stammen wordende de directe voorganger van drevnerusskogo toestand, was Kiev. Gedenkteken naar polulegendarnomu de oprichter van de stad naar vorst naar Billiard-wacht, het bratiam Khorivu Cheek naar en hun zuster Lybedi - brons ladia met vier cijfers in kolchugakh - kosten vandaag in de Kiev aan land van rivier welk het in de velen worden door de betekenis en leidinggevende rol verplicht.


Van varyag in grieken

Gedenkteken portretterend ladiu met voinami, kosten en in Zweedse stad Norchepinge op de oostkust van land. Voiny - deze eerst Russische vorsten Riurik (Rerik), Oleg (Olaf) en Igor (Ingvar).

Namelijk shvedy, anders dan obliubovavshikh de stad van West Europe norvezhtsev en datchan, assisteerde in de formatie van de toestand Kiev Rusi. De afmeting van deze deelname met betrekking tot sei dag zijn de onderwerp van de kwesties tussen historici. Zin Nestora-annalist omstreeks die, hoe slavyane nodigde rus (zo uit, zoals, andere naties aanvankelijk genaamd varyagov) "knyazhit en om hen" erop na te houden, wijd werd door de aanhang t geciteerd. N. "Normanskoi theorie'en in XVIII-beginneling XX vv. En door zamalchivalas sovjete historici in 30-50 hem gg. Vandaag meest van explorers stemen met wat gaand naar De duister en Kaspische Zeeen makende volksplantingen-basis op de wegen naar de rijkdom van Byzantijnse Rijk en Islamitische wereld, noord voiny-kuptsy de rol speelde van de catalysator als vroeg als van nazrevshego bounce in politieke ontwikkeling naar het oosten slavyan. Prisheltsy onderwierpen zichzelf plaatselijke bevolking en verenigd het, of slavyane zelve stelde in het gezicht van varyazhskoi gevaar samen, op timt hun belangstellingen samengevallen, en zij aaneen behoedzame commerciele weg "in griek'en en oboronyalis van kochevnikov en khazar.

Beschouwende de archeologic bevindingen van laatste tientallen, wetenschappers zijn steeds meer verslaafd om van de verschijning van drevnerusskogo toestand daardoor complex onderlinge beinvloeding Slavisch te spreken en varyazhskogo begon. Enerzijds, alle kiev lineaalen en de better half druzhinnikov stonden tot toe laatste thirds X in door. Skandinavskie noemt. Met andere, Svyatoslav Igorevich - als klein als derde kiev vorst na Olega. IN Kiev het deel van drevnerusskoi elite geworden, varyagi als vroeg als door meerdere generaties helemaal werden tussen Het slavisch bevolking opgelost. Is mogelijke, daarvandaan Kiev staat bij in skandinavskikh sagakh dat tijdvak zelden en vskolz, poosje omstreeks De novgorod van slagavshie hen skaldy wisten vele, incluis topographic details.

Controle overheen de beiden belangrijkste "'baeeert" op weg "in griek'en was, duidelijk, spelbepalend probleem Olega, wanneer in 882 g., Is akkoord gaan Nestorovoi "Tales tijdelijke jaren oud", het otplyl van Novgorod naar Kiev in het hoofdstuk Varyazhsko-Slavisch druzhiny. Aaneen maloletnego Igorya die annalist namen door de zoon van overledene door dat tijdperk konunga Riurika genomen, Oleg boyar Askolda gedood en Dira, pravivshikh in Kiev, het verklaarde door "bemoederen stad Rusen'en. Belated, in 907 g., Het probeerde om de tree tot toe logisch eind te dragen en om Constantinople te veroveren, maar naar hem zal het was noodzakelijk om rijke mijnbouw en voordelige overeenkomst met Byzantijnse Rijk te begrenzen.


