Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

Socialisme

Socialisme op welke wijze motie voor algemeen eigendom en gelijkheid werd tegen het eind XIX eeuwen en in de werkwijze de uiterst stormachtige geschiedenis predstaval in de meeste diverse vormen gevormd.

In de geschiedenissen van de menselijkheid klonk niet deprecations tegen de beklemming kwaad rijke. Het is frequent, niet de bestemming dragen, bedelaars rebelleerden veeleisende elk meere markt maatschappelijk gebouw. Door de voorbeelden van zodanig evenementen in Britse geschiedenis dienen peasantry muiterij 1381 g. En verschijningen t. N. Levellerov ("uravnitelei") en diggerov ("graver's) - van de radicale leden van timt Kromvelya en burgerlijke oorlog XVII in.

In de samenleving met hoofd naturalnym economie en landelijke bevolking gelijkaardige moties snel vydykhalis, maar met de ontwikkeling van de steden werd stedelijke bednota gevormd, activiteit en organizovannost welk waren veel hoger bovenstaand. Door de erkenning die vertoonde zich Franse Revolutie 1789-94 gg., Svergnuvshaya monarchie en verkondigende republiek.

Wensdroom omstreeks perfecte, markt en billijke samenleving was van niet nieuwigheid, maar na de revolutie succes in Frankrijk maatschappelijke reformatory alle manier van tolka hoe op de Griek calends in het verleden gevoelde vertrouwelijkheid in wat deze wensdroom kan yaviu worden.


De tegenstellingen van capitalism

Socialisme was allereerst reactie op veranderende de vooruitzicht van de wereld industrieele revolutie in XIX in., Gemaakt niet enkel in het verleden niet samenleving wist van de fabrieken en mechanisme, door het spoor en stoomkokeren, maar ook muzieknoot hoogte druk erop aan het werk, bestaan in levend vlees en disorderlily accretive steden.

CochaлhзmVroeg, in de vele vormloze etappes van industrieele revolutie geleid tot vele lelijke consequenties: Back steeg, kopot, onzekere, kalechashchie de mensen van de machine, cherstvost werkgevers, slopende arbeid van kinderen kon niet maar aandachtsstreepje in de ogen. De stand van kapitalisten (t. Door hem. De eigenaren van de aanmaak mechanisme - bijvoorbeeld, van de fabrieken en fabrieken) grote rijkdom won, naar geen publieke zegeningen aan het werk brandend niet geschonken, is mogelijk, niet bednee, maar zonder de twijfel verreweg tyazhelee, dan in het verleden op het landgoed.


Socialistische doctrine

Vele andere denkers disbeleive in de vernieuwingen en veronderstelden die ondeugden van capitalism verdwijnen leix met de repeal van het systeem op de heel: Op de wijziging van onbuigzaame competitie, waar zwakst brandend obrecheny, naar en niet eenvormige uitreiking rijkdom moet algemene toestemming en gelijkheid komen. Het is hoofdzaak, deze thesis, niettegenstaande alle verschillen in de uitleg en details, leke in de doctrine basis omstreeks de socialisme.

In de eerst thirds XIX in. Zodanig voorstellingen otstaival Robert Owen (1771 -1858), verlicht promyshlennik van Cambria, in het verleden makend dundoek arbeidsomstandigheden op de fabrieken in Niu-lanarke, en nu richtten zich splotit alle Brits aan het werk in gemeenschappelijke vakvereniging welk zouden kunnen om de economie van land door algemene staking te verlammen, en dan vredig om mogendheid in het hands, te nemen om preobrazit samenleving op het steunpunt van generaal arbeid en welvaart. Deze plannen waren zo naief, skol en grandiozny, maar zij niet op de scherts joegen vrees mogendheid imushchikh - en aan die duurde vastberaden kontrmery voort.

Termen "socialisme" en "socialist" voor het eerst gebruikte Owen en het aanhang in 1830-40-kh gg. Alles behalve in dat tijdperk deze vakwoordenlijst scheen en in Frankrijk, waar, begeleidende, zelve voorstellingen schenen meerdere eerder. Op hun begin gestaane grafiek Anri de Sen-simon (1776 -1825) geloven in pacific en redelijke toestand postuur, bij wie, rekening houdende invloed van technische vooruitgang, natie zal vysokoobrazovannye upravlentsy, en Sharl Fure (1772 - rondleiden1837) prediking, in het animo Roberta Ouena, leven in "falansterakh" - van obshchinakh op de basis onafhankelijkheid. In de nadere geschiedenis van de socialisme gelijkaardige fundamentele verschillen in de uitzichten gemanifesteerde dikwijls dragende hekje kwesties en builen tussen verdedigers wat werkers moeten zichzelf beslissen, op welke wijze hen moeten, en door de aanhang van de doctrine omstreeks het nut van professioneel leiderschap leven.


