Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

Lankastery en Iorki

XV eeuw in Engeland was van hol geweld. Kulminatsiei feodalnykh rasprei en slag voor de troon werd burgerlijke oorlog, geweten beneden de titel van de oorlog Scharlakene en White Rozy. En leix na zijn uitdraaien op land lag de stabiliteit vast.

In XV eeuw Engelse monarchie was ook zwak, om te verzwijgen beneden de controle ruim feodalov. Deze taak werd en vovse niet oplosbaar na sverzheniya in 1399 jaar van Richard II en votsareniya op prestole Genrikha IV, eerst koning van dinastii Lankasterov.

Groot met de voorland staking

Лaнkacteры h ЙoрkhHet zoon, koning Genrikh V, was onbuigzaam voenachalnikom welk regelde om mogendheid overheen de znatnymi "sverkhmogushchestvennymi vassalami", povedya hen zakhvatnicheskoi door de oorlog op Frankrijk achter te houden. Maar vroege dood Genrikha poshatnula monarchie, omdat ernaar zoon Genrikhu VI was daarover moment van als klein als negen maanden. In de advies welk van de regels ervan noemen, belangrijkste rol gespeelde velmozhi, razvorovyvavshie Schatkist samenstelde in vrazhduiushchie groeperingen welk maakten onmogelijke ondersteuning pravoporyadka. In 1437 jaar Genrikh bereikte volwassene verouderen en werd om land te controleren, maar dit weinig die bewoog, t. Naar. Door aard en devotionele koning zonder de moeilijkheid manipuleerde op eerst favority, en toen het vspylchivaya en halsstarrige gade Margarita Anzhuiskaya. Naar het midden van de eeuw toestand bereikte vzryvoopasnoi eigenschap. Meerderheid znati vertoogde een van twee vrazhduiushchikh groeperingen gekoppen door Richard, gertsogom York, en grafiek Somersetom,

Favoritom koninklijke chety, vandaar en titels - Iorki en Lankastery. Intussen oorlog bleef met Frankrijk gegenereerd van een desillusie over. Accrescent in de natie misnoegen door het eind van "aardige plank" geregende pijpestelen erbuit in vspykhnuvshee in het graafschap Kent opstand beneden predvoditelstvom Jeka Keda, te choken welk regelde leix met ruimere arbeid. Mezhdousobitsy en de pasvormen van folly, periodiek beheersende koning, zelfs meer toestand compliceerde. Bloedvergieten begon in 1455 g.: Aanhang twee klanov werden in de ontluiken strijd, unesshei leven pilaar Somerseta losgegaan.

Лaнkacteры h ЙoрkhNiettegenstaande eerst overwinningen naar iorkistov kanten regelden tot slot wapenstilstand welk leix otsrochilo burgerlijke oorlog genaamd door de oorlog Scharlaken (Lankasterov) Wit (Iorkov) Rozy, tot toe 1460 g. In de strijd in Nortgemptone Iorkam opnieuw tref begeleidde, en zelve koning werd hen in de gevangenschap veroverd. En hier Richard, gertsog York, tracht langgeleden berekende tree en declareert die op welke wijze kleinzoon Eduarda II namelijk het, veeleer dan uzurpator Lancaster, is de wettelijke koning van Engeland. Op een evenwicht werd bereikt overeenkomst welk Genrikh zal troon tot toe de konchiny aanblijven, na wat prestol zal toespelen

Naar richard. Anders dan Genrikha, koningin Margarita zamelde niet miritsya met zodanig positie van de dingen, omdat overeenkomst verstoken prestolonaslediya zijn zoon, vorst Eduarda in. In het hoofdstuk troepen draaiden in de noord gebieden en Cambria, ze nederlaag veroorzaakte naar Richard naar De york in Ueikfilde en echtgenoot bevrijdde van de gevangenschap. York pogib tijdens de strijd, en met betrekking tot zijn beeindiging waren kazneny alles veroverd in de gevangenschap opstandige lords welk oorlog vervormden in de ketting krovnoi wraak.

19-zomer zoon van gertsoga York was niet minder pitiless na de overwinning in Mortimer-kross en Londen binnengelopen, onmiddellijk verkondigde door ons eigen koning Eduardom IV. Dan gevolgd marche-brosok op de noord, van en 28 Lentemaand 1461 jaar in de strijd, voorgekomen in de sneeuw-storm op Toutona in Iorkshire, Eduard slomil moshch Lankasterov.


Razgrom

Iorki obreli mogendheid, maar neustrashimaya koningin Margarita Anzhuiskaya, zaruchivshis door de behulp van Frankrijk en Caledonie, niet houdt militaire campagnes op. Op een evenwicht na vernietigende nederlaag in Khejli Mur en de gevangenschap van de koning Genrikha (1465) voorkwam dat Lankasteram om niet langer daarover te hoopen.

Niettemin juist in dit moment kwam verstoring tussen Iorkov voor. De meest machtig van hen, grafiek Uorvik, werd oneven geveerd huwelijkse staat Eduarda met Elizabet Vudvill beledigd en de navolgend versterkend van de invloed van zijn gezin welk, is mogelijke, was poging Eduarda de eigene vereniging te maken van znati welk zou invloed Uorvika balanceren. Na het een aantal van cesses en verraden Uorvik perebralsya in het kamp van de koningin van Margarita, en Eduardu wil het was noodzakelijk om van land te rennen. Genrikh - alweer koning, en daarvoor spinoi, terzijde van de troon - "delatel koning'en, grafiek Uorvik.

Лaнkacteры h ЙoрkhLankastery, oderzhavshie overwinning zijnde verschuldigd naar de ondersteuning van Frankrijk, gedraagde profrantsuzskuiu vreemde politiek. De tegenstander van De Frankrijk van gertsog Burgundskii snaryazhaet ssylnogo koning Eduarda in nieuwe campagne iorkistov. De troon voorland werd in twee strijd beslist. In de gevecht in Barnete, protekavshem in dikke mist, pogib grafiek Uorvik, en in de strijd in Tiuxberi werd vorst Eduard, de allene afstammeling van de koning Genrikha en de koninginnen van Margarita gedood. Daardoor oderzhannykh Iorkami overwinningen meerderheid Lankasterov verongelukte in de gevecht of waren kazneny. Quitte koning Genrikh, altijd bleef leix provisory lineaal, was kaznen in Londen Tauere. Wanneer in 1483 g. Koning Eduard plotseling heenging, ernaar oudere zoon was alle 12 jaren oud. Benoemde regentom broer Eduarda Richard Plantagenet, gertsog Gloucester, verkondigde door ons eigen koning door Richard III. Het is zoals, waarheid is dat feit welk maloletnego Eduarda en het broer umertvili met betrekking tot De orde van de richard. Afname voordeel van turbulence in land, Genrikh Tiudor, grafiek Richmond, streek in de indiogeen Cambria en geeist omstreeks de pretensions op de troon Lankasterov neer.

Kanten werden in de strijd op Bosuorta losgegaan, in de werkwijze welk Richard werd verraad en doodde, en het leger razgromlena. Richmond werd koning Genrikhom VII, en namelijk dinastii Tiudorov was suzhdeno om in XVI eeuw machtige natie-wijde monarkhicheskoe toestand te ontwikkelen.