Mhрocaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя hctoрhяMhрocaя, ccemhрнaя hctoрhяVcemhрнaя, mhрocaя hctoрhяMhрocaя hctoрhя

Sm111111

Vrouwelijke motie

Rond de middelmaat van XIX de eeuw van vrouw beschouwden overheen alle geschiedenis door de schepsels van minderwaardig merk, begonnen otvoevyvat nog grotere wettelijke rechten en mogelijkheden.

In diverse culturen en de beschavingen van het verleden vrouw bezet de meeste verschillende positie. In een zij waren niet boven dan het eigendom van de vaders en echtgenooten, in ander gebruikt beduidend disengagement, van en hun recht werden door de wet verdedigd. Maar ook toen mannen erop hielden veel ruimere rechten na en ons beschouwden van hoger boven vrouwen.

Eerst verlangt

Жeнckoe dchfeнheHet eerst vastberadene vereiste van uravnyat vrouwen in de rechten met mannen prozvuchalo slechts tegen het eind XVIII eeuwen, wanneer vozrosshee welzijn en algemene maatschappelijke voortgang schonk naar enkel vrouwen mogelijkheid om onderrichting te ontvangen. Franse Revolutie 1789 g. Bliezen radicale voorstellingen in de velen ugolkakh Europa aan, en in Engeland inspireerde Meri Uolstonkraft op de spelling van de klassieke "Substantiering van de vrouwenrechten (1792). In XIX eeuw radikalizm pomalu verkreeg menig de doelen. Niettemin naar hun nummer behoorden niet de politieke en sexuele gelijkmatige rechten van vrouwen, t. Naar. In viktorianskuiu tijdvak vrouw beschouwde door "aardige engel mannen" bezwerend naar de om haar de traditionele rol van vrouw, moeders van en khranitelnitsy thuis vuur-plaats.

Maar niettegenstaande alle beperkingen, enkel vrouwen begonnen om de erkenning van de rechten te verkrijgen. Zijnend verschuldigd naar door hem achter alle vrouwen werd het een aantal van belangrijke wettelijke rechten erkennen, met de rechten voor de om haar maloletnikh kinderen en juiste om de erfenis na te houden erop. En hoewel de deuren van Oxford en Cambridge voor hen als daarvoor werden sterk geblokkeerd, zij maakten eigen colleges. Elizabet Blekuell in USA en Elizabet Garrett Anderson in de Groot-Brittannie van de staal alle barricades, diplomirovannymi door doktoren ondervangd.

Tijdens Krymskoi oorlog Florens Naitingeil transformeerde ukhod voor ziek en ranenymi in de broodwinning vergend workmanship. Ironie, niettemin, was in wat poosje alle deze zonderling personen gevochten voor juist om (te werken en beduidt, en direct toegankelijk op disengagement, onafhankelijkheid en samouvazhenie), de 1000 van vrouwen van arm strata trudilis in benarde voorwaardes op collieries en fabrieken slechts om te maken. Hier allemaal waren egaal in de narigheid.

Vrouwen-reformatory en voelende ermee vertegenwoordigers van sterke seks steeds meer gezorgd in wat facultatieve concessie - "suffrage" - heeft pervostepennoe betekenis en voorlegt spelbepalend om voortgang te bevorderen. Жeнckoe dchfeнheRond de middelmaat van XIX eeuw in Groot-Brittannie en USA de campagnes begon van de slag voor facultatieve concessie welk verkreeg het een aantal van de aanhang, maar alles behalve niet succes verkreeg in de slag met de traditionele uitzichten van de samenleving. Een van de meeste yarykh de tegenstanders van suffrage voor vrouwen in Groot-Brittannie was zelve koningin Victoria.

Enige op vrije voeten van de vooropgezette meningen van de toestand (Nieuw-zeeland. Australie, Finland, Noorwegen) bevoorraadde vrouwen suffrage anderse tot toe Eerst wereldoorlog. In andere landen vechten groeide. Ze verkreeg bijzonder dramatizm in Engeland, waarbinnen 1903 g. Werd de strijdlustige vleugel van sufrazhistskogo motie in het hoofdstuk met Emmelinoi Pankkherst gevormd. Deze strijd jonkvrouwen welk genaamd sufrazhistkami, bemoeilijkt politiek mitingi

En prikovyvali ons te schermt. Voor de weigering uit te betalen straf hen plantten in de kerker, waarin zij verklaarden golodovku en ondergaan kunstmatig voedend is blij door wrede methodes.


Wapenstilstand voor keer van de oorlog

Жeнckoe dchfeнheBoze slag was in de explosie gevulde bloem, wanneer gryanula Eerst wereldoorlog. Meerderheid sufrazhistok totchas hield de handelingen op, en vrouwen belangrijke rol speelden in versterkend van de Defensie van de landen op het werk ushedshikh op de voorkant van mannen ingebogeten. Hun duidelijke beroepse handigheid vele argumenten sloeg tegen politieke gelijkmatige rechten neer, en Britse regering bevoorraadde vrouwen facultatieve concessie. Naar het voorbeeld van englishmen volgde USA en vele andere landen. Met de tijdperk begon de gezwind ontwikkeling van de markten van de arbeid in het gebied van de dienst, van de onderrichting en kontorskoi werkt stellende vrouwen toegang naar nieuwe broodwinningen. Maar ernaar als voor betaald aan kleiner, dan naar mannen, menig traditioneel mannelijke broodwinningen waren voor hen worden gesloten, en in de superieure echelons van de politiek en de handel van hen als daarvoor was feebly weinig.


Slag continueert

Rond de middelmaat van 60 jaren in USA werd Motie voor vrouwelijke rechten gevormd. Het vond nageslacht en in Europa algemene titel "feminizm" ontvangen. Motie aangetrokkene de aandacht van de samenleving niet enkel naar de kwesties van gelijkmatige rechten maar ook naar zodanig in het verleden zamalchivavshimsya problematiek, hoe sexueel geweld overheen vrouwen en abortussen. Feminists regelde om de adoptie van de toerbeurt gunstig voor de vrouwen van de wetten, te verkrijgen vooral in het gebied van gelijkmatige mogelijkheden en de gelijkmatige voldoening van de arbeid.

Het is tussentijd, in de vele landen van de wereld van de vrouw als daarvoor worden van elementaire rechten ontnomen, quitte rechten buiten vleermuis moeten echtgenoot kiezen. Cultuur en godsdienst - willen herdenken de eist van katholieke kerk op en Islamitisch fundamentalisme - ook largerly toestand compliceren. Het is het is absoluut duidelijke dat "vrouwtje vraag" eindelijk hebben nog niet beslist.