Novaya zemlya

Khecckaя RуcьVoor 30 jaren oud de zatyanuvshegosya "regentstva" overheen Igorem Oleg - zeker, begaafde kapitein en politicus - verreweg verruimde de eigenaarschap. Na polyan het oblozhil door de eerbetoon drevlyan en andere naburige stammen welk oorlog veroorzaakten met khazarami beeindigd door de overwinning russov. Knyazhenie Igorya, in de velen herhalende materies Olega, maar met veel minder succes, begon en werd door de opstanden drevlyan, van de hand welk het pogib in 945 g beeindigd. Wreed revenged drevlyanam, het vrouw Olga toch begrepen die peregiby met het verzamelen van de eerbetoon pogubyat narozhdaiushcheesya toestand, en introduceerde voorop in Kiev Rusi het belastingstelsel. In 955 g. Ze Christenheid accepteert, door twee jaren - gaat naar Constantinople en onderhandelingen drijft met Byzantijnse keizer. Zelve dit feit spreekt van snel rastushchem autoriteit Kiev Rusi.

Door de plank van de zoon Igorya en Olgi Svyatoslava historici dikwijls brengen het eerst tijdvak van de geschiedenis Kiev Rusi vol. Zichzelf vyatichei onderworpen, het circuleerde de Kiev mogendheid op alle naar het oosten slavyan en loog drevnerusskomu toestand weg op de northeast intruded naar Bulgarije voor, serieus dreigde Byzantijnse Rijk, razgromiv Khazarskii kaganat, verwijderde verschrikkelijke rivaal, anders niet langgeleden bravshego eerbetoon met polyan, vyatichei en severyan. Het is niettemin, hoe dikwijls tijdperk brengt in de geschiedenis door, met de verdwijning khazar niet gewordene en "zeemkleurigere zone" op fairways waarvandaan elk meere gevaarlijke kochevnikov Aziatische steppes. De dood van Svyatoslava ot hands pechenegov mee de straat thuis van Bulgarije werd kennismaakte van het gevaar welk wil dovlet overheen Rusiu elk meere polutora eeuwen.


Vladimir Rus doopt

Vлadhmhр kрectht RуcьDit gevaar bijstere inktkoker begrepene Vladimir flatteuze kiev vorst na acht zomer bratoubiistvennoi slag voor de mogendheid. Bolstered boven zuiden landsgrenzen en er een aantal van de steden gefundeerd, het begon op zoek elk meere verantwoorde wegen in Constantinople. Ha west het adjected Galich en Volhunia welk "podkhvatyat het dundoek" van Kiev na het het politieke afname rond de middelmaat van XII in Maar dit alles in de toekomst, en voorlopig Kiev Rus komt in de bloem tijdvak binnen. De eigenaarschap van Vladimir presteerden 800 1000 kwadraat. Km - meer, dan op kogo-of andere in Europa.

Niettemin de meeste beduidende deyaniem Vladimir is baptism Rusi. Het keuze ten gunste van orthodoxe Christenheid gerichte motie vostochnoevropeiskoi geschiedenis niet door beneden 1000 jaren oud. Om niets van te zeggen wat zijnen verschuldigd naar naar hem Rus werd het deel van christen West, veeleer dan van musulmanskogo Naar het oosten, de adoptie van het kruis van het hands van Byzantijnse Rijk, veeleer dan van Rome historische voorland stelde naar het oosten slavyan vast en de basis steken van aankomende conflicten met dichtstbijzijnde buren.

De directe consequentie van de adoptie van de christenheid was de directe uitbouwing van het gezag van Vladimir (trouwde de zuster van Byzantijnse keizer), ervan dinastii en alle land. Toestand kreeg ideinuiu basis (een god - tsar"), samenleving is een bron van bogateishei cultuur.


Top

Yaroslav begon knyazhenie in Novgorod met wat afkeurde om eerbetoon naar Kiev (uit te betalen1014), en maar dood van Vladimir oorlog stremde. Maar werd herhaald usobitsa tussen bratiami voor vaderlijke troon wisselde op Rusi in bloedige traditie in. Het land eenheid werd slechts 21 jaar na herlaad, wanneer Yaroslav zat, tenslotte, op kiev prestol. Noem "Wijs" het kreeg niet enkel voor wat kon om te gaan verder en om nachatoe door vader te multipliceren. Getroffen erin van de top ontwikkeling Kiev Rusi werd in de vernieuwing van en ulozhenii wetten over het algemeen guitig (Russische waarheid), naar vsemernoi de ondersteuning van de onderrichting, stichting Kiev mitropolii (gemanifesteerd1037), de stormachtig construerend van de kerken (erin in maar hoofdstad van hen was elk meer400) van en mannenkloosters.

