Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

Fundamentele amerikanen

De fundamentele naties van Noord-Amerika beforetime bevolkten alle continent bestaan in de riedel met de natuur. Prikhod in New Light European poselentsev nefaste invloed gaf op hun traditionele manier van leven weder.

Barbaarse mensen schenen in Noord-Amerika voor 35,000 jaren oud tot toe n. E., Perekochevav van Siberie presenteren in dat timt, wanneer zijn anders verbonden aan Alaska sukhoputnyi peresheek. Prisheltsy rasselilis met betrekking tot alle Noord en Zuid Amerika geadapteerd te vers conditioneert en vorming diverse stammen.

Koрeнныe ameрhkaнcыEen naties waren voedden dichtbij jacht maken op of rybolovstvom, ander beheersten vozdelyvat land. Verschillende stammen bouwden de verschillende types van domicilies beantwoordend de voorwaardes van hun leven. Bijvoorbeeld, perenosnye shatry (tipi) idealiter kwamen boven voor kochevykh de jagers van de prairies, zo als, bijvoorbeeld, stam chernonogikh. En natie pueblo bouwde bouwsteen van gedroogd klei stulpen, om ukrytsya van palyashchego de vurig smoorhi van oorspronkelijke wildernis. Iedere fundamentele natie van Amerika ontwikkelde de buiten de geslagene paadje taal en cultuur. Tegen de tijd verschijning evropeitsev in beide Amerika's was vormde ten 300 indeiskikh stammen en adverbium. In 1492 g. Kolumb voorop van evropeitsev fundamentele amerikanen confronteerde op het eiland Cuba. Het riep hen "los indios" beschouwend op die belandden op de oostkust van India aan. Daaruit te noemen keer indeitsami staal om alle fundamentele naties van beide Amerika's.

Ispantsy voorop van evropeitsev begon om van novaya zemlya te beheersen. Dobravshis in 1513 g. Tot toe vertoonden zich Florida, zij er op welke wijze veroveraars. Zij gevonden van kleine volksplanting, australische inboorlingen dreven naar rabskomu arbeid op de beplantingen door en nasazhdali Christenheid uitdaging hen moeten de godsdienst van primogenitors verlaten.

Ispantsy rasselilis mee alle zuidoostelijke kust van Noord-Amerika, en dan en op de landen van Texas presenteren. Met hun verschijning in de levens van vele indeiskikh naties kwam razitelnye draait zich. Tot toe prikhoda witte persoon in Amerika was van niet paarden, en juist in dat tijdvak de plaatselijke stammen van stalen om hen op evropeitsev te kopen.

Op het begin XVII eeuwen op De oostkust pustili eerst wortels Engels en Nederlands poselentsy. Anders dan ispantsev, zij arriveerden hier, om te leven en worden door eigene arbeid gevoed, en daarvandaan schenen bezobidnymi. Vele fundamentele naties op eerst getroffene hen heartily en zelfs erbuit hielpen, alle de meere dat handel met evropeitsami apporteerde hen-arm vuren, ijzer boordgeschut en andere goederen.


Eerst conflicteert

Maar als vroeg als eerlang misverstanden en kwesties tussen wit en indeitsami leidden tot gewapend stychkam. In 1636 g. Poselentsy Massachusetts besliste naar de wraak indeitsam stam pekot voor de onbewezene moord van dvoikh salesmen en perebili kus dorp vormende 500 inwoners.

Alles behalve naar het eind XVIII eeuwen fundamentele amerikanen verzetten natisku evropeitsev. Englishmen, frantsuzy en ispantsy voevali tussen elkaar voor de mogendheid overheen New Light, en vele stammen kwamen voorwaarts daarover zijdelings. Zij voevali met betrekking tot zowel leden als in De oorlog voor de onafhankelijkheid welk werd door de overwinning Amerikaan kolonistov overheen englishmen en de geboorte van de Verenigde staten van amerika beeindigd. De geallieerden van englishmen irokezov beseften na de oorlog wreed retribution. Fourty dorpen werd, en slomlennyi natie izgnan in Canada vernietigd.

Koрeнныe ameрhkaнcыDe oorlogen van XVIII eeuw werden met besposhchadnoi asperity, evenmin een kant niet brezgovala door de folteringen en menigte-toonladder moorden gedraagd. Enkel indeiskie stammen verschillen door bijzonder ferocity, en in dat timt wijd werd een van de meeste gruwelijke douane - snyatie skalpov geoefend. Skalp - dit srezannye van makushki ubitogo vijand kuifen samen met lederen. Evropeitsy bemoedigde deze uitoefening afmonstering prijzen naar de indeiskim geallieerden voor ieder skalp. Deze benarde gewoonte werd tussen indeitsev en wit en in XIX eeuw weerhouden. Na de overwinning van Amerikaanse revolutie conflicten tussen the European volkeren van Noord-Amerika alles behalve stopgezet. En dan de fundamentele inwoners van de pasgeborene republiek van stalen consistent om van de indiogeen landen los te raken of veroorzaakten om te verhandelen of om hen wit poselentsam, pereselyaya in de reservaties in te willigen. Regering gedraagde zich de politiek van ochishcheniya land van alle indeitsev, zelfs van "tsivilizovannykh stam'men, perenyavshikh kleren en de manier van leven van witte persoon.

