Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

Tataro-mongoly

Op het begin XIII eeuwen van de boezem van Azie door de lawine khlynuli troepen wrede tataro-Mongoolse kochevnikov despoiling China, Midden-oosten en Europa. Beneden predvoditelstvom Chingiskhana zij maakten ruimste imperium van de wereld.

Anders op zare geschiedenissen osevshie de naties van Old Light bezet door ine het algemeen landelijke economie, geleefd in het alarmsein voor de stammen met helemaal andere manier van leven. Dit waren de stammen van vee fokkers-kochevnikov, peregonyavshikh de kuddes van een wei op andere in de werkwijze van de wijziging van the times van jaar. Hen rodinoi waren landen noordwaarts van de territorium van moderne Mongolie, tataрo-moнgoлыwaarin zij gedraagden zich typisch voor veehouders manier van leven, razvodya schaap, geiten en paarden, zijnde verschuldigd waartegen gewonnen alle noodzakelijk levenslang: Etenswaar (vlees, kaas en tvorog), kleren (wol en shkury), kumys (barmy konskoe melk) gebruikte als sterke drankje, en voilok, izgotovlyaemyi van de wol welk werd het karkas van perenosnogo domicilie mongolov, iurty gedekt. Zij leefden klanami en door de stammen. Iedere stam had vozhd, of khan koos stammen znatiu uit.

Toestand bewoog met de ambtsaanvaarding naar de mogendheid Temujina, anders door jongen van verliezend de vader - vozhdya stam. Zware testen in de puberteit doorgeleid, Temujin verbouwde door wrede en onbuigzame persoon die beet door beet verwijderde alle om haar mededingers, verenigde tataro-Mongoolse stammen beneden de edinolichnym plank en gemaakt fanatichno trouw naar hem en leger discplineerde. In 1206 jaar het Chingiskhanom maakte, t bekend. Door hem. "Vlastelinom wereld".


Door ontzetten en zwaard

tataрo-moнgoлыVoor navolgende twintigers Chingiskhan maakte aanzienlijk, om te de naam vergeven. Het zavoeval North China, veroverd en razgrabil het hoofdstad Beijing. Waren pokoreny en adjected naar snel rastushchei Tataro-Mongoolse imperium steppe toestanden in de west. In de campagne door Caucasian bergen werd doorgestuurd razvedyvatelnaya expeditie welk daardoor brak leger Rusi en andere troepen gezonden tegen het het. Volgende Chingiskhan voerde de de meeste blistatelnuiu operatie uit. Tataro-mongoly despoiled onderkende steden Bukhara en Samarkand, en in de werkwijze van navolgende campagnes helemaal geliquideerd sultanat, onderweg erbuit meerdere ruime steden gesneden, en bevrijdden zichzelf rijweg in glub schiereilanden Hindustan, tot toe zelve Inda. Landen bevingen tataro-mongolami, kwamen in zodanig afname welk op enkel naties gingen eeuwen op de vernieuwing van de economie af.


Heritage Chingiskhana

In 1224 jaar Chingiskhan was moet van India voor de opstand onderdrukking in De mongolie, en in 1227 jaar het dood onderbroken ervan verovering vergelden. Terzijde van grote imperium, het liet om haar preemnikam de code van de wetten en administratief gereedschap welk het formeerde van getrouwe zelf mensen, prinadlezhavshikh naar verschillende geslachten en godsdiensten. Daarmede het gestoken tradities, zijnde verschuldigd waartegen bewind tataro-mongolov werd op de eeuwen weerhouden. Behalve het dit, het de systeem maakte van de communicatie op basis van konnykh posten gesituerd op bepaalde afstand van elkaar.


Slag voor de mogendheid

tataрo-moнgoлыPreemnik Chingiskhana, het zoon Ogdai, evermore verruimde imperium. Het vernam in De mongolie hoofdstad, Karakorum, bewerkte van pokorenie North China en probil weg in glub Europa Russische prinsdommen veroverd en Schoencreme, duits en Hongaars leger broken. West-Europa van de verovering redde slechts abrupte dood Ogdaya, na welk tataro-mongoly waas steunde.

Voor het dit gevolgd op lang tijdvak, overheen welk op mongolov was niet groot khana, en, gelukkig voor De west, aan een evenwicht prishedshii naar de mogendheid preemnik Ogdaya, Mangu draaide zich de aandacht op andere landstreken. In 1258 jaar broer Mangu, Khulagu svergnul zwakte kalifaat abbasidov en razgrabil Bagdad af.

Op het moment territorium op Het midden-oosten, waar regeerde tataro-mongoly, als vroeg als bereikte de west beperking na terugdringen naar hun aanslag op De syrie gaf egyptenaar mameliukami weder. Zelve Mangu veroverde South China, verovering welk na het het dood bewerkte het broer en preemnik Kublaikhan.

Door ditmaal Tataro-Mongoolse imperium begon om op meerdere ruim onafhankelijk khanstv door te breken. Overig groot khanom, van Kublaikhan als voor de regels door hen, maar het belangrijkste centrum ervan mogendheid peremestilsya in China, waarin het vernam imperatorskuiu dinastiiu Iuan, tsarstvovavshuiu tot toe 1368 jaar. Khulagu gevondene machtige dinastiiu Ilkhan, voor keer van de plank welk het is van node de bloem van De pers cultuur. Naar het aantal van anderen machtige tataro-Mongoolse toestanden betr Groot, of Goudene horde regerend op Rusi (voornamelijk woord "orda'oznachalo leix "cab-rang kochevnikov"), en khanstvo in Middle Asia, waarvan tegen het eind chetyrnadtsatogo eeuw erop ging een andere zeker dramatische veroveraar uit, Timur, of Tamerlan, weinig die laten na ons, met uitzondering onwaarschijnlijk met betrekking tot de toonladders razoreniya.

Van grote khanstv slechts Goudene horde prosushchestvovala tot toe XV eeuw, echter afstammeling Timura Babur gevondene dinastiiu Great Mogolov in Indies, lang derzhavshuiusya op de mogendheid, en enkel elk meere ondiepte khanstva bepaalde rol speelde in gedragse beta's tot toe zelve twintigste eeuw.


De stropdassen van De west met Naar het oosten

Niettegenstaande alle tegenslagen geapporteerde tataro-mongolami, hun geschiedenis positieve betekenis had, vooral voor Europa. Aanzijn grote, bijstere inktkoker ordende evraziiskoi imperium, met betrekking tot welk het is mogelijk was verantwoord om te reizen, verreweg de liaisons trok van De west met Naar het oosten aan. Het is zo, de meest onderkennen van alle middeleeuwse traveler, Marko Hollow, in de seconde half XIII van de eeuw in de werkwijze van de tournees geregelde om tataro-Mongoolse territoria en ustroitsya op de aanwending naar Kublaikhanu te doorkruisen. Door Marko Hollowly en andere traveler goederen en vindingen welk nadien grote rol speelden in de ontwikkeling van Europese beschaving, bijvoorbeeld, kruit en bedrukte machine verzonnen kitaitsami, slaan westelijk.

Met de onderverdeling Tataro-Mongoolse imperium contacten tussen Naar het oosten en West opnieuw duurde ubyl voort. Handel als naar-eigentijds werd leix in XV eeuw, vernieuwd wanneer Europese morekhody geopend nieuwe marine weg naar het oosten.