In de eerst plaats werden de ensembles van "de toestand benaming" - knyazheskie paleisen en monumentaale domen emblematizing van velichie nieuwe trouw en mogushchestvo mogendheden gebouwd. Op de heel met betrekking tot Byzantijnse staal gemaakt, tserkovnye constructies eerlang verkregen karakteristiek drevnerusskie en indigeen eigenschappen. In Yaroslave waren vozvedeny Sofiiskie domen in Kiev (1037), Novgorod (1045) en Polotsk (sered. XI in.). Straks werden Uspenskii de dom van Kievo-pecherskogo mannenklooster (1073 - gebouwd 78), Mikhailovskii Zlatoverkhii dom (1108 - 13) en Kirillovskaya kerk (sered. XII in.) In Kiev, Uspenskii en Borisoglebskii domen in Chernigov (XII in.). Eerstdaags na de stichting v1051 g. Kievo-pecherskogo mannenklooster er van sofiiskoi mitropolii wordt centrum drevnerusskogo letopisaniya, in XII in overgeboekt. Mannenklooster wint stand laurel - een van de meeste invloedrijke mannelijke mannenkloosters in pravoslavii.

Khecckaя RуcьByzantijnse bisschoppen komst op Rus, vezli aaneen perepischikov en ikonopistsev; Episkopstva werden door de verspreidingen centreert van de alfabetisme en culturen. Versnelde de ontwikkeling van drevnerusskogo samenleving en dat feit welk Constantinople, anders dan Rome, toestond te ten val bracht naties om bogosluzhenie zich te gedragen en om Bijbel op de moedertaal te lezen. Zo maakte Kirillom en Mefodiem alfabet werd basis pismennosti voor de better half orthodox, en tserkovnoslavyanskii taal - derd, na drevnegrecheskogo en latyni, door de taal van middeleeuwse Europese beschaving.

In Yaroslave Rus, zijnde verschuldigd naar de vozrosshei macht en invloed (en, als wezen wegens, naar en dinasticheskim stropdassen), strak kwam van zeven Europese naties binnen, "vedoma en hoorbare", hoe schreef zijn mitropolit Ilarion, "ongedeeld chetyrmi kontsi land'en.


De problematiek van de eenheid

Controle, niettemin, bleef van akhillesovoi vijfde Kiev toestand. Dit waren en economische aanleidingen. Poosje mogelijkheden voor internationale handel suzhalis (aanslagen kochevnikov, economische recessie in Byzantijnse Rijk), voiny-kuptsy werden door ruime landeigenaren. Maar anders dan West Europe, waarin eigenaarschap door land was was intrede doen afhankelijkheid op de aanwending siuzerenu, votchinnoe juist voor Rusi konfijtte land voor boyarami, zelfs als zij doorgegeven op de aanwending naar andere vorst. Benuttende de materiele onafhankelijkheid, boyare, doorgaans, leefde in de steden en zonder de moeilijkheid de "bijlage'n veranderde.

Anders slechter was wat Yaroslav, hoewel alle pogen om "erfelijke ziekte Riurikovichei" te ontwijken, door de opoffering welk in de tijdperk werd het zelve, zo en kan niet om efficient systeem prestolonasledovaniya te introduceren. Zaveshchannaya door hem bekokstoven starshinstva en aswenteling, met betrekking tot welk naar iedere zoon werd mogelijkheid pravit door Kiev bevoorraden, gewerkt, slechts poosje vlierstruik Yaroslavichi fungeerde soobshcha. Daardoor nederlaag (1068) gevestigde troepen van ruime machten polovtsev, prishedshikh op de wijziging pechenegam in het zuiden steppes, hen triumvirat raspalsya. Begon nieuw tijdvak usobits voor Kiev. Vele vorsten, de leegte door het systeem van de aswenteling van echte kans op nasledovanie (hen genaamd izgoyami), gewillig gebruikte "dienst'en polovtsev in de slag voor de mogendheid.

