Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

Koningin Elizaveta I

Koningin Elizaveta I buiten alle manier van boggle ondersteunde dat vrouw kan pravit door Engeland niet slechter, dan elk man. In het tijdvak van zijn dolgogo plank, sniskavshego monarkhine liefde en de egards van de natie, land ustoyala voor vele bedami en met goed gevolg machtige Spanje verzette.

Elizaveta, kwam in de geschiedenis hoe Gloriana (van gloria - beroemdheid) binnen en Koningin-devstvennitsa, was de getrouwe dochter van de koloritnogo bevaderen Genrikha VIII, altijd dienend naar haar voorbeeld. Ze als naar-manspersoon ferm heersen alles behalve 45 jaren oud combinerende vaststelling met als naar de -vrouwtje roguish diplomatie, en hielp de koninkrijk ustoyat voor politieke vijanden binnenland en achter zijn beperkingen.

Het goud eeuw van Engeland

Zogenaamde Elizavetinskaya tijdvak is een seconde half van XVII eeuw - wordt een van de meeste interessante tijdvakken in De engeland gedragse beta's beschouwd. De bloem van fijne kunst en dichtkunst, van de muziek en toneel, pesy Uiliama Shexpira en Kristofera Marlo, de grotste gedenktekens van Engelse literatuur, fantastische, doordringende dichtkunst van Edmunda Spensera en Filipa Sydney, opening van nieuwe landen afstandelijk van Europe Frensisom Dreikom, Uolterom Reili, Metiu Frobisherom, Khemfri door Gilbertom en Richard Grenvillom die overdracht om veroverd in de Spaanse nederzettingen van de schat te kronen... Zelve Elizaveta nooit was zelfs in naburige Frankrijk, maar wet bemoedigde van braveries de morekhodov ook riano, net zo de arbeidsplaatsen van pridvornykh dichters en toneelschrijvers.


Wachtte zoon af

Wanneer Elizaveta Tiudor scheen op hel (in Grinvichskom de paleis van bliz Londen, 7 September 1533 jaar), zijn vader Genrikh VIII ergerde zich zeer - omdat het hopeloos verlangde zoon. Er zelfs scheidde mee eerst vrouw, Ekaterinoi Aragonskoi, slechts voor wat ze naar hem dochter teweegbracht.

Bemoedeer Elizavety was voormalige freilina Anna Bolein. Wanneer paps Romein niet geven Genrikhu volksplanting op de echtscheiding met Ekaterinoi en huwelijkse staat met Annoi, koning porval met heilig prestolom en verkondigde door de onszelf het hoofdstuk van de nieuwe kerk van Engeland zichzelf nadien en echtscheiding, en seconde huwelijkse staat geautoriseerd.


Engeland na Genrikha

Elizaveta verbouwde in de dorp, kreeg goede onderrichting getreind alsmede de svodnym broer, vorst Eduardom. Hun leven aaneen komen te uitdraaien op 1547 g. Koning gestorvene, ja zdravstvuet koning Eduard! Eduard VI was plak gezondheid en gestorvene vijftien jaren oud van kin, zes jaren oud na. Door de koningin maakte oudere dochter Genrikha Mariiu bekend. Overtuigde katolichka, ze gaf De engeland kerk in De Rome boezem terug. Het is begeleidend, in land was aanzienlijke protestanten wensend om kerk te hebben, niet beantwoordden aan naar paps. Elizaveta ook was protestantkoi - en was eerst pretendentkoi op prinadlezhavshuiu svodnoi zuster Engelse kroon.


Bloedige Meri

In 1544 jaar, wanneer Mariya verklaard omstreeks huwelijkse staat met Filippom Spanish, begon protestants turbulence, in het hoofdstuk myatezhnikov gestaane Tomas Uaiett. Aangeklaagde in de ondersteuning myatezhnikov Elizaveta door de mirakel bewaard voor het leven, otdelavshis dvukhmesyachnym zatocheniem in Tauere, otstraneniem van de yard en vysylkoi van de hoofdstad.

Mariya utratila vsyacheskuiu populariteit. Ze sozhgla op kostrakh 300 protestanten, natie bijgenaamd zijn Bloody Meri. Wanneer in 1558 g. Ze gestorven, allemaal zegepraalde. In de om haar was van niet kinderen, en nieuwe koningin werd Elizaveta. 17 November - de dag van zijn ambtsaanvaarding naar de troon - voor vele jaren werd op welke wijze viering aangetekend.


Koningin in de arbeidsplaatsen

Pravit door England Elizavete hielp zijn Geheime advies en Volksvertegenwoordiging. Ze prislushivalas ernaar, maar alle beslissingen roeiden met de riemen persoonlijk. Een van de eerst decreten van nieuwe koningin wees eerst minister Uiliama Sesila, nadien - lord Berli, het trouw en waarheid prosluzhit Elizavete elk meere fourty jaren oud toe.