Naar de beginneling 1830 jaren alle manier van de tegenstand hieraan politiek op het deel van stammen brandend naar naar het oosten van Mississippi, stopgezet. Nader westelijke lag Grote ravniny die werden ook dorre en bar voor beheersend door witte mensen beschouwd. Regering USA besliste los te raken indeiskie stammen op Groot ravniny welk voortaan moeten zijn om indeitsam te behoren, "poosje verbouwt gras en vlieten rivier'en.


De footpath van de traanen

Naar het aantal van izgnannykh stammen behoorde cheroki. Zij probeerden om deze beslissing op de baan, maar in 1838 g aan te tekenen protest. Hen alle gelijk gedeporteerd in Oklahoma. Dit overgangs de geheugen liep van mensen hoe 'De footpath van de traan'en", voor het kwartaal van alle stam verongelukt van de geeuwhonger, van de ontberingen en ziektes binnen.

Maar ook op Groot ravninakh indeitsev inzamelde niet om in de rust toe te laten, "poosje verbouwt gras en vlieten rivier'en. Wanneer in 1849 g. In Californie werd goud, door indeiskie okhotnichi ugodia dvinulis de karavanen van camions met de 1000 van gravers gevonden. Voor hen potyanulis nieuw poselentsy. En wanneer voor de bescherming van voortrekkeren er waren geintroduceerde troepen, conflict werd onvermijdelijk.

Dolgoe de tijdperk van obitateli prairies weerstreefden zwenken welk prines aaneen witte persoon. Kochevoi de manier van leven van deze doorgestaane jagers maakte hun tierige passagiers en pijlen, de echte magisters van partizanskoi oorlog welk was het is onmogelijk vysledit op hun oorspronkelijke territorium. Maar tenslotte indeitsy waren moet pokoritsya. Het is zoals, door de principiele oorzaak van hun nederlaag werd istreblenie bizonikh kuddes door witte jagers. Voor het gevaar van hongerige dood indeitsam bleef niet niets andere, hoe om kochevogo manier van leven en pereselitsya in de reservaties zich te verlaten.

Koрeнныe ameрhkaнcыNiettemin indeitsy siu gaf serieuze tegenstand en geleverd met wash in drie oorlogen weder. Wanneer goud was worden gevonden en op hun land, in de heilige Zwarte bergen van Het zuiden dakota kwart oorlog begon met regering. Namelijk in deze oorlog generaal Jorj Kaster en elk meere 200 het soldaat verongelukte in 1876 g. In agadic "laatste vechten Kastera" op rivier Litl-bigkhorn. Ieder spreken dat Kaster geslagen naar indeitsam in ambuscade, andere handhaven die het hastily viel ruim indeiskii kamp aan. Door de consequentie dit razgroma werd besposhchadnaya de winter campania van het leger USA, in de werkwijze welk Seating Bull werd in Canada losgeraakt, en het overblijfsel van de siu noodzaakte om te capituleren.


Laatste onderdrukking

Door dat tijdperk bijna alle indeitsy Groot ravnin waren evicted van de indiogeen plaatsen en zagnany in de reservaties. De voorwaardes van het leven erin waren tamelijk zwaar, om nu en opnieuw om opstanden te veroorzaken of pobegi, maar de van de tegenstand pogasla in 1886 g opengebarst., Wanneer capituleerde naar de autoriteiten vozhd apachei Jeronimo. En vier jaren na werd strijd op brook Vunded-evenmin ingehouden. Dit was zelfs niet strijd, en bloedige moordpartij beslechte indeitsam siu soldaten 7-gaan kavaleriiskogo plank, daardoor welk verongelukte overheen 250 mannen, van vrouwen en kinderen. Het is eigen, leger veroorzaakte om te choken nieuw godsdienstig kult, van zogenaamde "plyasku geur" welk, met betrekking tot verovaniyam indeitsev, moet worden om hen van wit afgeholpen en om in de prairies van bizons te vergelden. Maar soldaten, schijnbaar, beslisten naar de wraak voor de nederlaag op Litl-bigkhorn. Veeg op de narigheid en zabvenie, fundamentele amerikanen werden helemaal gedemoraliseerd en waren begonnen snel vymirat. Autoriteiten vsyacheski probeerden om stammen manier van leven - zogezegd te vernietigen om te onderverdelen indeiskie belandt op particuliere eigenaarschap aan. Elk "dragen"-overs' werden wash poselentsami veroverd, en met 1880 met betrekking tot 1930 jaren indeitsy, sowieso, werden ontnomen van tweederde van bleven erin landen.

In 1924 g. Fundamentele amerikanen obreli, tenslotte, Amerikaan citizenship. Vele betrekking, van die komen op voormalig leven wil niet, perebralis in de steden terug. Maar er zij eenvoudig bewogen van ubozhestvo reservaties op de narigheid van stedelijke back steeg. Naar I960 g. Het aantal van indeiskogo bevolking stukje begon door beet om te verbouwen, en zij, zoals andere onderdaan menshinstvam, kwam in de slag voor burgerlijke rechten binnen. Nevziraya op slechte onderrichting, werkloosheid en raciaale discriminatie, vele richtte zich vozrodit the national apperception, en naar de beginneling 1990 jaren het aantal van fundamentele amerikanen verbouwden ongeveer tot toe 2 miljoen.