De meeste invloedrijke leiders probeerden uit te scheiden met bratoubiistvo op de borrel beneden Kiev in 1097 g geopperd. De grondbeginsel van de transitie van de troon van udelnykh vorsten met betrekking tot heritage. Aangaande de zelve Kiev, niettemin, van de toestemming te presteren falen.

Slechts grote zich bezig te houden autoriteit en populariteit in the nation van Vladimir Monomakha voerend, totdat om velikoknyazheskii prestol in 1113g., Dozijnen succesrijke campagnes tegen polovtsev, stonden te hem 12 jaren oud om Rus in de eenheid toe en wereld te houden. Met betrekking tot de lichtende uitdrukking van annalist, Vladimir Monomakh 'behoorlijk wat potu uter voor Russisch aarden". Ernaar zoon Mstislavu Great regelde anders om polovtsev te overwinnen en om hun vorsten in Byzantijnse Rijk (te zenden1129). Erbij dood in 1132 g. Tijdvak werkelijk Kiev Rusi werd bewerkt en was begon tijdvak razdroblennosti.


Onderverdeling

Op eerst dit tijdvak bezat vergroting "regionalizma" door alsmede zelfs meer wrede slag voor kiev prestol. Wat zo aanvragers veroorzaakten? Niettegenstaande de reductie van de betekenis voor de handel (van razorenie krestonostsami Constantinople in 1204 jaar en de snelle zonsondergang van Bagdadskogo kalifaat verstoken de Kiev van niet enkel de ruimste markten wordt buiten onderhandeld maar ook de rol van het lager zetel op de weg van Noord Europa naar het oosten), Kiev bleef lakomym door de homp. Het continueerde om en op de grens Khii-khiii vv zich te ontwikkelen. Was een van de ruimste steden van Europa. Est, het bevolking in deze porie 40 ge componeerde. Persoon - in 8-9 tijdperken meer, dan in de meest beduidend van op omstreeks 100 ruime steden en gezetene Rusi, zelfs zodanig belangrijke, hoe Chernigov of Galich, in Europese toonladder, Londen bereikte zodanig afmeting slechts door de eeuw. Echter steeds meer vorsten begrepen die hun welzijn en mogendheid hangen in de eerst plaats van hen van het eigen udelnykh eigenaarschap af, en wensten niet om niet enkel in raspre voor Kiev toe, en en in obshcherusskikh handelingen te participeren.

De zelve afmeting van de territorium gedicteerd van raznost belangstellingen, en indigeen voorwaardes - verschillen in politiek apparaat. Grote Novgorod, bijvoorbeeld, was het partijlid van het spotje ankylosis Baltische Zee steden (Ganzy), en kuptsy gebruikte grotste invloed in veche - de democratische orgel van de onafhankelijkheid. Galitskoe en Volynskoe prinsdommen waren boven de verrijking voor de belangrijkste vijanden van Kiev, polovtsev, maar betoomden natisk madiar, deurposten en litouwen. In deze landen was vooral ruim politiek gewicht boyar, razbogatevshikh op de handel zout. Galichane een van eerst werden van Kiev geschift, maar namelijk galitsko-volynskii vorst Roman op het begin XIII in gespreid. De mogendheid op Kiev en Pereya-slavlskoe prinsdom, dichterbij alle benaderd banding van strijkt Kiev Rusi neer. Met hem werden van Byzantium beschouwd, Polen en Hongarije, en paps Innokentii III zelfs bood aan hem koninklijke kroon in de uitwisseling voor overgangs in katolichestvo aan, maar kreeg weigering. Helaas voor Rusi, vorst Roman vvyazalsya in de kwesties van Schoencreme vorsten, in 1205 g. Sla beslechtte deurposten ambuscade en werd gedood. En de meeste afschuwelijke vijand als vroeg als nadvigalo van de dieptes van Azie. In 1223 g. Slavyane trof mongolov op r. Kalka en de klokje verloor. Beneden de termen van de eenheid, erin was anderse tamelijk keer, om zich te klasseren te vers strijken - ongedeeld 14 jaren oud.