Alles waren wis dat Elizaveta zal getrouwd door worden en obzavedetsya opvolgers, maar vele mannen ingenomen, koningin nemen niemand niet in de echtgenooten. Misschien, naar de om haar wil niet om Engeland met ventsenosnym gade af te scheiden.

Nieuwe koningin was sober protestantkoi en de breuk keurde van de vader met Paps goed, maar naar haar scheen prettige losse ritualy en de plechtigheden van katholieken, onder andere, - adoratie heilig raspyatiiu Door de wet, van accepteerde op het begin zijn plank, Elizaveta ontpopte zich in het hoofdstuk van Anglican kerk. Introduceerde het nieuw molitvennik beantwoordde afbeeldingen sober alsmede radicale protestanten. In 1563 g. Doctrine elizavetinskoi kerk was enounced in de aarts van de grondstellingen geweten als "39 clausule's.

Steek Elizavetoi het steunpunt van mezhkonfessionalnykh houdingen werden tot toe onze dagen weerhouden, niettemin in jaren zijn vlastvovaniya Anglican kerk verzette op welke wijze katholieken, paardenstal ongewijzigd door Frankrijk en Spanje, zo en puritane beschouwend door ons eigen getrouwe protestanten en wensend naproch om Engelse kerk van "papskikh izlishestv" te kuisen.

Overheen eerst tien jaren oud van de plank Elizavete regelde om niet slechte houdingen met Spanje te conserveren en Frankrijk, maar dan scheen van de wrijving. Protestants obshchiny in Frankrijk en prebyvavshikh beneden Spaanse gnetom Netherlands vroeg op De engeland van de bescherming, en hoewel Elizaveta en Sesil brandde niet door de begeerte om hen op de bijstand te komen, andere leden van Koninklijke advies - onder andere, van de pilaren Leicester en heer Frensis Uolsingem - beschouwde anders.


Mariya Schots

Ander probleem voor Elizavety de koningin presenteerde van Caledonia Mariya, zijn dichtstbijzijnd rodstvennitsa met betrekking tot vaderlijke lijn. Elizaveta was kleindochter, en Mariya Stiuart - pravnuchkoi koning van England Genrikha VII, en, sterven Elizaveta bezdetnoi, de troon van Engeland dostalsya Marii. Katolichka Mariya in de ogen van alle katholieken was de echte koningin van Engeland: Zij beschouwden dat ouderpaar Elizavety in heilige huwelijkse staat bestondan uit niet en die zijn recht voor de troon waren, zodoende, onwettig. Katholieken Elizavete ergerden voor alle tijdvak van zijn plank, in hun plannen binnengekomen om de koningin van de mogendheid te ontnemen en te schenken Engels Marii kronen.

Koрoлeca Eлhзaceta IIntussen bebouwde voltage tussen Engeland en Spanje. Elizaveta stonden Nederlandse protestanten zakhodit in Engelse havens toe, en Engels flotovodtsy begonnen om in gecontroleerde ispantsami de wateren van New Light te fungeren. Jon Gokins werd eerst engelsman, van privezshim slaven van West Africa in Spanish Vest-India. Wanneer het schip werden aangevallen numeriek blinkend hen Spaans eskadroi in de afgrond San juan, Gokins alsmede de spodvizhnikom Frensisom Dreikom accepteerde gevecht en spassya alles behalve alle de vloot verspeeld. Nadien Dreik revenged voor deze nederlaag, onbeschaamd vallende Spaanse baan. Elizavete wil het was noodzakelijk naar auscultate aanspraken voormalige zyatya Filippa, nyne - koning van Spanje, de geergerd door de spionage van englishmen die zelve englishmen zacht benoemde kaperstvom.

In 1568 g. Rebelleerden de protestanten van Caledonie. Koningin Mariya land moeten, troon van en zoon Yakova weg. Ze ukrylas in Engeland en toepaste op Elizavete achter helpen, maar Elizaveta zatochila zijn in de kerker op de benoorden Engeland, waar proderzhala rodstvennitsu alles behalve 20 jaren oud. Ondertussen de zoon Marii, vzrashchennyi indigeen protestant znatiu die als vroeg als verbleven op de mogendheid, werd koning van Caledonia Yakovom VI verkondigd.


Oorlog met Spanje

Houdingen tussen Engeland en Spanje nakalilis op het begin van 1580 jaren. Filipp besliste pokonchit met de turbulence van protestanten in Netherlands en zaodno om Engeland - de bulwark van protestantism te bezetten. In 1585 g. Elizaveta afgesproken weer te geven militair helpen Nederlands myatezhnikam. Dit bedoelde de oorlog beginneling met Spanje.

Jaar na Frensis Uolsingem, het hoofdstuk van de geheime aanwending van de koningin, aangekondigde andere inner samenzwering jagend door het doel om Elizavetu te doden en om autoriteiten Mariiu Scotch te leiden tot. Alle adviseurs van de koningin aangedrongen bij kazni izmennitsy Marii, podderzhavshei samenzwering, en Elizaveta nekhotya afgesproken.

