Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

Pervoprokhodtsy

In de opzuiging weg te vinden naar het oosten Europees moreplavateli pleegde het een aantal van de tournees veranderende de geschiedenis motie.

Naar de beginneling 1400 jaar in Europa was de menigte van wedervoer mariners en ontzagwekkende schip, maar zij zelden otvazhivalis om de beperkingen niet van goed op de hoogte affluxes en de eb van Middellandse zee zee en de kuste wateren van Atlantische Oceaan te vallen buiten. Handel met Ooste werd inzonderheid overland gedraagd, goederen peredavalis van handelaar naar handelaar, en daarvandaan leix enkel evropeitsy dobiralis tot toe "India" - beneden deze algemene titel werd geimpliceerd en India, en Oost-Azie. In de verbeelding van mensen Azie, Afrika en wereldzeeen waren zapretnymi plaatsen, bevolkte diverse klerehonden, nevidannymi de schepsels van napodobie mensen zonder de hoofden, en zodanig mificheskimi personen, hoe christen tsar Presviter Ioann, zogezegd pravivshii ergens in Afrika of Azie.

Zodoende, in 1400 jaar Arabisch salesmen, op een regelmatige basis kursirovavshie tussen India en East Africa, zoals, wist over wereld meer, dan Europees moreplavateli welk anders slechts was in de vooruitzicht om de eeuw van alle-tijdige dappere marinier tournees binnen te lopen.


Genrikh Moreplavatel

Portugal, toestand in de southwestern deel van de Atlantische kust van Europa, gesituerd door de duidelijke voordelen van geografische positie als basis voor marinier tournees, niettemin belangrijkste verdisste in wat portugaltsy zo beduidende successen bereikte in moreplavanii, behoort vorst Genrikhu (1394 -1460) wist als Genrikh Moreplavatel, hoewel eigenlijk het nooit de geordende hen begeleidde van de expeditie. Na de verovering portugaltsami Seuty in Marokko (1415) Genrikh was betoog in wat expansiya in Afrika sulit ruimer abvantages - kampioenschap in de handel goud, door slaven, ivory en pertsem, en, is mogelijk, en vereniging met Presviterom Ioannom. Erin ondersteuning werden expeditie mee de west zandplaat van Afrika geordend en werden nekoe de vergelijkbaarheid van onderzoekend centrum voor de samenstelling geografische en navigatsionnykh gegevens en de verbeteringen van korabelnykh constructies gemaakt. In dat timt protectorship koninklijk bijzonder ruime betekenis had voor de financiering kostbaar en durven organisaties aan.

Overheen 70 jaren oud Portugese schip gingen alles nader en verderop naar het zuiden langs Afrikaan kustlijn, minovav in het eerst geval kaapse Non, dan kaap Bokhador, Witte en Green Cape vooruit. In de werkwijze van deze werkwijze werden opengesteld en kolonizovany de groeperingen van kuste eilanden - Madiera, Lapari en omstreeks-va Green Cape - voor het gebruik als perevalochnykh zetels en asielen. Het niettemin heeft in de beschikking munitie en-arm vuren, portugaltsy konden blij strak worden op de kust onderbouwd.


Weg om Afrika

Door het eind van XV eeuw portugaltsev steeds meer nam voorstelling obognut Afrika met betrekking tot zee in en om India te bereiken. Sukhoputnaya rijweg oostwaarts was zwaar en onveilig, omdat naar de handel dikwijls stremde turki-osmany. Daarvandaan cost van de goederen, privozimye van India, waren nepomerno hoog, vooral op de kruid, zonder welk vlees (doorgaans brined) dikwijls was praktisch niet eetbaar. Hoe evenementen manifesteerde, zelfs lang zeilend, in de werkwijze welk gibla de better half suden, kon grote profijt apporteren, als tenminste een schip teruggegeven van de ongedeeld triumom kruiden.