Het communisme blinde

CochaлhзmOp aankomende socialistische doctrine hoe niemand beinvloedde door de arbeidsplaatsen Karl Marx (1818 - 83) en het soratnik Fridrikh Engels (1820 -95). In 1848 g., Wanneer onderdaan-osvoboditelnye de opstanden van sotryasali verschillende ugolki Europa, twee Duits filosoof bedrukte de "Communistische manifest" verkondigende revolutie welk suzhdeno om maatschappelijk te bewegen en economisch bouwen de wereld in. Marx en Engels troffen yeasty met betrekking tot Europa de "blinde van het communisme" - en aan hoewel dit woord was zodat dat timt in alle accordantly "socialisme", de zelve feit ervan gebruik slovno riep van de woorden naar revolutionaire materie. Het is toch, de invloed 'van De manifest" was kleine-tijdperk, de revoluties 1848 jaar werden nederlagen beeindigd, en Marx en Engels emigreerde in Engeland. Namelijk er Marx schreef de de meeste gewetene arbeid is een "Hoofdstad", net zo vele andere politiek, economisch, van historische en filosofische onderzoek.

Geschiedenis met betrekking tot Marxu bestaan niet hield slag tussen maatschappelijke standen op. Het is onder andere, de ontwikkeling van de economie ertussen tijdperken geleid tot het wasdom van de stand van de middenstand (kapitalisten) - kuptsov, vaderlijke relaties en industrieelen. Met de tijdperk deze stand gevoelde macht en selecteerde mogendheid op feodalnykh landeigenaren. Marx voorspelde die in de werkwijze van industrieele ontwikkeling werkende stand (proletariaat) zo veel okrepnet dat wil de stand onttronen van kapitalisten en zal mogendheid in het hands nemen.

Met betrekking tot Marxu, dit is mogelijke leix daardoor gewelddadige coup. Door overwinnende werker het zal van node voor keer om de dictatuur van de proletariaat - tot toe de laatste overwinning van de wereld socialisme te vestigen. Alle aanmaak mechanisme en de uitreikingen van materiele zegeningen zullen sub testen personeelsleden. Dan, wanneer socialisme zal algemene overvloed apporteren, samenleving zal op nieuwe, de superieure etappe van de ontwikkeling, en in het communisme iedere wil kosteloze winst alle uitgaan erop die naar hem noodzakelijk voor de inhoud van de behoeftes.

Hoewel voor vele jaren revolutionaire leden bleven malochislennymi, in 1864 g. Marx maakte Ik Internatsional trudyashchikhsya voor de onderlinge afstemming van aan het werk motie. Marx geloofde in de slag voor de socialisme van de proletariers van alle landen: Met de kameraden in den vreemde zij vermeend hadden meer algemeen, dan met kapitalisten op ons huis.


Parijs Commune

De eerst opstand van werkende stand kwam anders in 1848 jaar - in Frankrijk, van kolybeli revoluties voor. Dan, na de nederlaag van De pruisen in 1871 g., In Frankrijk gegloorde nieuwe, elk meere serieuze opstand. Parizhane de stad verklaarde door eigenstandig commune en proderzhalis meerdere weken weerkaatsende de vooruitgang van regeringse machten, tenslotte, in de stad, troepen kaznili dozijnen 1000 kommunarov wordende de eerst martelaresen in de oorzaak van de socialisme binnengekomen. Het is overigens, van het gezichtspunt ideologie Commune had met de socialisme een gebetene generaal, maar Marx blij groat zijn op welke wijze eerste stap op de paadje is naar de wereld revolutie.


De buil van de voorstellingen

Ik Internatsional raspalsya in 1870 gg. Na ostreishikh debatten tussen Marxom en Russische revoliutsionerom Michael Bakuninym (1814 - 76), een van oprichters anarkhizma. Theorie anarkhistov ontkende Marxov uitzicht op de toestand hoe op het vuurwapen van de beklemming welk proletariaat moet otvoevat op expluatatorov en draaien zich tegen hen. Anarkhisty toewenste alle vormen te verwijderen van de toestand controle vertrouwende dat natie zelve kan vershit alle de materies. Ontkennende organisatie en de doctrine discplineren van anarkhistov nooit zavoevalo zodanig invloed, wat had sotsialisty, maar aanhang een van het aanwijzing van de staal onderweg van het geweld en ontzetting, luid omstreeks zichzelf in laatst decennium XIX in gedeclareerd. Door de moorden van van je welste aantal van uitstekende politici, met President USA Klaproos-kinli.

