Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

Verstandelijke revolutie

In XVI-xvii zijn. Europese beta erop ging op nieuwe grenzen uit. Progressieve denkers Schepping met behulp van onderzoek instrumenten onderzocht, schilderden gloednieuwe schilderstuk mirozdaniya en de plaatsen van de menselijkheid erin.

Verstandelijke revolutie werd mogelijk zijnde verschuldigd naar dinamichnomu de ontwikkeling van de samenleving, van als vroeg als trof beduidende werkwijze verbetering. Vuur-arm, kruit en schip, bekwaam om wereldzeeen te kruisen, toestonden evropeitsam om te openen, om te vorsen en om op de kaart best deel van wereld te veroorzaken, en vinding knigopechataniya bedoeld die elk zadokumentirovannaya informatie snel werd door de gemakkelijk van de toegang wetenschapper van alle continent. Begin met XVI eeuw, verhouding tussen samenleving, beta en technologie werden steeds meer strak, omdat voortgang in een van rijk van de kennis een duw gaf naar de ontwikkeling andere.

Weg om te vlotten

Met uitzondering meerdere briljante ontdekkingen, in het tijdvak van belated de middeleeuwen wetenschappelijk gedacht overeengekomen in de ontwikkeling naar technologische vindingen. Technologie deed praktische dingen welk of werkte, of niet. Beta studeerde natuur en de wetten van De schepping. Geavanceerde voorstelling dikwijls natalkivalis op cased tegenstand stalen. Het is onder andere, theoretische vernieuwing tegenstelling liep met godsdienstige doctrines in de uitduiding van natuurlijke verschijnselen binnen, in te bellen vraag welk werd onduldbaar beschouwd.

Tot toe XVI eeuw beschouwde door de beginneling van modern tijdperk, boventoon voerde uitzicht op De schepping gebaseerd op de theorieen van drevnegrecheskogo filosoof Aristotelya (384-322 tot toe n. E.) En razvivshego hun Griek astronoom Ptolemeya (II eeuw n. E.). De doctrines van grieken en romeinen gebruikte ruimere autoriteit op westelijke wereld, vooral als zij waren aannemelijk voor De kerk.

Kerk werd de beschrijving van Ptolemeem baldakijn van de lucht geadministreerd. Is akkoord gaan Ptolemeiu, Zon, Maan en planeeten cirkel om onroerend Land. Wanneer verrichtende hemelse waarnemingen, wetenschappers achtergehaalde tegenstellingen in het systeem Ptolemeya, de banen van de planeeten werden omgelijnd als naar-andere en verkregen zeer zamyslovatyi type voor het exclusieve gebruik van die, om te corresponderen deze theorie. Hhkoлaй KoпeрнhkHet is begrijpelijke dat object van de correcties was zelve Land, en achter De maan, hoe geloofde, khrustalnaya planetair gebied en astraal baldakijn van de lucht, engelen controleerde, waren onveranderd en netlennymi in de uitmuntendheid. Waar-die voor hen verbleven paradijs en zelve God.

Niet alle wetenschappers gedeeld gezichtspunt Ptolemeya, niettemin voor alle tijdvak van de middeleeuwen zijn niemand aanvocht niet. Voorop zorgvuldig ontwikkelden alternatieve theorie werd gepresenteerd om wetenschappers Nikolaem Kopernikom (1473 - Te fatsoeneren1543) die, wezen kafedralnym canon, de better half van het leven gewijde aan onderzoek en ontwerp. Hoewel vandaan buiten niet alle ierarkhi katholieke kerk kwam voorwaarts tegen nieuwe voorstellingen, Kopernik soznaval die het conclusies kunnen ereticheskimi zich ontpoppen. Daarvandaan het toesnelde op niet geven de arbeid "Omstreeks de toevluchten van hemelse gebied'en uit, en, zij zeggen, zagen het tipografskii kopie leix in de laatste dag van het leven.


De nieuwe vooruitzicht van De schepping

Hocый obлhk VceлeннoйKopernik voorgesteld revolutionarily nieuw model mirozdaniya, drastisch onderscheidde van geweten daarover moment. Het handhaafde dat Zon is onroerend centrum, om welk planeeten cirkelen, en dat Land - een van deze planeeten. Het tijdvak van circulerend van onze planeet om De zon is opgewassen jaar, tevens, ze cirkelt om het eigen as en compleet verloop begaat voor vierentwintig uren. Wetenschapper ook veronderstelde dat Maan - dit van niet een van planeeten (hoe beschouwde op het moment), en de kameraad van Land. Kopernik eerst gesitueerde planeeten in correcte orde met betrekking tot de graad van hen udalennosti van De zon - Merkurii hoe de meest blizhniuiu, en Saturnus hoe de meeste verwijderd (Uranium, Neptun en Pluton dan is alsnog) opengesteld. Theoretische vernieuwing algemeen was correct, maar erin er waren en zwak plaatsen. Het is onder andere, dit systeem was alles behalve zelfde complex, net zo ptolemeevskaya, voornamelijk daarvandaan dat Kopernik abuis de banen beschouwde van de planeeten door de cirkels.