Portugaltsy viel niet van de voorstelling af, hoewel niemand konden niet worden belast met dat Afrika naar waarheid het is mogelijk obognut van het zuiden - op enkel kaarten ze werd gemerkt versmelt met South Continent welk adapteerde in het lagere deel van kloot. Ventsom de planken van andere enthousiasteling moreplavaniya, Zhuana II (1481 - 95), werd expeditie Bartolomeu Diasha welk in 1487 jaar zaplyl op het zuiden nader kogo-of van evropeitsev, maar slaan storm rechter door het uiterste zuiden punt van Afrika. Diash verlangde om nader te rijden, maar bemanning afgedwongen het om te draaien. Opnieuw bergengte van deze plaats, Diash het riep door kaaps van De stormen op, maar koning Joa het rekening beluisterd, deze titel veranderde op elk meere optimistichnoe - Kaap De Goede Hoop.


Aankomst in India

Nu allemaal was gereed om, tenslotte, om India te bereiken. Zijnend verschuldigd naar ene Portugese handelaar plegen tournee met betrekking tot Middellandse zee zee in Calcutta, poort op de west kust van India, werd credibly geweten die op het schip kan worden van Afrika in India verstreken, en beduidt - alle weg van De portugal. In 1497 jaar in de zee erop ging expeditie beneden het leiderschap Vasko ja Gamy uit. Het voerde schip ver in Atlantische Oceaan uit, waar west strengelt kende hen rechter betreffende Kaap De Goede Hoop in de door het -verlof van snuggere kuste loop toe. Naar echter traveler wil het was noodzakelijk aanzienlijk perezhit onderweg omhoog mee de naar het oosten kustlijn van Afrika, totdat zij kruisten Indische Oceaan en streek in Calcutta neer. Gevende ja Gamy in De lissabon in de september 1499 g. Werd hoe baanbrekend evenement vervaardiging Portugal door de ruimste tussenpersoon tussen Naar het oosten en West gecelebreerd.

Portugaltsy revnivo hoedden de geheimen, en hun buren-ispantsy kunnen niet om Portugese alleenhandel op de handel in Afrika en Azie te breken. Namelijk dit, zoals, en Spaanse vorsten veroorzaakte, koning Ferdinanda en koningin Izabellu, te ondersteunen persoon betuigd die het kan kleinere rijweg in India vinden. Dit was italianets, marine kapitein Khristofor Kolumb die handhaafde dat India resideert op een afstand als klein als 3500 miles, met betrekking tot ander kant van Atlantische Oceaan. Het argumenten schenen totaliter aanneembaar, omdat de meest van onderlegd mensen als vroeg als dat land wisten om, maar anderse niemand bevroedde niet omstreeks De amerika aanzijn. Niettemin berekent Kolumba werden door andere autoriteiten geaanvochten. Kolumb werkelijk zabluzhdalsya, maar het dwaling in de berekening ontpopt een van de meest gelukkig in de menselijkheid gedragse beta's. Na de meerdere jaren oud van de verwachting Kolumb alle gelijk gekregen van drie Spaans schip, Santu-mariiu, "Niniu" en "Pint", en erop gingen van de Atlantische poort van Paloe 3 Augustus 1492 jaar uit. Naar hem khvatilo trefen en deskundigheden, om te vangen passaat op en gezwind, zonder overmatig incident om westelijk te gaan. Niettemin in de maand waarna, op welke wijze zij minovali Lapari eilanden, bevel werd om te behoeven, om Kolumb omdraaide. Aan een evenwicht het toegezegd zo en om te gedragen, als voor dichtstbijzijnde dagen zij zullen niet land zien. Tweedaags na, in twee uur van de avond 12 Oktober, in de hel van de maan vperedsmotryashchii nam ostrovok waar. Op de dageraad Kolumb uitgevoerde de eerst lede van mensen op het eiland San-salvador, nyne komende de compositie van Bahamas. Eerst evropeitsev, belandde in New Light aan, verheerlijkt het goud decoraties van minzame australische inboorlingen, maar zij vernamen niet van die dreamlike rijkdom, omstreeks welk droomde. Was niet uitstekend en tsivilizovannykh kitaitsev of yapontsev, waarmee het is mogelijk zou zijnen om handel te drijven.