Kazn Marii in 1587 g. Ontketende hands Filippu - nu hij is alle aanleidingen naar intrude in Engeland geweest. Het werd overtuigd die als Mariya leefde en met de tijdperk bedroeg mogendheid in zavoevannoi ispantsami Engeland, zijn simpatii behoorde zou niet Spaanse kroon, en Frankrijk, omdat ze was half frantsuzhenkoi, en Filipp verlangde is niet ongedeeld pokorit Engeland, naar maar ook maximaal dosadit de vijanden frantsuzam. Filipp zamelde gigantische vloot van 130 schip (erop umeshchalos 7000 schipperen en 17 000 soldaten) en door narek het Armada in. Englishmen, in zijn zwenk, van snaryadili 102 schip.

Spaanse baan werden voor het eerst op de kustlijnen van De southwestern Engeland 19 Juli 1588 jaar vernomen. Met betrekking tot alle rijweg tot toe Londen zazhglis kostry, herenvest doletela tot toe hoofdstad. Vloot beneden komandovaniem lord Govarda Effingtona en het rechterarm Frensisa Dreika erop ging van Plymouth uit en ondervangd vstrechnye strengelt, liep Engels kanaal binnen. Wanneer Armada benaderde Fransen porto Calais, om te selecteren 30-tysyachnoe voisko, erop kalfde maar meteen twee misadventures.


Strijd in Graveline

Om met te beginnen, voisko zastryalo in Netherlands geslagen buiten van tamoshnikh rebelleert, en in noodzakelijk uur werd niet verklaard. Seconde, in Calais Dreik overvallene Spaanse vloot door de rechtbanken, nachinennymi vzryvchatkoi. Vele Spaanse schip zagorelis, armada werd gestort.

Volgende dag (maandag, 8 Augustus) englishmen draaide zich in de vooruitgang in Graveline, noordwaarts van Calais. Overwinning als vroeg als was vooringenomen op het kant van englishmen, wanneer podul bittere wind van en pognal Spaanse baan naar Noordzee, naar de kustlijnen van Caledonie. Englishmen joeg ispantsev na, poosje erin nia klaare zijnen munitie overeen. Perezhivshie vechten en bestormen schip geprobeerd om in Spanje te vergelden, obognuv Caledonie en Ierland, menig brak omstreeks de afgronden aan. Allemaal ispantsy verspeelden elk meer van 60 rechtbanken en alles behalve 20 1000 persoon. Plant Filippa Spanish rukhnuli. Engeland werd geredden. Het is begeleidende, Filipp en henceforward gezonden naar de kustlijnen van Engeland de eskadry, maar evenmin een het vloot was niet zo gevaarlijk op welke wijze ingebroken 1588 jaar Great Armada.


Koninklijke yard

Koрoлeca Eлhзaceta IElizaveta briljante yard hield. Luxueus svita vergezellen zijn in Londen of erbuit-van de -stad paleisen - Gempton kort, Greenwich, Richmond, Uaitkholl, Windsor. De geachte paleis van de koningin was Richmond. IN Londen ze nooit scheidde met in Tauere uit, naar de om haar werden van twee maand zatocheniya in de jaren van de plank sestritsy Marii herinnerd en, hoe droeg bewijsmateriaal sovremenniki, stremde te slapen klanken verkondigden obitatelyami koninklijk zverintsa hieromtrent. Iedere zomer Elizaveta werd in "hoogste tournee" met betrekking tot Zuiden doorgestuurd en Central England (op de noord ze ging niet op de Griek calends) uit. Koningin meerdere honderden begeleidde van pridvornykh en bediendeen. Kortezh stopgezet op pomestnykh dvoryan die was voor hen twijfelachtige vermaak: In recalculation op aanwezig geld een dagen van het verblijf van de koningin en zijn chelyadi vletal in honderd 1000 amerike pond!


Favority

Om de koningin altijd vilos meerdere velmozh, naar wiens samenleving ze otdavala voorkeur. Ze noemde hen favoritami en genodigd hebben van hen liefhebben en nezyblemoi trouw naar, whereat vrouwen favoritov naproch otluchalis van de yard. Befallen favoritu, om getrouwd zonder beatification Elizavety te worden, het kon in Tauere zich ontpoppen, - als werd van serom Uolterom Reili in 1592 jaar.

Elizaveta gestorven 24 Betogen 1603 g. Op de leeftijd van 69 jaren oud. Ze zo en riep niet preemnika. Wanneer koningin leke op smertnom bed, zijn eerst minister Robert Sesil opzond vestovogo naar Caledonie om Yakovu VI Schots mede te delen die kwam het tijdperk. Geschiedenis rasporyadilas zo, om op opustevshii na Elizavety troon kwam zoon zijn sopernitsy Marii flatteuze koning van England Yakovom I.