Hoewel in dat timt theorie Kopernika is alsnog eindelijk, de obsolete schilderstuk van de wereld snel rushilas erkennen. Beduidende staking naar verkeerde voorstellingen werd Deense astronoom Quietly Brage (1546 - veroorzaakt1601) die in 1572 jaar vernomene sverkhnovuiu ster - voorbij de afmeting verre en zeer lichtende, - wiens verschijning in "onveranderde" kamer achter De maan het zou zij het is onmogelijk. Na het paar jaar Brage verrichtte zo onwaarschijnlijke verschijning komety. Daardoor masshtabnykh en systematische waarnemingen explorer de positie stelde van vele hemellichamen vast en de eerst moderne catalogus gaf van sterren uit. Zelfs meer indruk het maken op en aanneembare gegevens werden naar De italiaan wetenschappers Galileo Galileem (1564 - gekregen1642).

Naar hem was gelukkig, omdat het als vroeg als kon vernieuwing benutten in de technologie - visuele tabakspijp verzon in Holland ongeveer in 1600 g. Alles behalve alle ineens na de receptie in 1609 jaar van het nieuws over zijn aanzijn Galilei veel elk meere perfect gereedschap construeerde voor de waarneming van de lucht. Het ontdekking grote betekenis had, t. Naar., Terzijde van allemaal anderen, Galilei de aanzijn vestigde van de menigte van sterren, van niet opvallend door niet gewapend oog, van de plekken op De zon, kraterov op de bovenaardse Maanen, kameraden Iupitera en fasen Venery. Galilei gebruikte de ontdekkingen voor de erkenning geliotsentricheskoi (met De zon in het centrum) theorieen Kopernika. Echter Kerk zabila zorg, omdat dit belaagde tradities en het gezag van bijbelse doctrine gebaseerd exclusief op geotsentricheskoi (met Land in het centrum) theorieen. Het is bijvoorbeeld, Jesus Navin, hoe wordt naar in De bijbel gezegd, stopgezete The sun motie met betrekking tot lucht, consistent met, de beschrijving van Kopernikom Sun hoe van onroerende object in de kamer moest "onwaar en verkeerd" welk het en werd in 1616 jaar verkondigd.


Europese sensatie

gaлhлeйZelve paps Romein verbood Galilee otstaivat Kopernika beschouwt, en wetenschapper zamolchal op voor vele jaren. Maar beet door beet het bedroeg de conclusie die, als zal met de voorzichtigheid fungeren, beroemdheid kan slagboom het van de vervolgingen van De kerk. In 1632 jaar Galilei gaf verhandeling "Dialoog omstreeks twee glavneishikh de systemen van de wereld" uit, bij wie ontzenuuwde de posities van het systeem Ptolemeya, niettemin hield zicht wat voortvloeit naar de handleiding van paps boek door de verklaring, van welk tvoreniya hands Gospodnikh in de uitwerking niet naar de gemakkelijk van de toegang betrekking van persoon beeindigd.

Niettemin werken Galilee veroorzaakte sensatsionnyi otklik in Europa, en het dodge werd blootgestelld. Naar 69-zomer wetenschapper werd verteld om in Rome zich te vertonen, waarin het scheen voor de baan inkvizitsii en werd in de ketterijen beticht. Beneden het gevaar van de hoofdstad zin Galilei erkend dwaling en verklaard omstreeks de boetvaardigheid. Met betrekking tot de besefen van dat tijdperk, straf was tamelijk zacht: Voor acht jaren oud verbleef van het leven Galilei verbleven beneden het thuis arresteren.

De pogingen van De kerk te verbieden theorie Kopernika hoosde een blanco, omdat boeken Galilee werd in vele talen vertaald en was werd populaire totaliter Europa. Meer dan die, de belangrijke getuigenis van de rechtvaardigheid van de verklaringen Kopernika bevoorraadde Duits astronoom Iogann Kepler (1571 -1630) die in 1609-19 gg. Geopend van drie wet van de motie van de planeeten. Kopernik en Galilei beschouwden die planeeten cirkel om De zon met betrekking tot ronde baan. Kepler vaststelden die banen van de planeeten zijn elliptisch, en daarmede de dwalingen verwijderde van de voorgangers. Het voerde actie die geliotsentricheskaya de theorie eenvoudiger van het systeem Ptolemeya, alsmede op vrije voeten van zijn tegenstellingen. Door meerdere jaren latere Kepler maakte Rudolfovy tafels, met behulp van welk was mogelijke om de motie van de planeeten in budushche, te voorspellen; Baseerde op werken Quietly Brage, deze ontdekkingen oznamenovali begonnen van de alomvattende en wiskundig correcte beschrijving van Het zonnestelsel.


De wetten van Newton

Engelsman Isaak Newton (1642 -1727) was naar de grotste wetenschappers na Galilee. Het arbeid "Wiskundige begon naturalnoi filosofie" (1687) aanneembaar gedemonstreerd, van die aarden en hemels gebied menen te mogen een en gelijke natuurweten, en alle materieel objecten - strijken naar de bewegingswetten aan.