In 1869 g. Op de grondbeginsels marxizma werd sotsial de-democratische lede van De duitsland, ernaar potyanulis de menigtes van de nageslacht gevonden. Als wezen wegens, bijna alle marxistskie lede gemaakt in Europa beneden beeindigen XIX in., Kreeg titel sotsial-democratisch.


Nationale eigenaardigheden

Het is toch, in Groot-Brittannie en Frankrijk belangrijkste leden socialistisch tolka waren niet orthodox marxistskimi, in hun ontwikkeling hadden het best ervan nationale eigenaardigheden. IN Groot-Brittannie de belangstellingen van werkende stand in het algemeen vakverenigingen presenteerde, van en serieuze politieke successen door werker regelden om slechts met de beginneling XX in te verkrijgen., Waarna, op welke wijze vakverenigingen slilis met meerdere bonden sotsialistov in gemeenschappelijke arbeid lede (wezen vandaag een van twee leidinggevende politieke leden van land).

Seconde Internatsional gemaakt in 1889 g., Evenmin ontwekene inner meningsverschillen: In 90 jaren los Duits marxisty kwam voorwaarts met de voorstelling van de heroverweging van de doctrine Marxa in de hel van omstandigheden veranderde, de vooruitzicht van de revolutie otdalyalas, groepering sotsial-democraten gewicht draaiden in duits volksvertegenwoordiging, en vele werkers leefden waar better, dan vstar, en was het is absoluut duidelijk die om hen op revolutionaire slag het wil hard op te graven. Voorkwam dat socialisme kan het best ervan pacific, parliamnetary door middel van hebben.

Het is toch, zayadlye marxisty accuraat kalfde op alle, in dan aantrof de controleren van de voorstellingen handhavende dat verbetering van de positie van werkende stand altijd beren gelimiteerde en prekhodyashchii beschikking, en die op ruimere mogendheid imushchie zal geen Griek calends voortduren. Eerst wereldoorlog (1914 - 18) afgelezen op prochnost doctrine omstreeks de proletarier internationalism en ontdekte het ogrekhi: Hoewel II Internatsional tweemaal moties accepteerde omstreeks de noodzakelijkheid van gemeenschappelijke slag sotsialistov en alle proletariaat van verschillende landen tegen de oorlog, ze nog razgorelas, in odnochase, obestseniv alle prachtige slagzinnen.


Binnen de brand oorlogen

CochaлhзmMeer dan die, rechter na de beginneling van de oorlog socialistische leden met betrekking tot alle Europa in vaderlandslievende impuls primknuli naar de regeringen. Dit was eerst symbool wat onderdaan gevoel boventonen voert overheen politieke uitzichten.

Het is begeleidende, een lede nog bezet tijdens de oorlog onbuigzaam marxistskuiu positie. Russisch bolsheviks in het hoofdstuk met Vladimir Leninym (titel kwam van voor wat zij begiftigde meerderheid in Russische sotsial-democratische lede) met de vaststelling niet eiser ondersteunde van de oorlog door het land en in 1917 g. Bedotte het mogendheid. Daardoor Russische imperium werd Sovjet-unie, en bolsheviks ons Communist lede geroepen, voor meerdere jaren oud gechookte vsyacheskuiu tegenstrijdigheid, gevestigde odnopartiinuiu proletarier dictatuur en de zeer onbuigzaame vorm maakte van de toestand socialisme.


Verstoring

Bolshevik revolutie berokkende verstoring in de internationale toerbeurten van de aanhang van de socialisme. In vele landen die, naar welk revolutionaire dictatuur op Russisch lat prishlas met betrekking tot geest, verhuisde van de aanhang van pacific ambtsaanvaarding naar de mogendheid. Zhazhdavshie wereld revolutie voortaan benoemde ons kommunistami, en de aanhang van evolutional weg en politiek, van parliamnetary slag als voor bleef sotsialistami, sotsial-democraten, leiboristami en t. D. Ieder hun deze embranchments was suzhdeno om merkwaardige voetspoor in de geschiedenissen van XX eeuw te laten, en sotsial-democraten zijn vandaag een van de meeste invloedrijke politieke machten in Europa.