Niettegenstaande rastushchuiu onzekerheid in die, waar namelijk in Indies zij neerstreken, Kolumb nooit schroomde dat dit was geldige India, en wij tot toe nu de eilanden noemen van Carribean zwembad Herenvest-India, en fundamentele amerikanen indeitsami. Kolumbu was niet niet gelukkig en met de naam van nieuw continent. Paar jaar na De italiaan explorer Amerigo Vespuchchi aanneembaar geschoord dat land liggend van tegenover Atlantische Oceaan, eigenlijk is nieuw continent welk voortvloeit om door New Light te noemen, en Duits pechatnik Marin Valdsemiuller op de kaart van de wereld het riep door Amerika in de eerbewijs Amerigo op.

Kolumb anderse drie tournees beging door Atlantiku, zo en niet veranderd de veroordeling welk het weg vond in India, en niet vernomen noch goud, van evenmin kruiden, obeshchannykh Ferdinandu en Izabelle. Intussen portugaltsy bereikte India en zijn welkome rijkdom. Scheen, stellend van New Light pomerklo. Het is toch, ispantsy en portugaltsy continueerde om te openen, om door de eigenaarschap te declareren en zavoevyvat "New India", en overheen 40 jaren oud Kortes in Mexico en Pisarro in De peru vuur en zwaard Spaanse imperium maakte, pozhinaya de vruchten van de rijkdom, uskolznuvshego van Kolumba.

De zoeken van alternatieve west weg in India continueerde en na 1513 jaar, wanneer Vasko Nunes Balboa gecroste Panamskii peresheek en zag andere wereldzee schiftend ispantsev van India presenteren. Zes jaren oud na Portugese traveler Ferdinand Magellan kopte Spaanse expeditie voornemens om het uiterste zuiden punt van nieuw continent, obognut zijn en doiti tot toe Naar het oosten te vinden. Het zijn aanzijn ondersteunde, proplyv door lager nu het naam gegoten, en kruiste Stille zuidzee. Magellan pogib tijdens stychki op De filippijn, maar een van het schip teruggegeven in Spanje door Kaap De Goede Hoop voorop in de wereld rond de-wereld zeil gepleegd. In 1577-80 gg. Zeeschuimer Frensis Dreik herhaald deze verrichting.


Goud steden

Poosje ispantsy zolver verstrok in Zuid Amerika en fouilleerde van zeven goud steden en de bron van eeuwige jongeling op de territoria moderne USA, andere naties van Europa weg plaveien naar het oosten. In 1494 jaar, met betrekking tot overeenkomst Tordesilias, ispantsy en portugaltsy verdeelde alle novootkrytye landen. Spanje kreeg praktisch alle Amerika langs Atlantische Oceaan, en Portugal - Afrika en per de avontuur niet stelen anderse Brasilia open. Maar met het dit wenste niet miritsya noch Engeland, noch Frankrijk toe. In 1497 jaar englishmen belastte met Italiaan moreplavateliu Jovanni Kaboto (welk zij genaamd Jon Kebot) om China noordwaarts van de weg, protorennogo ispantsami te vinden. Voor dit het openstelden Canada vele beschikbare kennis verstrokken, maar geenszins zodanig welk konden vorsten en hele-verkoop koopliede interesseren. Ongeveer gelijk voorgekomen met Fransen expeditie Karte in 1535 jaar en door later Frobishera bezichtigt, van Hudson en andere. Alle XVI eeuw het probleem respectievelijk de krijgen van de weg in India gebleven zo veel dringend terug die englishmen en gollandtsy zelfs probeerde - begeleidend, onsuccesvol - om noord-naar het oosten rijstrook door ldy in Noord-Rusland te vinden.

Zodoende, slechts portugaltsy in wat dat besef gevonden wat fouilleerde. Niettemin terzijde van de opening van New Light, aan een evenwicht okazavshegosya grootst sokrovishchnitsei, voor 2 eeuwen Europees moreplavateli bereikten alle wereldzeeen en continents, behalve Australie en Antarctis continent. Voor het eerst in de geschiedenissen hun schip vestigden verkeer verbindingen van en handel omvattende alle kloot.