Meer dan die, Newton ingekleede de wet van de schepping aantrekking en wiskundig beargumenteerde wetten controle deze werkwijzen. Niutonova het model van De schepping gebleven eigenlijk onveranderd er toe nieuwe verstandelijke revolutie begon XX eeuwen, in de basis welk lagen arbeidsplaatsen Alberta Einshteina.


De verrichtingen van het medicijn

In de verbinding met deze ontdekkingen zelfs meer de rol bebouwde van de onderzoek en ontwerp. Omdat pontifical vozzreniya ischezli en hersengymnastiek elk meer schenen niet niet oplosbaar, door de object van de bestuderingen werden alles, incluis het lichaam van persoon en het ziekte. Er toe XVI stamt uit eeuw het werd verondersteld die ziekte de abnormale vooringenomenheid van vier vloeiende omgevingen organizma (bloed, mokroty, gele en duister zhelchi). De eerst roep van deze theorie gooide zwitser goudmaker Paratsels (1493 -1541) die handhaafde die ziektes worden de janboelen van diverse orgelen verbonden aan en kunnen worden door middel van chemische medicaties geheeld. Ongeveer in ditmaal de eerst voorzichtige anatomische onderzoek van persoon werd Andreasom Vezaliem (1514 - uitgevoerd64). Niettemin baseert moderne medische beta's werden alles behalve honderd jaren oud na, gestoken wanneer Engelse wetenschapper Uiliam Garvei (1578 -1657) geopend dat bloed in het lichaam van de persoon circuleert met betrekking tot zamknutomu cirkel zijnde verschuldigd naar de afkortingen van het hart, veeleer dan bakte, hoe veronderstelde in het verleden.


Nieuwe taal

Nieuwe beta probeerde de rechtvaardigheid te bekennen van de waarnemingen door middel van experimenteert en om resultaten op de alomvattende taal van de wiskunde te vertalen. Galilei voorop van de wetenschappers dat "boek handhaafde van de natuur... Wordt door wiskundige symbol'en uitgeschreven. De voortgang van wiskundige methode was gezwind. Naar de beginneling XVII eeuwen de meeste gebruikelijke rekenkundige symbolen (van de aanvulling, van de aftreksom, van de vermenigvuldiging, van de afdeling en gelijkheden) kwamen povsemestnoe gebruik binnen. Dan in 1614 jaar Jon Neper introduceerde in obikhod logarifmy. Eerst resumerende machine is een verre voorganger van computer - werd Blezom Paskalem (1623 - geconstruerd 62) in 1640 jaren, en na 30 jaren oud groot Duits filosoof Gotfrid Vilgelm Leibnits (1646 -1716) machine bekokstoofde, bekwaam om vermenigvuldiging te verrichten. Leibnits ook was een van de producenten van het differentiaal calculus wordende de meeste belangrijke wiskundige methode van dat tijdperk. Naar gelijkaardige resultaten ongeacht van Leibnitsa kwam en Isaak Newton.


Vindingen

Zo, naar XVII eeuw beta werkelijk vandaan ervandoor werd in de ontwikkeling vooruitgegaan. Terzijde van de verrekijker, werden zodanig apparata, op welke wijze microscoop, warmtemeter, barometer en antenne pomp verzonnen.

Scholastic verrichting alsmaar werden gemultipliceerd. Newton geopend volnovuiu de natuur van ontsteken en gedemonstreerde dat toeloop van ontsteken schijnbaar naar ons witte, bestaaatt uit spookachtige kleuren, waarover het het kunnen worden door middel van prisma onderverdeeld. Twee andere onderkende Engels experimenteel personeel waren Uiliam Gilbert (1544 -1603) de steunpunt putten van de bestuderingen van de elektriciteit en magnetisme, en Robert Guk (1635 -1703) die introduceerde besef "kooi" voor de beschrijving wat doorhebde de lenzen van werkten door hem microscoop bij. Irlandets Robert Boil (1627 - 91) bekokstoofde vacuum pomp en formuleerde wet, geweten in onze dagen beneden de titel van de wet Boilya-mariotta welk vestigt correlatie tussen volume en aandrang. En Nederlandse wetenschapper Khristian Giuigens verzon pendulum klok met spuskovym samenstel van bewegende delen de nauwkeurigheid ondersteund van de conclusie Galilee welk pendulum apparaat kan gebruikt voor de controle in de loop van de tijd zijn.


Verspreiding van de kennis

Op het moment interesseren naar de beta gemanifesteerd alle overheen de plaats, van en wetenschappelijke kennis waren hebben nog niet zo veel gespecialiseerd, om elk man van de onderrichting kon ontdekking niet begaan.

Werden verstandelijke ligt samenleving gemaakt, zo als Londen koninklijke samenleving (in vast1662) en Fransen koninklijke Academie van de beta (1666), en izdavalis onderzoek dagbladen versnellende de ontwikkeling van wetenschappelijke vooruitgang. Daardoor deze werd "revolutie" in XVI-xvii eeuwen, beta een van yarchaishikh de voorbeelden van succesrijke samenwerking in de zegening van de persoon.